2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tarthatatlanná vált a medvekérdés, azonnali közbelépést sürgetnek

Lassan már se szeri, se száma az utóbbi időben a medvejárásnak, néhol csak este, máshol már fényes nappal az utcán láthatók a veszélyes nagyvadak. Az utóbbi hetekben szinte emberéleteket követelő támadások is történtek, és miközben a felelős miniszter megoldásokat keres, egyes, magukat „zöldnek” nevező civil aktivisták a leváltását kérik.


Erdőszentgyörgy utcáin zavartalanul sétál éjszaka a medve – de ezzel sem elégszik meg           
 Felvételek: Csibi Attila Zoltán közösségi oldala


Lapunkban többször is beszámoltunk arról, hogy a tavasz óta ismét megjelentek a medvék. Az egyik leginkább érintett övezet Nyárádgálfalva község és annak egyik települése, Szentháromság, ahonnan szinte naponta futottak be jelentések az országos vészjelző hívószámra. Az elmúlt három héten nem jelezte medve jelenlétét a Ro-Alert riasztórendszer, de ettől még a helyzet semmit sem javult a faluban – tudtuk meg Török Gáspár alpolgármestertől. A nagyvad minden éjjel visszatér a településre, volt, amikor déli harangszókor sétált bocsaival az utcán (!). Az elszaporodott medvék továbbra is zaklatják a juhászokat a határban, és van olyan gazdaság, ahová egy hét alatt háromszor tért vissza az egyik egyed, elpusztítva az összes baromfit. Gálfalván a sportteremnél is megjelent élelem reményében, alighogy egy vendégcsoport eltávozott a helyszínről. Ennek ellenére a lakosság már nem tesz kárjelentést, hiába buzdítja őket erre az elöljáró, inkább mindenki igyekszik éjszakára jól bereteszelni a kaput, ajtót, istállót, aki pedig teheti, villanypásztort vásárol. Az önkormányzat pedig csak annyit tehet, hogy jelentést küld a megyei hatóságoknak, a környezetvédelmi ügynökségtől a prefektusi hivatalig, és fellépést sürget – leveleire azonban még válasz sem érkezett az utóbbi napokban.

Máshol is megjelenik

A megye minden övezetéből jeleznek a nagyvadakat, ha Szentháromságról nem is érkezett hívás, rögtön a Nyárádszeredához tartozó Vecéből jelentették kétszer is az utcán megjelent vadat, de a kisváros végén is láttak egy medvét átszaladni az úton a déli órákban. 

Gödemesterházán állatot ölt meg a vad, de Szovátát sem kerülte el: ezúttal nem a fürdőtelepet látogatta meg, hanem esti „sétája” során magángazdaságokat vett célba, ahol tudott, kárt tett a baromfiban; látták éjszaka ólálkodni már lakóövezetben és vendéglátó egység közelében is. Az önkormányzat jelenti az eseteket és a károkat a katasztrófavédelmi felügyelőségen és az illetékes vadásztársaságnál, amely továbbítja az ügyet a szakminisztériumnak. Addig is igyekeznek rendszeresen kiüríteni a kukákat, mivel a medve élelem reményében merészkedik be a településre – nyilatkozta a sajtónak Fülöp László Zsolt polgármester.

Medveinvázió Mezőpanitban

A tavalyelőtt csak méheket károsított a medve Mezőpanit községben, a tavaly már egy juhot és kecskét is elvitt, idén viszont rendszeressé vált a jelenléte – tudtuk meg a községházán. A háztáji gazdaságokat még nem célozta meg, csak egyetlen esetben, amikor egy juhot és bárányt pusztított el egy faluszéli kertben, viszont azóta egyre gyakoribb a támadás, egy hét alatt három juhászt károsított meg, akiktől harmincnál több állatot rabolt el, mi több, az egyik bergenyei juhász állataira hatszor tört rá – részletezte a Népújságnak Gál János, a községháza mezőgazdasági előadója. A mindennapos támadások és károk miatt sok a kárbejelentés, az elmúlt napokban hét jegyzőkönyv született.


 A medvetámadások nemcsak rengeteg anyagi kárral járnak, hanem már az emberélet is veszélybe került



Erdőszentgyörgyöt is terrorizálják

Lassan rettegniük kell Erdőszentgyörgy lakosainak is. Alig két hete jelent meg egy felvétel arról, hogy egy medve átússza a bözödújfalusi tavat, azóta mindennapossá vált a medvék jelenléte a kisvárosban. Éjszakai filmfelvételeken látni, amint a nagyvad az utcákon sétál, de nem elégszik meg a forgalmasabb helyek meglátogatásával, hanem éjszaka a házakhoz is betör. Csibi Attila Zoltán polgármester a közösségi médiában felvételeket is megosztott elpusztított állatokról, baromfikról, a támadások száma már meghaladta a tucatnyit – derült ki. Az elöljáró fokozott óvatosságra intette azokat, akiknek este az utcán kell tartózkodniuk, illetve kérte, hogy rögtön jelezzék az egységes hívószámon, ha medvét látnak valahol. A polgármester szerint a vadak a Kis-Küküllő partján vonulnak be a településre, az önkormányzat pedig minden jelzett esetet jelentett: azonal vadászok, csendőrök, rendőrök jelentek meg. Előfordult, hogy együttes fellépésükkel sem sikerült elriasztani a nagyvadat szétmarcangolt zsákmányától. Ugyanakkor kérték a pusztító és veszélyes állatok azonnali kivonását, azaz elszállítását vagy kilövését. „Őszintén remélem, hogy nagyobb baj nem lesz, ahogy azt is, hogy végre az illetékesekhez eljutnak a panaszaink, problémáink, és többet fog érni egy emberélet bárminél!” – írta egyik bejegyzésében a városvezető.

 A miniszter keményen fellépne

  Az elmúlt napokban Székelyföld egészében több esetben támadt medve emberekre. Székelykeresztúr térségében súlyosan megsebesített egy férfit, akit aztán három orvosi csapat hat órán át műtött, hogy megmentse az életét. Kápolnásfalu közelében hasonló eset történt. Zágonban kétbocsos medve támadt egy férfira egy faluszéli kertben. Szerencsére egyik eset sem végződött tragikusan, de az áldozatok sérülései súlyosak. Ugyanakkor múlt csütörtökre virradóra Tusnádfürdőn panzióba, üzletbe és polgármester garázsába tört be a nagyvad, élelmet keresve; a kár jelentős. A városban már nappal is az utcán sétál egy példány.

 Tánczos Barna környzetvédelmi miniszter ez ügyben kifejtette: egy készülő törvénymódosítással lehetővé tenné, hogy a medvetámadás bejelentése után 24 órán belül egy csendőrökből és vadászokból álló különítmény eltávolíthassa a veszélyes állatot egy jól kidolgozott eljárás alapján, felmérve a kialakult helyzet súlyosságát. A hír még nyomdafestéket sem láthatott rendesen, az Agent Green nevű civil szervezet máris bejelentette, hogy kérvényezni fogja Tánczos leváltását, mert szerintük a tárcavezető a vadászok és nem a természet érdekeit képviseli.

 A miniszter a székelyföldi elöljárókkal és vadásztársulatok vezetőivel tanácskozott a készülő törvénytervezet kapcsán, majd az Erdélyi Magyar Televízió egyik műsorában kifejtette: az emberélet mindennél fontosabb, ezért beavatkozásra és megoldásokra van szükség, a veszélyforrást pedig meg kell szüntetni még akkor is, ha ez a medve kilövésével is jár. A miniszter olyan civil szervezetekkel is leült tárgyalni, amelyek, bár védik a medvét, megértik a helyzet súlyosságát. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a kormány-

koalícióban is felvetette az ügyet, hiszen politikai egyezségre is szükség van az új törvénytervezet életbe léptetéséhez. A törvényjavaslatot véglegesítik és bemutatják a kormányban, és remélhetőleg egy-két héten belül elfogadják, „másként lehetetlen ezt a helyzetet kezelni”. 

„Azonnali beavatkozásra és védelemre van szükség” – jelentette ki Tánczos. A tárcavezető elmondta: öt év alatt – amióta 2016-ban a kormány vadászati korlátozásokat vezetett be a barnamedve-populáció megóvása érdekében – ezek a nagyvadak mintegy 50 százalékos állománygyarapodást értek el, és már állandóan jelen vannak az emberi élettérben. Jelenleg naponta átlagban 40 sürgősségi bejelentés érkezik a medvék jelenlétéről, öt év alatt a krízishívások száma megtízszereződött. A miniszter kihangsúlyozta: az új jogszabály csak megelőzés jellegű beavatkozásokat tesz lehetővé, a kilövés is csak indokolt esetekben történhet meg, ezt pedig a vadásztársaságok képzett szakemberei hajtják végre, így szó sem lehet trófeavadászatról vagy az erdőkben való beavatkozásról: csak a településeken megjelenő, emberekre és állatokra közvetlenül veszélyes egyedek kilövése vagy elszállítása lesz lehetséges.





  Megáll az ész 

 A Green Agent kijelentése, miszerint kérni fogja a környezetvédelmi miniszter leváltását, felháborodást váltott ki sokak körében. Csibi Attila Zoltán is úgy érzi, hogy egy ideje a medvék elűzése a legégetőbb feladat Erdőszentgyörgyön, ezért egy magát zöldnek nevező szervezet képviselője ne próbálja bemagyarázni, hogy ez így van jól. „Az a rengeteg háziállat, amit csak az elmúlt tíz napban ölt meg, az a rettegés a lakosság körében, a mindennapos félelem – és bármikor jöhet az emberi életet követelő támadás is – nem számít, az ember és a munkája nem számít, mert a medve védett állat?! Váltsunk le mindenkit, aki tenni akar az emberekért, az a normális, ha az állat fontosabb, mint az ember?! Tényleg baj van ezzel a világgal. Félreértés ne essék, semmi bajom azzal az állattal, amelyik a saját életterében él, de az, amelyik lakott területen napok óta öl, és rettegésben tart egy egész közösséget, ne tudjon a védettsége mögé bújni!

 Csak remélni merem, hogy a normalitás fog győzni, és végre elkezdődik a medvepopuláció szabályozása és visszaszorítása a saját életterébe! Egyszerűen túlszaporodott az állomány a sok nagyon okos, világos és sötétzöld intézkedéstől, és sok esetben a vadászati törvény rossz alkalmazása miatt! Egészséges törvényt kell alkotni! Egészségesen kell szabályozni a populációt! Mindezt úgy, hogy az ember és lakott környezete, javai legyenek az első helyen, ne a cserebogarak vagy éppen a medvék!” – fejezte ki véleményét a közösségi oldalán tett bejegyzésében a polgármester. 

Hadd tegyük hozzá: jogosnak találjuk a felháborodását, ahogyan Tánczos Barna miniszter véleményét is: a kérdést nem Bukarestből vagy egy osztrák luxuslakásból irányítva kell lerendezni, hanem azok kezébe kell adni a helyes megoldás keresésének lehetőségét, akik – szó szerint is – a saját bőrükön érzik a helyzet súlyosságát, akik nap mint nap rettegve lépnek ki házuk ajtaján.

 

 

Közlemény 13 órával korábban

A gázár emelésének előjele 13 órával korábban

Erről jut eszembe 13 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 13 órával korábban

Hírek 13 órával korábban

Széltündér, libbenő 13 órával korábban

Három a feszt! 13 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató