2021. szeptember 28., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Aki teheti, ne vasárnap menjen világítani

Bár a marosvásárhelyi temetőkben az eddigi információink szerint nem terveznek komolyabb szigorításokat a világítás napján, a hatóságok arra kérik az embereket, ha tehetik, korábban, már a napokban keressék fel elhunyt szeretteik sírját, hogy november 1-jén ne legyen tömeg a sírkertekben. A jelenlegi járványhelyzetben, amikor Marosvásárhelyt vörös zónaként tartják nyilván, fontos, hogy a temetőkben is mindenki viseljen maszkot, és tartson távolságot. 

Akárcsak az életünk más területeit, a világítási szokásainkat is valamelyest átírja a jelenlegi járványhelyzet, hiszen most, amikor Marosvásárhely a fertőzöttségi arány szempontjából vörös zónának számít, kockázatos az a zsúfoltság, ami november elsején a város temetőiben ki szokott alakulni.

Szerencsére sokan felmérték ezt a veszélyt, és már a legutóbbi hétvégén, valamint a napokban kimentek szeretteik sírjához, virágot helyeztek el, és gyertyát gyújtottak az emlékükre. 

Fotó: Nagy Tibor


A központi sajtó beszámolói alapján vannak városok, ahol korlátozásokat vezetnek be a temetőkben a világítás napján, például külön bejáratokat jelölnek ki az érkezők, illetve a távozók számára, vagy amennyiben úgy látják, hogy zsúfoltság kezd kialakulni, korlátozzák a belépést. Marosvásárhelyen az eddigi információink alapján nem terveznek hasonló intézkedéseket. Nemes István, a marosvásárhelyi református temető gondnoka lapunknak elmondta, érdeklődött a közegészségügyi igazgatóságnál, és azt a választ kapta, hogy eddig semmiféle felsőbb hivatalos előírás nem érkezett, aminek értelmében szigorításokat vezetnének be a sírkertekben a világítás napján. Nemes István hangsúlyozta, a temető területén kötelező a maszkviselés, valamint a távolságtartás, ugyanakkor valószínűnek tartja, hogy az idén eleve sokkal kevesebben érkeznek majd szeretteik örök nyughelyéhez, ugyanis előző években nagyon sokan jöttek haza Magyarországról világítani, a jelenlegi járványhelyzetben azonban idén ez elmarad. A külföldön élő hozzátartozók utazási korlátozottsága amúgy a sírhelyek állapotán is látszik, sokkal több az elhanyagolt sír, mint eddig. Mint mondta, szombaton mintegy öt-hat tonna hulladékot elszállítottak, viszont a hétvégén is sokan kitakarították szeretteik sírhelyét, és meggyújtották a gyertyát, amit eddig november elsején szoktak. 


A katolikus temető gondnokságánál, valamint a városi sírkertekért felelős igazgatóságon érdeklődve szintén azt a választ kaptuk, hogy nincsen tudomásuk olyan rendelkezésről, aminek értelmében szigorításokra kellene számítani világítás napján. 

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere hétfőn, a beiktatását követő sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az erre vonatkozó döntéseket a prefektúra és a megyei katasztrófavédelmi bizottság hozza meg. A polgármester azonban arra kérte a városlakókat, hogy amennyiben tehetik, ne hagyják vasárnapra a világítást, látogassanak ki a napokban szeretteik nyughelyéhez, hogy november elsején ne legyen tömeg a temetőkben. Ugyanezzel a kéréssel fordul a lakossághoz a prefektúra is – közölte lapunkkal Damian Samoilă, az intézmény sajtószóvivője. Mint mondta, nem terveznek pluszszigorításokat, azonban a maszkviselés és a távolságtartás kötelező a temetőkben is. A rendfenntartók a világítás napján fokozott figyelmet fordítanak majd a temetőkre és azok környékére, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy mindenki betartja a szabályokat.