2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újra határon túlra gördül az Opera kamionszínpada

A tavalyi évad leírhatatlan sikere, az operával ritkán találkozó több tízezernyi néző öröme és a társulatot körülvevő hatalmas szeretet megtapasztalása után ismét Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájával turnézik a Magyar Állami Operaház a nagy múltú Gördülő Opera sorozat és a határon túli magyarlakta vidékeket bejáró Kárpát-Haza OperaTúra ötvözéséből született Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra második hullámában. Augusztus 24. és szeptember 1. között nyolc erdélyi városba látogat el a színpaddá alakított különleges kamion. Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország kormánya támogatásával valósulnak meg.A 2017/18-as évad során hét szomszédos ország tizenhat magyarlakta települését felkereső Kárpát-Haza OperaTúra különleges élménnyel szolgált mind a harmincezres külhoni közönség, mind a budapesti Opera társulata számára. Hasonló lelkesedéssel fogadta 2018 őszén a székelyföldi hallgatóság a hagyományt folytató Gördülő Opera sorozatot is, amely csaknem 75 éve a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útnak a II. világháború után, hogy „segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját – immár határon túlra is, egy csak erre a célra fejlesztett, színpaddá alakuló, bármely község főterére begurulni képes kamionnal.

A 60 év szünet után 2014-ben újraindult sorozatban ismét Donizetti közel 190 éve állandó népszerűségnek örvendő vígoperája, a Szerelmi bájital lesz látható. A történet főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy kuruzslótól szerzett „bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, majd a seregbe is beáll, hogy pénzhez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson. Bár a bájital valójában csupán bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát. A humort és idillt varázslatos melódiákkal, köztük a híres Una furtiva lagrima kezdetű tenoráriával ötvöző darab Toronykőy Attila tavaly nagy sikerrel debütáló rendezésében lesz látható, aki tekintettel a produkció különleges adottságaira, a mába helyezte a darab cselekményét, népszínházi jelleget adva az előadásnak, és a színpadként szolgáló platón túl magát a kamiont is bevonva a rendezésbe.

A kettős szereposztással látható magyar nyelvű produkcióban az Opera kiváló énekművészei lépnek fel. Adinát a világhírű Miklósa Erika és a 2018-ban a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese díjjal kitüntetett Sáfár Orsolya formálja meg, Nemorinót a fiatal Ninh Duc Hoang Long és Biri Gergely, a kuruzsló Dulcamara doktort Kiss András és Szvétek László, míg Belcore őrmestert Geiger Lajos és Rezsnyák Róbert, Giannettát pedig Bernáth Éva és Nagy Zsófia énekli. Az előadásban több mint 20 fős kórussal közreműködik az Opera Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), a 30 fős Opera Zenekart Cser Ádám dirigálja.

Az ingyenes szabadtéri produkció augusztus 24. és szeptember 1. között Kolozsvár, Torockó, Marosvásárhely, Déva, Temesvár, Arad, Nagyszalonta és Nagyvárad tereire látogat el. Marosvásárhelyen, Székelyföld egyik legfontosabb kulturális központjában már visszatérő vendég az Opera kamionja, ahol idén a Vásárhelyi Forgatag rendezvénysorozata keretében kerül sor az előadásra. A turné első állomásán, Kolozsváron ugyancsak nagynevű, idén jubiláló fesztivál, a 10. Kolozsvári Magyar Napok ad otthont a különleges produkciónak.

Szereposztás:

2019. aug. 24., 26., 28., szept. 1.

Adina: Miklósa Erika

Nemorino: Ninh Duc Hoang Long e. h. 

Belcore: Geiger Lajos

Dulcamara: Kiss András

Giannetta: Bernáth Éva

2019. aug. 25., 27., 30., 31.

Adina: Sáfár Orsolya

Nemorino: Biri Gergely

Belcore: Rezsnyák Róbert

Dulcamara: Szvétek László

Giannetta: Nagy Zsófia 

Alkotók:

Szövegíró: Felice Romani

Magyar szöveg: Blum Tamás

Látványtervező: Juhász Katalin

Dramaturg: Kenesey Judit

Színpadi mozgás: Marosi Edit

A rendező munkatársa: Mányik Albert

Megbízott karigazgató: Csiki Gábor

Karmester: Cser Ádám

Rendező: Toronykőy Attila

A turné marosvásárhelyi előadásának időpontja augusztus 26., 20 óra. Az előadást magyar nyelven játsszák. Felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy az ülőhelyek száma korlátozott. Rossz idő esetén az előadás elmarad.