2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az élelmiszer-biztonsági előírásokat be kell tartani!

Húsvét közeledik, de az ünneplés másképp lesz, mint eddig. A szükségállapot miatt másként hangolódunk az ünnepre, az otthoni bezártságban visszafogottabb a kedvünk és az ünnepváró készülődésünk. Bármilyen furcsa, még ebben az időszakban is nehéz lemondani a hagyományokról, a húsvéti fogásokról, például a báránysültről. Ennek kapcsán néztünk utána, hogyan lehet biztonságos körülmények között bárányhoz jutni. 


A piacon nem vágnak bárányt

Elsőként dr. Kincses Sándort, a Maros Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság igazgatóját kérdeztük: mit tanácsol a vásárolóknak? 

– Bárányhúst a húsüzletekből lehet vásárolni, ahová ellenőrzött körülmények között szállítják a terméket. A vásárlóknak ajánlom, élelmiszer-biztonsági szempontból ezt tartsák szem előtt. Nem ajánlatos utcasarkon, csomagtartóból bárányhúst venni! Tudni kell, hogy Maros megyében hat engedélyezett vágóhíd működik, innen látják el a húsüzleteket. A marosvásárhelyi és a segesvári piacon lévő vágópontokat idén biztonsági okokból nem nyitják meg. A járvány miatti szükségállapotra való tekintettel ez nem lett volna okos döntés – fogalmazott dr. Kincses Sándor igazgató. Elmondta, hogy Maros megyében tavaly húsvét előtt 8000 bárányt vágtak, ebből 750-et – tehát még tíz százalékot sem – a marosvásárhelyi és a segesvári piacon, s ezért a mennyiségért valójában nem is indokolt a két piaci vágópont üzemeltetése.


Üzleti kínálat

A marosvásárhelyi Petry üzletben bőven kapható bárányhús, 28 lejbe kerül kilója. Jó hír, hogy a cég házhoz is szállít bárányhúst, akárcsak más, az üzletben kapható terméket. A cég marketingosztályáról Szabó Szende tájékoztatott, hogy a Petry Facebook-oldalán a Boltra kattintva megjelennek a termékek – sonkák, kolbászok, húsok –, amelyekből választani és rendelni lehet. 

Marosvásárhelyre 50 lej fölötti rendelést, míg Marosvásárhely 15 kilométeres körzetében 150 lej fölötti rendelést ingyenesen szállítnak házhoz. A megrendelők a Facebook-oldalon feltüntetett három telefonszám valamelyikét hívhatják. 

– Azt tapasztaljuk, hogy ez a szolgáltatás jól működik, a cég és a vásárlók között kialakult bizalom most tükröződik igazán, és egyre több a telefonos rendelés – fogalmazott a cég képviselője. 

Más marosvásárhelyi üzletekben, amelyek nem csak hús- és hentesárut forgalmaznak, például a Tudor negyedi Darinában fóliázva kínálják a fél bárányt, kilója 27 lej. A fél bárány ára körülbelül 100 lej. De vannak kisebb és nagyobb csomagok is. A Palas üzletben is kapható bárányhús, de itt nincs lefóliázva. Itt negyed bárány is vásárolható, kilója ugyancsak 27 lej. 


A vásárló a gazdától is elviszi a bárányt

Falun ma is szokás, hogy a gazdák helyben értékesítik a levágott állatot, a szomszédok, ismerősök, barátok az udvarról viszik el. Ezen a szokáson nehéz változtatni, viszont a járvány alatti szükségállapot idején jobb, ha a higiéniai szempontokat részesítik előnyben, s nem „a szilvafán belezik ki a bárányt”. Az állategészségügyi szakember óva int az ilyen bárányvágástól. 

Az a gazda hirdeti az eladó bárányokat, akinek nincs meg a vásárlóköre. A Facebookon, az OLX-en, mindenhol belebotlani ilyen kínálatba. Élősúlyban általában 12-13 lejes áron vásárolható bárány. A bejegyzésekből ítélve érdeklődők vannak. 


Az élőállat-szállítmányok nincsenek betiltva 

A járvány miatt kialakult helyzetben a nagyobb juhosgazdák attól tartanak, hogy nem tudják értékesíteni a bárányt. Maros megyében körülbelül 500 ezer juhot tartanak, ami elméletileg azt jelenti, hogy ugyanennyi bárány születik. A bárányállományból körülbelül 100 ezret megtartanak, és 400 ezret szánnak értékesítésre. 

Dr. Kincses Sándor igazgató arról tájékoztatott, hogy a gazdáknak nincs mitől tartaniuk, hiszen a bárányok elkelnek. Most is szállítanak Olaszországba, Görögországba és az arab országokba, ugyanis az élőállat-szállítmányok nincsenek betiltva. Azok a gazdák, akik az előző években nagy tételben értékesítették a bárányt, idén is így fogják. 

A gazdák a farmokon öt éve nyithatnak ideiglenes vágópontot, de eddig senki sem kérte ezt, valószínűleg azért, mert nem érte meg, illetve azért, mert gondot jelent a higiéniai előírások szigorú betartása, a feltételek biztosítása.

Tehát kínálat és kereslet is van, mindenkinek saját döntése, hogyan jár el, ha húsvétkor bárányhúst szeretne az ünnepi asztalra. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)