2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai közlése szerint az utóbbi 24 órában 1141 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel. A tájékoztatás értelmében ugyanakkor 89 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 10 korábban következett be. 


Marokkóban rekedt turisták 

Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden közölte, úgy döntöttek, két napot várnak a Marokkóban rekedt románok hazaszállításával, hogy időt adjanak a szükséges eljárások és formalitások elvégzésére, és addig ellenőrzik, hogy vannak-e még más romániai állampolgárok is a térségben. A külügyminisztérium kedd reggel jelentette be, hogy 72 romániai turista rekedt Marokkóban, miután a helyi hatóságok a koronavírus új törzsének megjelenése miatt felfüggesztették az országba irányuló kereskedelmi légi járatokat. A bizottság 109-es határozata értelmében aktiválják az európai polgári védelmi mechanizmust. A költségeket az állami büdzséből, a kormány rendelkezésére álló tartalékalapból állják.


Ciolacu nem ért egyet az oltás kötelezővé tételével 

Marcel Ciolacu szenátusi elnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője kedden kijelentette, hogy egyáltalán nem ért egyet a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételével, hangsúlyozva, hogy az élethez való jog „elsőbbséget élvez” minden más joggal szemben. Hozzátette, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter majd mindent el fog magyarázni a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetésére vonatkozó jogszabállyal kapcsolatban. Ciolacu kifejtette ugyanakkor, úgy gondolja, hogy „a politikusoknak nem kellene többé véleményt nyilvánítaniuk a pandémiával kapcsolatban”.