2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tíz tagállam nem ratifikálta az uniós hitelt

Az Európai Bizottság szerdán részleteket ismertetett arról, hogy a blokk hogyan vesz fel 800 milliárd eurót a tőkepiacon 2021 és 2026 között.

A gazdasági nehézségekkel küzdő államok pénzügyi támogatása már júliusban megkezdődhet, de ehhez gyors elfogadásra van szükség.


Németországban az alkotmánybíróság leállította a törvény elfogadását

27 ország közül 17 zárta le eddig a ratifikációs folyamatot. Németországban az alkotmánybíróság leállította a törvény elfogadását, kétségeket fogalmazott meg az unió hitelből finanszírozott beruházási tervei kapcsán. Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa azonban magabiztos:

– Merkel kancellár Macron elnökkel együtt erőteljesen szorgalmazta annak a pénzügyi eszköznek a létrejöttét, amely végül meg is született. A készítésekor a lisszaboni szerződés 122. cikkelyét vettük alapul, amely részletesen foglalkozik az olyan országok jogi aggályaival, mint Németország. Összességében bizakodó vagyok. Nincs kétségem afelől, hogy belátható időn belül Németország is zöld utat ad a folyamatnak. Az eddigiek alapján az a tapasztalatunk, hogy minden tagállam könnyedén teljesítette a pénz lehívásához szükséges feltételeket. Az emberek azt várják tőlünk, hogy a követelmények teljesítése mellett adjunk teret a fejlődésnek. Talán több ambícióra lehet szükség a befektetési aktivitást kiegészítő reformtervek esetében is.


A tagállamoknak április végéig kell benyújtaniuk reformterveiket

A pénz megszerzéséhez a tagállamoknak április végéig kell benyújtaniuk reformterveiket, a kapott pénzt pedig elsősorban a zöld- és a digitális gazdaságra kell fordítaniuk. A tagállamok kétharmada már elküldte a tervét Brüsszelbe. (Forrás: Euronews)