2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi tanács legutóbbi ülésén a testület megszavazta a helyi adók és illetékek módosítását 2021-re. A helyi adóterhek csupán a 2019 végén hivatalosan közölt inflációs ráta szerint változnak – nyilatkozta a Népújságnak Szövérfi László.

A polgármesteri hivatal helyi adók és illetékek osztályának igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, a tavalyi év végén kiszámított inflációs mutatóval igazította ki a tanács az adókat és illetékeket, ami 3,8 százalékos növekedést jelent. Ez kisebb mértékű, mint az egy évvel korábbi kiigazítás, amikor 4,6 százalékos volt az inflációs ráta. 

A 3,8 százalékos infláció szerinti kiigazítást a pénzben meghatározott helyi adókra és illetékekre alkalmazzák, a százalékarányosan megállapított adók esetében nem – tette hozzá az igazgató. Azt is elmondta, hogy a tanács által megállapított különleges illetékeken nem módosítanak, ilyen például a parkolási díj, garázsilleték, köztisztasági illeték, a víkendtelepi vagy az állatkerti belépőjegyek. Az infláció szerint kiigazították a különböző engedélyek díját is. „A helyi illetékekre és adókra év végén visszatérünk, ezek módosulhatnak annak függvényében, hogy milyen mértékű lesz a gazdaság visszaesése” – monda Szövérfi László. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a polgármesteri hivatal alkalmazni fog minden olyan, adócsökkentésre vagy az adóterhek alóli felmentésre vonatkozó rendeletet, amit a szükségállapot idején hoztak, és a szóban forgó két hónapos időszakra vonatkozik. 

Az igazgató megerősítette, hogy június 30-a a határidő, amíg a helyi adók és illetékek egész évre való kifizetése esetén alkalmazzák a 10 százalékos kedvezményt. Március közepéig már elég sok magánszemély törlesztette a teljes évi adóját, mintegy 1500-zal többen 2019 azonos időszakához képest. A szükségállapot bevezetése után az adóigazgatóság pénztárainak munkaideje alatt napi közel száz személy fizette ki az adót, online is sokan utaltak (ghiseul.ro címen). A jogi személyek esetében is az infláció mértékével nőttek az adók, ők inkább év vége felé törlesztenek. 

A tanács megszavazta azt a Bíró Csaba és Kovács Lajos Alpár RMDSZ-tanácsosok által kezdeményezett határozattervezetet is, amely a szükségállapot idejére bizonyos illetékek alóli mentességet nyújt a kis- és közepes vállalatoknak, alapítványoknak és egyesületeknek. Alapvetően bérleti díjakról, a tevékenységekhez kötődő engedélyekről van szó azon gazdasági egységek esetében, amelyek a katonai rendeletek miatt szüneteltették tevékenységüket vagy csökkent az üzleti forgalmuk.