2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A koronavírus miatt pánikra egyelőre nincsen ok

Tekintettel arra, hogy az elmúlt hetekben a koronavírus felbukkanásának veszélye behatóan foglalkoztatja az embereket, Mara Togănel, Maros megye prefektusa és dr. Iuliu Moldovan, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója közleményt adott ki, melyben ismételten leszögezik: vidékünkön egyelőre egyetlen személy sem fertőződött meg. Ennek ellenére be kell tartani a hatóságok által előírt óvintézkedéseket. 


Maros megyében továbbra is 18-an vannak otthoni karanténban 

Mara Togănel prefektus leszögezte: – Jelenleg (február 26-án) Romániában egyetlen koronavírussal fertőzött személy sincs. A prefektúra már január folyamán a katasztrófavédelmi felügyelőség megyei biztosságának ülésein szóba hozta intézkedések kezdeményezését. Felkérem a lakosságot, őrizzék meg a nyugalmukat, és arra kérek mindenkit, hogy csak az illetékes, kompetens hatóságok és orvosok hivatalos tájékoztatásának adjanak hitelt. A higiéniai szabályok betartása rendkívül fontos a koronavírussal (2019-nCoV) való fertőzés elkerülése érdekében. Ahogyan a szakemberek országos viszonylatban tanácsolják, az első és a legfontosabb, amit mindannyian tehetünk: szappannal vagy alkoholalapú oldatokkal való kézmosás otthon, az irodában vagy bárhol, ahol tartózkodunk. Maros megyében több mint száz személy befogadására alkalmas karanténhelyiség áll rendelkezésre, ahol 14 napig biztosított az Olaszországból és a Kínából érkező tünetmentes személyek elkülönítése. Maros megyében továbbra is 18 személy van önkéntesen otthoni karanténban, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közvetlen megfigyelése alatt – nyilatkozta Mara Togănel. 

Szigorították a kórházi látogatást a légzőszervi megbetegedések terjedésének megelőzése céljából

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Eddig minden beutazó tünetmentes volt

Dr. Iuliu Moldovan, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója elmondta: – A legfontosabb információforrás a témában az Országos Közegészségügyi Intézet honlapja. A lakosság és az orvosi személyzet itt talál meg minden országos és nemzetközi információt, itt közlik az óvintézkedéseket és a hasznos tudnivalókat. Jelenleg Maros megyének s a többi megyének is azzal kell szembesülniük, hogy egyre többen érkeznek Olaszországból. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szempontjából ezeket a személyeket a következő csoportokba soroljuk: akik Olaszországból érkeznek, de nem Lombardiából, Veneto tartományból vagy azon övezetekből, ahol felütötte a fejét a koronavírus. Ezeket az embereket semmilyen intézkedésnek nem vetik alá, csupán az országhatárnál kell kitölteniük egy kérdőívet. A második kategóriába azok tartoznak, akik Lombardiából, Veneto tartományból vagy más érintett övezetekből, de nem a vesztegzár alatti településekről érkeznek. Ezek esetében az otthoni önkéntes elszigetelést alkalmazzák, a közegészségügyi igazgatóság megfigyelése alatt. A harmadik – szintén tünetmentes – kategóriába azok a személyek tartoznak, akik a vesztegzár alatti övezetekből érkeznek. Ebben az esetben a Maros megyébe érkező személyeket speciálisan berendezett helyiségekben szigetelik el. Fontos leszögeznünk, hogy nem betegekről van szó, hanem olyan személyekről, akik tünetmentesek. A megyében eddig nem volt egyetlen koronavírussal fertőzött eset sem. A negyedik kategóriába azok tartoznak, akik az érintett övezetekből érkeznek, és akiknél sajátos tünetek észlelhetők. Ezeket a személyeket a Prof. dr. Matei Balş Fertőző Betegségek Országos Intézetébe vagy a kolozsvári Fertőző Betegségek Klinikájára szállítják, ugyanis ezeket a központokat jelölték ki a koronavírusos fertőzések diagnosztizálására és a betegek kezelésére – tájékoztatott dr. Iuliu Moldovan igazgató. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Be kell tartani az ajánlásokat 

A közegészségügyi igazgatóság ismételten emlékeztet, hogy az egészség megőrzése és a fertőzésveszély elkerülése érdekében be kell tartani az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait: szappannal vagy alkoholalapú oldatokkal gyakran kezet kell mosni, köhögéskor és tüsszentéskor papírzsebkendővel el kell takarni a szájüreget és az orrot, majd a zsebkendőt el kell dobni, a kezet meg kell mosni, kerülni kell azokat az embereket, akik köhögnek vagy lázasak, ha valaki lázas, köhög és nehezen lélegzik, jelentkezni kell az orvosnál, és be kell jelenteni, hogy a közelmúltban utazott vagy sem, kerülni kell a nyers vagy gyengén hőkezelt állati termékek fogyasztását, mint például a nyers hús, főtelen tej, óvatosan kell kezelni a nyers állati szerveket, hogy elkerülhető legyen a főtt ételek megfertőzése – áll a prefektúra közleményében. 


Szigorították a kórházi látogatást 

Tekintettel arra, hogy az utóbbi hetekben megnövekedett a „klasszikus” légzőszervi megbetegedések száma, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház már január végén intézkedéseket vezetett be a fertőzés terjedésének megfékezésére, és korlátozta a látogatást valamennyi osztályon. 

A kórházba utalt betegek látogatása kizárólag kedden, csütörtökön és vasárnap 14 és 16 óra között történik. Egy beteghez a látogatási napon csak egy személy mehet be, azzal a feltétellel, hogy az osztályvezető orvos által jóváhagyott belépővel rendelkezik. A látogatás időtartama legtöbb 10 perc lehet. Az intenzív osztályon a látogatás tilos, kivételt képez a kritikus helyzetben levő betegek látogatása, amihez az osztályvezető orvos által aláírt engedély szükséges. 

A látogatók csupán egyszer használatos védőöltözetben – köpeny, papucs és maszk – léphetnek be a kórház osztályaira. Be kell tartani a higiéniai előírásokat, a kórterembe lépéskor, a betegekkel való érintkezés után és kijövetelkor a kezet fertőtleníteni kell alkoholos oldattal. A betegek ágyára tilos ráülni. Úgyszintén tilos személyes tárgyakat vagy mobiltelefont az ágyra helyezni. 

A látogatók csak azután mehetnek be az osztályra, miután megvizsgálták, és egészségesnek találták őket, illetve miután tudomásul vették a kórházi osztály képviselőjének útmutatásait.