2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Támogatják a nemzedékváltást 

Azok a fiatal gazdák, akik az Európai Unió által támogatott ún. DR 30 pályázati kiírás alapján farmvezetők szeretnének lenni, és erre támogatást igényelnek, kötelezően létre kell hozzanak valamilyen gazdasági entitást: engedélyezett magánszemély (PFA), egyéni vállalkozó (II), családi vállalkozás (IF) vagy más hasonló szervezet (kft., társulás stb.), és a farmot át kell írassák a létesítendő struktúrára, amelynek az élére pályáznak. Az érdeklődők a mezőgazdasági minisztérium (MADR) és a vidékfejlesztési ügynökség (AFIR) honlapján is megtalálják a részletes pályázati útmutatót, amelynek alapján igényelhető a támogatás. Fontos, hogy a finanszírozási kérvény benyújtása előtt jegyeztessék be a farmot az új gazdasági forma alapján. A fiatal gazdáknak kérniük kell a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől a jogi viszony megváltoztatását. Az Európai Unió által támogatott pályázatot a 2023-2027 közötti időszakra szóló országos mezőgazdasági stratégia alapján 2023 októberében hirdetik meg, célja a nemzedékváltás ösztönzése a mezőgazdaságban. Olyan fiatal gazdálkodókat támogatnak, akik lépést tudnak tartani az innovatív technológiával, hatékonyan gazdálkodnak a természeti erőforrásokkal, és partnerkapcsolatokon és társulásokon alapuló, korszerű, versenyképes farmot vezetnek majd. 

Továbbra is felkarolják a fóliasátras zöldségtermesztést 

Szeptember 14-én a kormány jóváhagyta a fóliasátorban zöldséget termesztőknek szánt támogatást, ugyanakkor módosították a tavalyira vonatkozó kormányrendeletet. A jogszabály szerint azok a zöldségtermesztők, akik 1000 négyzetméteres területen üvegházban vagy fóliasátorban paradicsomot, paprikát, uborkát, paszulyt, salátát, spenótot, zöldhagymát termesztenek, és a korábbi előírásnak megfelelően értékesítik, a felületre legtöbb 1000 euró támogatást kaphatnak. Az első ciklusban termesztett paradicsom támogatását kiegészítették 65 millió lejjel, mivel mind többen pályáztak rá, így a keretösszeg a korábbi 262,3 millióról 327,9 millió lejre nőtt. Az idén 22.088 gazda iratkozott fel a programra, ami rekordnak számít. A megváltozott keret miatt a paradicsomtermesztőknek akár 3000 eurót is adhatnak hektáronként, a többi zöldségre marad az 1000 eurós keret. A pályázók a jogszabály Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva 20 napig nyújthatják be a támogatási igénylést a megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz. A felvállalt mennyiségeket 2023. október 20. és 2024. január 31. között ellenőrzik. Az értékesítést követően az összegeket 2024. február 26-a után utalják át azoknak, akik teljesítették a vállalt kötelezettségeket. 
Üzemanyag-költségtérítés 
Üzemanyag-költségtérítés formájában kompenzálják azokat a gabona- és olajosmag-termesztőket, akiket érintett az ukrán gabonaexport okozta dömping. A kormány literenként 2 lejt fizet ki a gázolajfogyasztásra. Ez – az igénylésnek megfelelően – összesen 152.458.321,08 litert jelent, amit kukorica, zab, repce és napraforgó termesztésére használtak el a gazdák. Ennyi gabonát, illetve olajos magvakat termesztő gazda, vállalkozás stb. igényelt minimum 1 hektár területalapú támogatást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen (APIA) keresztül a 2022-es mezőgazdasági évre. Ezzel a költségtérítéssel kiegészítve a növénytermesztők akár 3,63 lej támogatást is kaphatnak üzemanyagra, ami a jelenlegi árak mellett a literenkénti ár fele. A kormány 304.916.642,16 lejt különített el erre a költségvetésből, amiből 147.118.905 lej uniós (FEGA-) támogatás, 157.797.737,16 lejt pedig saját költségvetésből fedeznek az Európai Bizottság idei 1343-as szabályzata alapján. A programot az APIA kezeli, az érintetteknek a pénzt 2023. december 31-ig utalják át. Ezenkívül a minisztérium a 2022-es mezőgazdasági évre literenként 1,63 lejjel kompenzálja a gázolaj jövedéki adóját. 

Mintegy 100 euró erdősáv telepítésére 

A 2023-as mezőgazdasági kampányban a Megyei Mezőgazdasági és Intervenciós Ügynökség 96,47 eurót fizet hektáronként a szántóföldek közé telepített erdősávokért. Az erdősáv legfeljebb 30 méter széles lehet, hosszát nem korlátozzák. A talajmegkötés, a vízellátás, valamint a klímaváltozás okozta extrém időjárási jelenségek (viharos erejű szél, szárazság) megfékezése okán, ugyanakkor, mivel esztétikai és egészségvédelmi haszna is van, az új uniós előírások alapján támogatják a szántóföldek közötti erdősávok kialakítását. A feltételeket a 2023/355-ös mezőgazdasági minisztériumi rendelet tartalmazza, a jogszabályt szeptember 4-én közölték a Hivatalos Közlönyben. A minisztériumi rendelet tartalmazza azokat a fafajtákat, amelyeket ezekbe az erdősávokba lehet ültetni, illetve a gondozásukra vonatkozó előírást is. 

Fotók: Vajda György

Működik a borlaboratórium, várják a mintákat 

Az RMGE-Maros a marosvásárhelyi Studium Hub Bolyai tér 15. szám alatti székházában borlaboratóriumot rendezett be, amelynek működtetésével a szőlőtermesztő és borkészítő gazdákat szeretnék segíteni, hogy minőségi terméket állítsanak elő. A laboratórium szüretkor, illetve az új bor készítésekor a legfontosabb, hiszen kimutathatók azok a paraméterek, amelyekre odafigyelve, esetenként korrigálva jobb bort lehet készíteni. 
A laboratóriumban a bort, a mustot és az erjedő bort is megvizsgálhatják. A mintát az erjesztőtartály megtöltésekor kell venni, hogy a homogenizálási feltételeket biztosítsák. Minden gyűjtőedényt fel kell címkézni a borászat és a fajta nevével, a tartály típusára vonatkozó információval, a minta kézbesítésének, leadásának az időpontjával és más fontos azonosító információkkal. A mintákat (palackokat) le kell szigetelni és be kell tenni a hűtőbe, hogy ne erjedjen a szállítás ideje alatt. Legalább 0,5 liter mintát kell bevinni teljesen megtöltött üvegben (minél kevesebb levegő érje). Abban az esetben, ha több mint öt mintát ellenőriznek, 0,75 literes pillepalackokban is be lehet vinni a reprezentatív tételt. A mintát a tartály vagy a hordó közepéből (és ne az aljáról vagy a felső részéből) merítsék. Ha kén-dioxidot adnak hozzá, homogenizálni kell a bort mintavétel előtt. A próbákat le lehet adni személyesen, előzetes telefonos egyeztetés után. Fogadnak futárszolgálattal küldött mintákat is, ebben az esetben a palackozási dátum szerepeljen rajta. A mintavétel (átvétel) utáni 5 munkanapon belül elemzik a beküldött mustot és/vagy bort. A laboratórium programja: hétfőtől csütörtökig 16:30-tól 18:30-ig. Előzetes egyeztetés után pénteken és szombaton is fogadhatják az ügyfeleket. Érdeklődni a 0747-226-751-es telefonszámon.


Tiltakozással fenyegetőznek a romániai gazdák 

Feloldották az ukrán gabonastopot 

Szeptember 15-én az Európai Bizottság úgy döntött, nem hosszabbítja meg az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó, szeptember 15-én lejárt uniós behozatali korlátozásokat, amelyeket korábban az Ukrajnával határos öt tagországban alkalmaztak, ugyanakkor azt kérte a kijevi kormánytól, hogy dolgozzon ki olyan intézkedéseket, amelyekkel hatékonyabban ellenőrizheti a gabonaszállítmányokat. 
Az egyezség szerint Ukrajna az EB döntésétől számítva 72 órán belül kell előálljon a jogszabály-módosítással, amely licencek kiváltására is kötelezi a szállítókat, és ezt egy hónapon belül be kell mutatni az Európai Bizottságban, és külön-külön meg kell tárgyalni az érintett országok kormányaival. Amennyiben ezek az intézkedések hatékonynak bizonyulnak, az Európai Bizottság nem vezet be újabb korlátozásokat.
 Amint írtuk korábban, Romániában a mezőgazdasági és a szállításügyi minisztérium óvintézkedéseket hozott. A gabonát Romániába való behozatalkor különleges zárjeggyel látják el, amelynek épségét kilépéskor is ellenőrzik, ugyanakkor követik a szállítandó mennyiséget a berakodástól addig, ameddig a jármű elhagyja az országot. Nemrég Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy augusztusban több mint 2,5 millió tonna búzát szállítottak át az országon. Az új intézkedéseknek köszönhetően technikailag lehetővé teszik, hogy a következőkben havonta akár 4 tonnát is átszállítsanak. Felgyorsítják a szállítást a Duna sulinai ágán is, ahol ősszel 24 órában biztosítják a hajók utaztatását a Fekete-tengerig. Újabb 10 révkalauz foglalkozik majd a hajók irányításával, a hadügyminisztérium támogatásával 54 révkalauz segíti a gabonával megrakott uszályok kijutását a tengerig. A romániai gazdaszervezetek vezetői már szeptember 12-én, a behozatali határidő lejárta előtt a hazai sajtóban közzétettek a román államfőnek, a miniszterelnöknek, az Európai Bizottság elnökének, az uniós mezőgazdasági biztosnak, a bukaresti kormány tagjainak és a román EP-képviselőknek címzett nyílt levelet, amiben azzal fenyegették meg az uniós hatóságokat, hogy eltorlaszolják a konstancai kikötőt és a határátkelőket, ha nem hosszabbítják meg a határidőt. A levélben a többi között az állt, hogy az Ukrajnából exportált mezőgazdasági termékek 95 százaléka az Európai Unióban maradt, súlyos piaci zavarokat okozva. Románia hatalmas áldozatokat hozott azzal, hogy az Európai Unióba érkezett ukrán mezőgazdasági termékek 65 százalékának behozatalát és tranzitját segítette, és emiatt a hazai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált, mivel annyira lement a gabonafélék és olajos magvak felvásárlási ára, hogy nem tudják az adósságaikat törleszteni. A gazdák szerint a beígért ellenőrzések elmaradtak, és amennyiben a terv szerint a jelenlegi 2-ről havi 4 millió tonnára fogják emelni az országon áthaladó ukrán mezőgazdasági termékek mennyiségét, anélkül, hogy meghosszabbítanák az importkorlátozásokat, az nagyon sok román gazda csődjét fogja eredményezni, mert annyira leveri az árakat, hogy képtelenek lesznek terményeiket értékesíteni. Ezt megerősítette a legnagyobb mezőgazdasági egyesületek által közzétett sajtóközlemény is, amiben arra kérik a kormányt, hogy sürgősségi kormányrendelettel tiltsák be egyes, Ukrajnából származó mezőgazdasági termények behozatalát, és a listát hozzák nyilvánosságra. A lengyel kormány példáját hozták fel, amely mindamellett, hogy 100%-osan támogatja Ukrajnát, az EB egyoldalú döntését követően is megtartotta a hazai farmereket védő óvintézkedéseket. Ezért várják a kormány lépését, hangsúlyozva, hogy kérvényük nem vonatkozik a más célállomások felé irányított tranzitforgalomra. Szeptember 18-án Florin Barbu mezőgazdasági miniszter pártja (PSD), miután megtárgyalta a helyzetet az országos politikai büróban, a sajtónak azt nyilatkozta, hogy megvárják az EB által Ukrajnától igényelt intézkedéscsomagot, addig „egy szem búza” sem jön be az országba. Emellett a konstancai kikötőben több uszályt is előkészítenek a romániai búza exportálására, és hamarosan kidolgozzák a módszertant, miszerint a károsultaknak az unió által rendelkezésre bocsátott pénzből azért a gabonáért fizetnek, amit az előállt helyzet miatt nem vagy csak áron alul tudtak értékesíteni. Így gyakorlatilag azt üzente a gazdaszervezeteknek, hogy még egy hónapig legyenek türelemmel, és ne kezdeményezzenek tiltakozó akciókat. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató