2020. november 24., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tisztújító küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Nőszervezete

A múlt hét végén Marosvásárhelyen, a Grand Hotel konferenciatermében tartotta tisztújító küldöttgyűlését az RMDSZ Nőszervezete, amin 23 megyei szervezet képviselője vett részt. A küldöttgyűlés Bíró Rozáliát újraválasztotta a szervezet elnökének. Ügyvezető elnök Bogya Anna lett. 

November 30-án, szombaton a Grand Hotel Európa termében tartott sajtótájékoztatót Bíró Rozália, Bogya Anna, Csép Andrea képviselő, a Nőszervezet alelnöke, illetve Hováth Anna RMDSZ-ügyvezető alelnök. 

  Fotó: Nagy Tibor


Az elmúlt két év alatt a Nőszervezet közel 200 ezer emberhez ért el

Bíró Rozália elmondta, hogy a küldöttgyűlés kiértékelte az elmúlt két év munkáját, ugyanakkor megfogalmazta a következő két év prioritásait is. Tevékenységük célja a közösségépítés, a nők érdekképviselete és érdekérvényesítése, a romániai magyar közösséget átszövő problémák enyhítésére, megoldására irányuló tevékenységek, a társadalmi összefogás építése volt. 

Megtudtuk, hogy az elmúlt két év alatt a Nőszervezet közel 200 ezer emberhez ért el, vont be az általa szervezett rendezvényekbe, 9.000 diák vett részt a nők elleni erőszakról szóló iskolai tájékoztatóikon. Kiemelte a Mosolygó karácsony rendezvényt, amellyel évente kb. 30.000 emberhez jutnak el. Mint mondta, 2018-ban 102 eseményt szerveztek 27.000 résztvevővel. 

Lényegesen növelnék az önkormányzatokban tevékenykedő nők számát 

Horváth Anna szerint a 2020-as év nagyon fontos feladatot tartogat a Nőszervezet számára. Céljuk, hogy lényegesen megnöveljék az önkormányzatokban tevékenykedő nők számát. Ezt a célt konkrét feladatokra igyekeznek lebontani, személyekre és településekre szóló konkrét javaslatokkal szeretnék megkönnyíteni a helyi és megyei RMDSZ-vezetők jelöltállítási dilemmáit. „Ezeknek a nőknek az azonosítása nem nehéz számunkra, hiszen a 200 helyi szervezetünk számtalan programja meghozta a nők kedvét a közképviselethez. Jó képességű, rátermett, elkötelezett nőkre vonatkozó javaslatokat fogunk január közepéig összesíteni, és ezzel segíteni a megyei szervezetek munkáját” – jelentette ki.  A jövő évi választásokon azt szeretnék, hogy 500 nő képviselje az önkormányzatokban az erdélyi magyar közösség érdekeit. 

Állásfoglalás a romániai családpolitika szükségességéről

Csép Andrea az Erdélyt, Romániát, de egész Európát jellemző népességfogyásra hívta fel a figyelmet. Az RMDSZ Nőszervezete szerint stabil, fenntartható családpolitikára lenne szükség, hogy „megelőzzük a népességfogyást, itthon tarthassuk a fiataljainkat, gazdaságilag fejleszthessük az országot, illetve élhető környezetet tudjunk teremteni minden roman állampolgár számára”. 

Csép Andrea elmondta: a küldöttgyűlés zárónyilatkozatában hangsúlyozza, hogy a gyermekvállalást tartósan ösztönözni csakis egy nemzeti konszenzussal elfogadott, koherens és stabil családpolitika által lehet, felhívja a figyelmet a gyermeket nevelő családok tehermentesítésének, a családi és szakmai élet összeegyeztethetőségének fontosságára, illetve felkéri a román politikai pártok vezetőségét és nőszervezeteit, hogy támogassák az RMDSZ vonatkozó törvénykezdeményezéseit: a gyermeket nevelő családok számára elérhető adó- és illetékkezvezmények bevezetésére, kedvezményes lakásvásárlási, -bővítési, lakásépítési hitelprogramjára, a nagy családok számára elérhető autóvásárlási támogatásra, a bölcsődei ellátás normatív finanszírozását szabályozó törvény azonnali életbe léptetésére, a munkavállalás és a családi élet összeegyeztethetőségére.  

A Nőszervezet ugyanakkor arra buzdítja az RMDSZ színeiben megválasztott polgármestereket és megyei tanácselnököket, hogy lehetőségeik szerint kezdeményezzenek családtámogató, gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket.  

Bogya Anna szerint az RMDSZ 2020-ban folytatja a már elkezdett programokat, és új programként jelentette be a családpolitikáról szóló széles körű konzultációt, amikor is anyákat, családokat kérdeznének meg, miben tudná a Nőszervezet segíteni őket. A kampányok mellett különleges hangsúlyt szándékoznak fektetni a nyugdíjasklubok megalakítására ott, ahol még nincs, illetve az idősbarát programokra. Ezek mellett mindent megtesznek, hogy új, fiatal arcokat vonjanak be a szervezet munkájába. Ugyanakkor folytatják a már megkezdett képzéssorozatukat olyan fiatal nők számára, akik érdeklődnek a politika iránt. 

A küldöttgyűlésen jelen volt Kelemen Hunor szövetségi elnök, Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, Péter Ferenc Maros megyei elnök és Soós Zoltán, Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltje.