2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vigyázat a szabadidős sportolással!

A készenléti állapotról szóló legutóbbi rendelet megengedi a szabadidősportot a természetben. Az országban a hegyimentő szolgálat a szigorúbb szükségállapot ideje alatt is működött. Számos turistaútvonal jelzéseit újították fel, irányjelző táblákat helyeztek ki, készültek az idényre. A Maros megyei speciális barlangi és hegyimentő szolgálat munkatársai is keményen dolgoztak, és ebben nincs semmi túlzás, hiszen mind a Kelemen-, mind a Görgényi-havasokban a februári vihar által ledöntött fáktól kellett megtisztítani az ösvényeket. Munkájukról és a hosszú, házhoz kötött időszak utáni kimozdulás veszélyeiről Kovács Róbert, a szolgálat vezetője tájékoztatott. 


– Annak ellenére, hogy az újabb rendelet megengedi a szabadidős sportolást, a természetjárást, kerékpározást, ne feledjük el, hogy a vírusveszély nem múlt el, így, ha lehet, a szabálynak megfelelően legtöbb három főből álló csoportok kiránduljanak. Ha másokkal találkoznak, tartsák be a távolságot, és ajánlott, hogy mindenkinél legyen védőmaszk és fertőtlenítőszer, valamint ne feledkezzünk meg a kötelező nyilatkozatról sem. A víz azért is fontos, mert a hegyekben nem mindenhol jutunk hozzá vízhez és moshatunk kezet. Máskor is ajánlatos vizet vinni magunkkal, most különösen fontos, hogy tisztálkodásra is legyen megfelelő mennyiség nálunk, nem csak inni – mondta Kovács Róbert. 
A szolgálatvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy ha sikerült is otthon vagy a lakás közelében tornászni, erőnléti gyakorlatokat végezni, az még-sem ugyanaz, mint amikor rendszeresen mozog az ember, így számítani kell rá, hogy gyengébb fizikai állapotban vágunk neki a hegynek. Ezért a bezártság után könnyebb útvonalakat (gyalog is, kerékpárral is) válasszunk. Fontos, hogy a telefonok legyenek feltöltve, indulás előtt pedig tájékozódjanak a terepviszonyokról és a várható időjárásról. A hátizsákból ne maradjon ki a fejlámpa és az elsősegélynyújtó készlet. Azzal is számolni kell, hogy balesetkor – a vírusjárvány miatt – bonyolultabb a mentés, a kórházi beutalás, ezért is legyenek elővigyázatosabbak a túrázók. 
A hegyimentők kitartó munkájának köszönhetően csupán a Kelemen-havasokban levő, piros kereszttel jelölt – Kis-Ilva – Kakukkbérc – Dragus-mező – Üllőkő-nyereg (Nicovala) – útvonal van lezárva. A bejáratnál figyelmeztető táblát helyeztek ki. Itt a gerinc alatt még mindig rönkök torlaszolják el az ösvényt. Amúgy nyáron is csak edzettebbeknek ajánlott ez a mellékgerinc. Rendbe tették a védkunyhókat is. Arra kérik a turistákat (és nem csak), hogy őrizzék meg ezeket, és hagyják rendben, ahogy találták, mert másoknak is jólesik, ha tiszta. Ne feledjék, hogy a védkunyhók adott esetben életet menthetnek. Megyénkben a Kelemen-havasokban az igen népszerű Istenszéke felé vezető útvonalat, míg a Görgényi-havasokban a Zászpás-csúcsi gyalogtúrát ajánlják. Ha bármilyen gond van, vegyék fel a kapcsolatot a hegyimentőkkel. A távolabbi vidékekre, hegyekbe indulók vegyék figyelembe, hogy 1600 méter felett még elég nagy a  hóréteg vastagsága. Az Argeş megyei hegyimentők arról tájékoztattak, hogy az ezt meghaladó magasságban az összes útvonal le van zárva. Ilyenkor gyakori a ködképződés, a hó miatt nem látszik az ösvény, így nagyobb az esély az eltévedésre. A Fogarasi-havasok Jézer, Királykő és Leaota gerinceit vastag hóréteg borítja, itt nagy a lavinaveszély is. Kötelező a téli felszerelés és a szakavatott hegyi vezető jelenléte. Az országos hegyimentő szolgálat a Román Alpin Klubbal, az Alpin Filmfesztivállal és a Ski&Outdoor Magazinnal közösen kezdeményezték, hogy a nagyobb hegységekbe, a Nyugati-érchegységtől a Fogarasi-havasokon keresztül a Radnai-hegységig minden védkunyhót és menedékházat lássanak el kézfertőtlenítő- adagolókkal és fertőtlenítőszerekkel. Egyelőre a CERT Transilvania egyesület 50 liter fertőtlenítőt, a Hotel Magazin/CAHM Europe pedig adagolókat is adományozott a kezdeményezőknek. Azt szeretnék, hogy a Salvamont-egységek is kapcsolódjanak be az akcióba. Aki segítene a projekt kivitelezésében, felveheti a kapcsolatot a Ski&Outdoor Magazine főszerkesztőjével, Andrei Huţanuval, aki beavatja az érdekelteket a részletekbe. 
Kovács Róbert hangsúlyozta, az egészségügyi szabályok a hegyen is érvényesek, és a szabadság nem szabadosságot jelent, továbbra is tisztelnünk kell egymást, a természetet. Ha ezekkel a gondolatokkal indulunk útnak, nem történhet baj, és kellemes élménnyel térhetünk haza, ahonnan türelmetlenül vártuk, hogy egy kicsit kiszabaduljunk.