2021. január 20., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ősz lejártával nem csupán a tél, hanem a nagy leárazások is beköszöntenek. A fekete péntek (Black Friday) az Amerikai Egyesült Államokból ered, és a hálaadást követő péntekkel kezdődik meg a karácsonyi nagy bevásárlások ideje. 

Az első elnevezést nem a vásárláshoz, hanem az 1950-es philadelphiai káoszra használták a rendőrök, hiszen a várost hatalmas tömeg célozta meg a hálaadást követő szombati futballmeccsre. Viszont ez a nap mégis a kereskedelemmel kapcsolódik össze, ugyanis 1980-ban a kereskedők megpróbálták pozitív töltetűvé tenni ezt a napot, így jött létre a jellegzetes piros és fekete szín, amely minden novemberben szembejön velünk a reklámokkal. Egyesek szerint ezek a könyveléshez kapcsolódnak, ugyanis ezen a napon az eladások száma mindig megemelkedett, így változtak a piros számok (veszteség) feketékké (nyereség). 

Míg úgy gondolnánk, hogy a nagy akciók november utolsó péntekére esnek, ezeket számos kereskedelmi egység más és más időpontban tartja, hiszen nem csupán a vásárlás a lényeg, hanem a potenciális vásárlók megtartása. 

A fekete péntek kiváló lehetőség lehet azok számára, akik szívesen megvásárolnának egy adott terméket, viszont inkább türelmesen megvárják, amíg elérhetőbb árakon is megvásárolható lesz. Ilyenkor a vásárlások száma megemelkedik, és sokan eshetünk abba a hibába, hogy csupán azért vásárolunk, mert olcsóbb, és vonzanak a nagy leárazások. 

Ebben az időszakban is érdemes megfontoltan költekezni, hiszen a túlfogyasztás napjainkban már társadalmi probléma. A Global Footprint Network 2020-as adatai szerint ebben az évben augusztus 22-e volt a túlfogyasztás napja, ugyanis akkorra használtuk el a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Ezek az adatok is bizonyítják, hogy a túlfogyasztás rendkívül magas. A fekete péntek évről évre hazánkban is egyre népszerűbb, egyre több ember vásárol. Ezért gondolom úgy, hogy nem csupán a mindennapokban kell megfontoltak legyünk, hanem a vásárlásainkkor is, kifejezetten ezekben a hónapokban. 

Számos megoldás van a túlfogyasztás redukálására, ilyen lehet például, ha nem azonnal vásárolunk, hanem alapos átgondolás után csapunk le a nagyobb akciókra. A karácsony közeledtével nem biztos, hogy a megfelelő ajándékok az üzletek polcain vannak, hanem saját kézzel, néhány kreatív ötlettel mi magunk is készíthetünk, és lehet, hogy a megajándékozandó személy is jobban fogja értékelni a bele fektetett időnket, energiánkat. Úgy gondolom, hogy nagyobb hangsúlyt is fektethetnénk a kisvállalkozókra, akik termékeiket csakis nekünk készítik, személyesebb és természetesen minőségibb darabokkal örvendeztetnek meg minket. 

Benchea Emília