2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Akadályok sora késlelteti az iskolák korszerűsítését

Szerződésbontásra kényszerült az önkormányzat

Folyamatban van a csíkfalvi és a búzaházi iskola felújítása, a jobbágyfalvi új tanintézmény építésével megbízott céggel azonban kénytelen volt szerződést bontani az önkormányzat, mivel több mint egy év elteltével sem fogott neki az építésnek. A vadadi iskolafelújítással és bővítéssel hasonló a helyzet, amennyiben harminc napon belül nem kezdi el a munkát a versenytárgyalást elnyerő cég, a községnek ezt a szerződést is fel kell bontania és új licitet kiírnia – számolt be a tanintézményekkel kapcsolatos fejleményekről Balogh István polgármester.

A községbeli tanintézmények teljes felújítása régi terve az önkormányzatnak, ellenben az évek során számos akadály késleltette a finanszírozás elnyerését, majd a megvalósítást. Először a projektből ki kellett venni a nyárádszentmártoni tanintézetet, mivel az épületet visszaigényelte az egyház, majd miután elnyerték a támogatást az országos helyi fejlesztési program keretében öt tanintézetre (a félbemaradt csíkfalvi óvoda befejezésére, a búzaházi, vadadi és csíkfalvi iskolák teljes felújítására, illetve Jobbágyfalván egy új iskola építésére), sokáig csupán az egyik beruházásnak tudtak nekifogni, ugyanis hiába hirdették meg többször is a közbeszerzést, nem akadt jelentkező, a cégek arra hivatkoztak, hogy nincsenek munkásaik, nem tudják vállalni a munkát. Időközben a községközpontban az új óvodát sikerült befejezni, illetve került végül kivitelező az iskolákat érintő munkálatokra, azonban most újabb fennakadás késlelteti a jobbágyfalvi és a vadadi beruházásokat: a kivitelezők nem mennek dolgozni.

A csíkfalvi iskolánál a felújítás jól halad, a tetőzeten ottjártunkkor is dolgoztak, a búzaházi tanintézeten ugyanaz a cég dolgozik, ott az új ablakok már a helyükre kerültek, a fűtőtesteket felszerelték, a tetőzetet kicserélték, és új szárnnyal bővítették az épületet. A jobbágyfalvi új iskola építése késik, ugyanis a cég, amely elnyerte a licitet, még el sem kezdte az építést, miután egy évig ígéretekkel hitegette az önkormányzatot, így arra kényszerültek, hogy szerződést bontsanak, és új versenytárgyalást írtak ki, amely jelenleg van folyamatban – tudtuk meg a polgármestertől. A vadadi iskola esetében hasonló a helyzet, szeptemberben múlt egy éve, hogy a kivitelező csupán ígérget, arra hivatkozva, hogy nincsenek munkásai. Decemberben megöntötték a betonkoszorút a falakra, hogy ne dőljön össze a felújítás előtt álló épületrész, majd néhány hete ismét megjelentek a munkatelepen, és rendbe tették az udvart. A község vezetője szerint, ha harminc napon belül nem kezdik el a munkát, szerződést bontanak, és új versenytárgyalást írnak ki egy új kivitelező kiválasztására. A hosszadalmas procedúra mellett azonban ennek az óriási hátránya az, hogy a szerződésben még a régi, 2015-ös árak szerepelnek, amelyek azóta jelentősen megemelkedtek. Ha ilyen árakkal hirdetnek licitet, valószínűleg nem lesz jelentkező, ezért újra kell értékeltetni a tervezővel, és a különbözetet a helyi költségvetésből kell pótolni, ami óriási összeg, csak a jobbágyfalvi iskola esetében mintegy háromszázezer lej. Emellett az önkormányzatnak folyamatban lévő bankkölcsöne is van, ugyanis az iskolákat érintő tervekben voltak nem elszámoltatható tételek.

A három kultúrotthonnál, amit európai uniós forrásból újítanak fel, hasonló a helyzet, mint a problémás iskoláknál, februárban múlt két éve, hogy semmit nem dolgozott a kivitelező cég, emiatt az önkormányzat felbontotta a szerződést, újra kellett értékeltetni az árakat, és új licitet hirdetni. Az újraértékelésnél kiderült, hogy egymillió lejes többletköltséggel kell számolnia az önkormányzatnak a három művelődési otthon esetében.

Érdeklődésünkre, hogy a tanintézetekben zajló felújítási munkálatok idejére hová költöztették a diákokat, a polgármester elmondta, Búzaházán magánházakat béreltek, Vadadban az unitárius paplakban foglalkoznak ideiglenesen a gyerekekkel a pedagógusok. Csíkfalván az óvodabeli szabad termekbe, a tornaterembe, illetve a hivatalba is költöztettek diákokat. Jobbágyfalván az új iskola nem a régi helyére épül, így ott nem volt szükség alternatív megoldásra. 

Fotó: Nagy Tibor


Az év közepétől végreműködőképes lesz a szennyvízhálózat

Előreláthatólag az év közepétől lesz működőképes a községbeli szennyvízhálózat, amit a lakosság már nagyon vár. Nyárádszentmártonban van még hátra néhány kisebb javítás, és rövidesen kezdődnek a bekötések – tudtuk meg a község vezetőjétől.

A községben a szennyvízhálózat kiépítése nem volt zökkenőmentes, a rendszer átvételét megelőzően az önkormányzat által megrendelt vezetékmosás és videókamerás vizsgálat során kiderült, hogy a lefektetett rendszer mintegy nyolcvan százalékával gond van: a talajban lévő vezetékeknek vagy nem volt meg a kellő lejtése, vagy el voltak görbülve, nem voltak megfelelőek az összeillesztések, helyenként el voltak repedve vagy törve a csövek. Ilyen körülmények között a község nem vette át a munkát, amíg a kivitelező cég saját költségére ki nem javítja az észlelt hibákat. A kivitelező, bár megígérte, hogy megteszi, jó ideig nem dolgozott, majd többszöri felszólítás után végre nekilátott, és az elmúlt másfél évben kijavította a hibákat.


Vitatott szennyvízilleték

Mivel a tervek szerint az év közepétől elindul a csatornahálózat működtetése, szükségessé vált a szennyvízilleték bevezetése, amelynek kapcsán felmerült a kérdés, hogy miért szeretnék ezt már az év első felében begyűjteni, ha a szolgáltatás csupán a második fél évben válik elérhetővé. Balogh István rámutatott, ennek a díjnak a begyűjtésére azért adtak lehetőséget már az év elejétől, annak ellenére, hogy a rendszer csak az év közepétől működik, mert az idei évre szóló adókat és illetékeket a helyi tanácsnak már tavaly decemberben meg kellett állapítania. Ha valaki nem tudja, vagy nem szeretné most befizetni ezt a díjat, az elhalaszthatja a rendszer elindításának a pillanatáig, de akkor már törlesztenie kell a hátralékot is. Aki szerette volna befizetni, attól már az év elejétől elfogadták az illeték ellenértékét, hiszen még mielőtt elkezdenék működtetni a rendszert, vannak bizonyos költségek, például a beüzemelési és laborköltségek vagy az áramszolgáltatás, amit addig is fedezni kell, a költségvetésbe pedig nincsen belefoglalva. 

A polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szennyvízilleték kiszámítása előtt konzultáltak a tervezővel a várható áramfogyasztás értékéről, szakcégekkel a beüzemelési és a laborvizsgálatokkal járó összegekről, valamint a működtetővel a működési költségekről, illetve az előre nem látható kiadásokról. Ennek alapján várhatóan az egy főre eső havi költség 14 lej lesz, de mivel idén csak fél évre számolnak, ennek a felét, azaz 84 lejt (havi 7 lej) számoltak fel. Annak függvényében, hogy a szolgáltatás elindítását követően, év végére mi lesz a tapasztalat a működtetés terén, ez az összeg a következő évre emelkedhet, de akár csökkenhet is.



Új tulajdonosa van a Lovasfogadónak

Gyermekkori álom vált valóra

Egy gyerekkori álom, amely valóra vált – ezt jelenti a Petry-vásárról, valamint az ott kínált kézműves sajtjairól ismert Szőke Tímeának az, hogy immár több mint két hónapja a nyárádszentmártoni Lovasfogadó új tulajdonosa. A lány tele van tervekkel, szeretné a festői környezetben fekvő vendégfogadót igazi családbarát hellyé tenni.

Timi jó példája annak, hogy kellő szorgalommal és kitartó munkával igenis meg tud élni vidéken egy fiatal. Ifjú kora ellenére néhány éve létrehozta saját vállalkozását, sajtkészítésbe kezdett, folyamatosan új ízekkel, formákkal kísérletezik, és ennek köszönhetően egyre bővül a vásárlóköre. Az idén pedig gyerekkori álmát is sikerült valóra váltania, megvásárolták a család tanyájának a szomszédságában lévő Lovasfogadót.


A nyárádszentmártoni Szőke Tímea családja 2004 óta a Lovasfogadó szomszédságában levő domboldalon egy tanyán állatokat tart, 2016-ban pedig ott kezdett el sajtot készíteni a lány, a szülői portán berendezett műhelyben, a saját állataik tejéből. Timit kedves gyerekkori emlékek fűzik a fogadóhoz, ahol abban az időben vendéglő működött, és nagyon szerette a fagyit, amit ott szolgáltak fel – árulta el, majd hozzátette, voltak ismerősei, akik ösztönözték, hogy jegyezze fel papíron a céljait, amelyeket szeretne megvalósítani, és ezek között az is szerepelt, hogy egy nap az övé lesz a Lovasfogadó, amelyet kulcsosházként szeretne hasznosítani. A világ zajától távol, festői környezetben, a nagy épület mellett, ahol négy szoba és saját, jól felszerelt konyha áll a vendégek rendelkezésére, az udvaron négy-, illetve kétszemélyes kis házikók is bérelhetők. Az udvaron dézsa van, valamint adottak a feltételek a grillezéshez, bográcsozáshoz. A továbbiakban Timi tervezi, hogy reggelire és vacsorára a tanyáról származó házias falatokat, hidegtálakat szolgálnának fel a szállóvendégeknek. Jelenleg a házakat bérlő vendégeknek sajttállal kedveskedik a házigazda.

Mint mondta, egyelőre szervezett rendezvényeknek adnak helyet, kulcsosházként bérlik ki kikapcsolódásra vágyó csapatok a nagy épületet, valamint a kis házikókat, de már érdeklődtek afelől is, hogy fogadnak-e lakókocsival érkező vendégeket.

Március közepétől szinte minden hétvégén sokan látogattak ki a Lovasfogadóba, ezért Timi szeretne az udvaron egy nyári teraszt kialakítani, ahol kávét, üdítőt, szendvicset lehetne vásárolni. A házat nem szeretné visszaalakítani vendéglővé, ugyanis a vendégek már megszokták, hogy kulcsosházként üzemel a fogadó, és szívesen veszik így igénybe. Van az udvaron egy, az Üvegtigris című filmből ismert bódé, amelyet fel szeretnének újítani, ha ez sikerül, innen szolgálnák ki a vendégeket, köréje palettekből vagy szalmából készült ülőkékből terveznek teraszt, ugyanis ez illene a rusztikus hangulatú környezetbe. Emellett szeretnének gyerekbarát hintákat, csúszdákat felállítani a gyerekekkel érkező családoknak. A tó hátsó részén pedig a későbbiekben egy kisebb kalandparkot is terveznek, hogy a nagyobb gyerekeknek is legyen ahol szórakozni – osztotta meg hosszú távú terveit Timi. A Lovasfogadó a tavaly táboroknak, céges rendezvényeknek, csapatépítőknek adott helyet, idénre pedig esküvőfoglalásuk is van, az udvaron felállított sátorban lesz a lagzi. 


Közlemény 17 órával korábban

A gázár emelésének előjele 17 órával korábban

Erről jut eszembe 17 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 17 órával korábban

Hírek 17 órával korábban

Széltündér, libbenő 17 órával korábban

Három a feszt! 17 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató