2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Harmonia Cordis Egyesület nyolcadik alkalommal megszervezett nemzetközi fesztiválján új arcokkal és nagy visszatérőkkel, világszinten ismert és egészen fiatal tehetségekkel is találkozhatnak a zenebarátok.

Radu Vâlcu


Mint arról többször hírt adtunk, hétfőtől vasárnapig minden este klasszikusgitár-dallamok járják át a marosvásárhelyi Kultúrpalotát. A Harmonia Cordis Egyesület nyolcadik alkalommal megszervezett nemzetközi fesztiválján új arcokkal és nagy visszatérőkkel, világszinten ismert és egészen fiatal tehetségekkel is találkozhatnak a zenebarátok. A továbbiakban, ígéretünkhöz híven, röviden bemutatjuk a gitárfesztiválok konvencionális struktúrájába új elemeket hozó interetnikai rendezvény idei előadóit.

Antoine Moriniere francia gitáros karrierje pár éves múltra tekint vissza csupán, 2010 óta népszerű meghívottja bordeaux-i, avignoni, párizsi és más neves fesztiváloknak, de Lengyelországban és Spanyolországban is koncertezett. A bordeaux-i konzervatóriumban dicsérettel diplomázott, majd a párizsi konzervatóriumban folytatta tanulmányait, ahol Jeremy Jouve irányítása alatt tanul.

Tizennyolc éves korára Thibaut Garcia nem csak hazájában népszerű előadó, gyakorta hívják spanyolországi, németországi és franciaországi fesztiválokra is. Francia és spanyol származása meghatározta karrierjét. Toulouse-ban született, zenei tanulmányait is itt kezdte. Robb Storar, Marc Navarro és Paul Ferret mesterek tanították, 2011-ben számos dicsérettel diplomázott. Tizenhat évesen már a párizsi zene- és táncművészeti konzervatórium diákja, ahol Oliver Chassain és Judicael Perroy irányítása alatt tanul. Hazájában és Spanyolországban is több neves fesztivál és verseny első díját vitte haza. Érdeklődése kiterjed a kortárs zenére is, szándékai közt szerepel megújítani a klasszikus gitár repertoárját.

Bogdan Mihăilescu tízéves korában kezdett gitáron játszani, 2010-ben végezte el a George Enescu zenelíceumot Liviu Georgescu osztályában. Egy évig a bukaresti zeneegyetem hallgatója volt, majd úgy döntött, hogy Párizsban folytatja tanulmányait az Alnay sous Bois zenekonzervatóriumban, Judicael Perroy irányítása alatt. Nemrég elsőként jutott be a párizsi nemzeti zenekonzervatóriumba, ahol Olivier Chassain az oktatója, emellett Judicael Perroyjal is folytatta tevékenységét. Huszonegy éves korára több mint negyven országos és nemzetközi verseny, mint például a Sinaia, Jászvásár, Craiova, Terra Siculorum és Eduard Pamfil megmérettetések díjazottja. Több neves hazai fesztivál meghívottja, valamint számos televízió- és rádióadón hallhattuk interjúit.

Radu Vâlcu 2010-től a bukaresti országos zenekonzervatórium tanulója Cătălin Ştefănescu osztályában. Mesterkurzusokat hallgatott Carlo Marchione, Oana Gandrabur, Pablo Garribai, Susana Prieto, Alexis Muzurakis, Gerhard Reichebach előadásában.

Több rangos hazai és külföldi verseny díjazottja: többek közt a Sinaiai Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál és a Székelyudvarhelyen megrendezésre került nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál első díját, a németországi Andres Segovia Nemzetközi Klasszikusgitár-verseny második díját mondhatja magáénak.

Beke István Ferenc a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis, a székelyudvarhelyi, csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi és gyergyói Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál és a kolozsvári Novo Generatio Nemzetközi Gitárnapok szervezője. Doktori címet 2011-ben szerzett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián.

Podhorszky Gábor magyar gitáros tizennégy éves korában kezdte zenei tanulmányait, csupán pár évre rá fordult a klasszikus gitár felé. A Szegedi Egyetemen tanult gitár- és kamarazenét, itt szerezte első diplomáját. 2007-ben diplomázott a hágai Royal Conservatoryban, ahol többek közt barokk gitárt is tanult. Gábor több mesterkurzuson vett részt, szólistaként és különböző kamarazenekarok tagjaként is szép sikereket ért el, emellett zeneszerzéssel is foglalkozik. Nagy-Britanniában él, ott tanít és tart mesterkurzusokat.

Csáki András 2007-ben kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2007-től a zeneakadémia doktori iskolájának állami ösztöndíjas hallgatója. 2009-ben megkapta a Prima Primissima Alapítvány Junior Prima zeneművészeti díját.

Koncertezett Angliában, Ausztriában, Csehországban, Chilében, Franciaországban, Görögországban, Grúziában, Norvégiában, Spanyolországban, Venezuelában, az Egyesült Államokban, Indiában, Japánban és Kanadában. Számos nemzetközi verseny győztese és különdíjasa Európában, Dél-Amerikában és Ázsiában. Ezeken eddig 20 döntős helyezést ért el, köztük tíz első díjat, nyolc második, két harmadik és számos különdíjat kapott. Olyan nagy múltú és tekintélyes versenyek győztese, mint a Tokiói Nemzetközi Gitárverseny (2008), a Michele Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (2009) vagy az először megrendezett Nikita Koshkin Nemzetközi Gitárverseny (India, 2010).

Eduard Leaţă 1991-ben született, ötödikes kora óta a piteşti-i Dinu Lipatti Művészeti Szakközépiskola diákja. Több mint száz díjat mondhat magáénak, többek közt az országszerte megrendezett olimpiák, hazai és nemzetközi klasszikusgitár-fesztiválok első díjait. Koncertezett már Németországban, Szerbiában, Csehországban és itthon. Eduard, hogy kamatoztassa tudását, mesterkurzusokat hallgat többek között Carlo Marchione, Sergio Assad, Gabriel Bianco, Judicael Perroy, Oscar Ghiglia és Hubert Kappel vezetésével. Jelenleg a piteşti-i zenekonzervatórium diákja, tanára Olivia Iancu. Nemzetközi versenyeken elért eredményei, a teljesség igénye nélkül: első díjat hozott haza a Szarajevói Nemzetközi Gitárfesztiválról, a Belgrádi Gitárművészeti Fesztiválról, Csehországból és Ausztriából, második díjat nyert el görögországi és horvátországi versenyeken, valamint különdíjat Bécsben.

Judicaël Perroy virtuóz játékát is számos rangos díjjal ismerték el. 1997-ben a Guitar Foundation of America által megrendezett nemzetközi verseny díjaként egy több mint hatvan koncertből és mesterkurzusból álló egyesült államokbeli és kanadai turnén vehetett részt. Ugyanabban az évben hazájában, Franciaországban is koncertezett, a France-Musique által élő adásban közvetített koncerteket világszerte széles közönség követte. Világszerte tart mesterkurzusokat, diákjai több díjat nyertek, a klasszikus gitár világának több feltörekvő csillagát segítette érvényesülni a nemzetközi zenei életben. A Guitar Foundation of America által szervezett turné után megjelent CD-je a korábbi lemezeivel együtt magas értékelést kapott a Diapason Magazine-tól. 1995 óta oktat, az ezredfordulón a Stetson Egyetem gitár tanszékének helyettes vezetőjévé nevezték ki. A Bayard Recordsszal közreműködve több lemezt adott ki, az egyiket a fuvolista Florence Bellonnal és a hárfás Joanna Kozielskával. Tavalyi kiadott egy lemezt, mely egyedi és példa nélküli Bach-átírásokat tartalmaz. Perroy 1973-ban született Párizsban, hétéves korában ragad gitárt, 11 éves koráig Delia Estradával és Raymond Gratiennel tanult. Tizenegy évesen André Girard irányításával már Vivaldi-művekkel koncertezett. További tanulmányai alatt Roberto Ausseltől, Daniel Lavialle-től és más nagy mesterektől tanult. Tizennégy éves korában az Ile de France Nemzetközi Gitárverseny második díját nyerte el, jó pár évvel később, számos díjjal maga mögött osztályelsőként végzett a Paris Conservatoire-ban. Napjainkban Párizsban él és tanít.

Benjamin Valette nagyon sokoldalú művész. Átírásokkal és saját szerzeményekkel teli repertoárjával rendszeresen koncertezik Európa több nagyvárosában, Barcelonában, Velencében, Párizsban. Első szólóalbuma, mely idén jelent meg, híven tükrözi stílusát és az általa képviselt eszméket. Sokoldalúsága szólóban és különböző zenekarok tagjaként rangos fesztiválokra juttatta el őt hazájában, Franciaországban és külföldön egyaránt. 2008-ban találkozott Mathieu Névéollal, és csatlakozott annak klasszikus és cigány zenét játszó zenekarához, melynek neve NOMAD Lib'. Három albumuk jelent meg, több francia rádióban és tévécsatornán szerepeltek, sikerüket számos koncert is hirdette országszerte. Benjamin Valette tagja a MG21 zenekarnak is, amellyel két albumot jelentettek meg az elmúlt két évben, a Panorama de la Musique Française-t és a Concertos-t. Nemrégiben a Párizsi Opera zenekara kérte fel egy nagy volumenű előadás létrehozására a Garnier Operában. Valette hétéves korában kezdett el gitározni Florentino Calvio irányításával. Öt évvel később beiratkozott a párizsi konzervatóriumba, ahol magas pontszámmal és számtalan dicsérettel diplomázott. Pályája során olyan mesterektől tanult, mint Manuel Barrueco, Ricardo Gallen, Zoran Dukic, Dusan Bogdanovic, Alberto Ponce, Jean-Marc Zvellen-Reuther, Judicaël Perroy és sokan mások. Tudása továbbadásának szenvedélyétől hajtva ma a Conservatory Regoinal de Caen tanára.

Arkaitz Chambonnet tizenöt éves kora óta rendszeresen koncertezik Franciaországban és külföldön egyaránt. 2010-ben Olaszországban az Udinei Nemzetközi Fesztivál zárógáláján vendégszerepelt. Egy évvel később a Spanish Guitar Society meghívására Madridban koncertezett. Többször lépett fel a Marina Alta Orchestra és a Castellon de la Plana Orchestra szólistájaként Spanyolországban. 2009 és 2011 között hat díjat nyert különböző nemzetközi versenyeken, többek között Olaszországban, Belgiumban és Spanyolországban. Chambonnet 1987-ben született, hatéves korában kezdett gitározni Emmanuel de Hustler vezetésével, aki nagy hatással volt további fejlődésére. Később az orléans-i konzervatórium és a Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris diákja. Jelenleg a Maisons-Alfort konzervatórium tanára.

Gabriel Bianco ötéves volt, amikor édesapjával elkezdett gitározni. 1997-ben felvételizett a párizsi zeneakadémiára, Ramon de Herrera vezetése alatt fejlődött, tanulmányait számos díjjal és dicsérettel fejezte be 2005-ben. Ugyanebben az évben elnyerte a legmagasabb helyezést a párizsi zenekonzervatórium bevezető versenyén, ahol Olivier Chassain közreműködésével tanult. Ezzel párhuzamosan kurzusokat hallgat Judicaël Perroynál. Gabriel többféle zenei tevékenységet folytat (színházdarab, új kortárs darabok szerzése stb.), de legfőbb elfoglaltsága mégis a versenyeken szólistaként fellépni. Tizenöt évesen volt az első fellépése Párizsban, és most már számtalan országba hívják meg (Franciaország, Olaszország, Ausztria, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Spanyolország). Gabriel nemrégiben adott ki egy DVD-t az olaszországi La Guitarra című lapnak, első CD-je 2008-ban jelent meg. Játékát az alábbi nemzetközi versenyeken jutalmazták első díjjal: Sernancelhe Nemzetközi Gitárfesztivál (Portugália, 2005), Ile de Re Nemzetközi Gitárfesztivál (Franciaország, 2006), Bécsi Nemzetközi Gitárfesztivál (Bécsi gitárfórum, Ausztria, 2006), Tychyi Nemzetközi Gitárfesztivál (Lengyel-ország, 2006), Koblenzi Nemzetközi Gitárfesztivál (Németország, 2007), Barbezieux-i Nemzetközi Gitárfesztivál (Franciaország, 2007), GFA Nemzetközi Gitárfesztivál (Egyesült Államok, 2008).

Pierre Leliévre változatos és folyamatosan fejlődő repertoárjával rendszeresen koncertezik Párizsban és Franciaország minden részén, szólóban és több kamarazenekarral együttműködve. Gyakorta fellép szülővárosában, Nevers-ben, az ottani zenekarral nemrég részt vett több barokk zenét feldolgozó előadásban. Emellett az elmúlt két évben fellépett a Párizsi Nemzetközi Gitárfesztiválon, a Revermont Múzeumban a Journeés du Patrimoines keretein belül. Számos díjjal büszkélkedhet, tavaly elnyerte az Antonyi Nemzetközi Fesztivál Legjobb feldolgozás díját Roland Dynes „The Delight of Jetlag” című művének feldolgozásáért. Pierre ötéves korától diplomázásáig Jean-Yves Lemaire-rel tanult, majd a párizsi Sorbonne Egyetem zeneszakán készült tovább, később a Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris diákja lett, ahol Roland Dynes osztályában fejleszthette képességeit. Pályáján olyan mesterektől tanult, mint Paul Galbraith, Judicaël Perroy, Tania Chagnot, Dusan Bogdanovic, Pavel Steid 2005 óta oktat.

Mădălina Ioana Petre neve a White O'Clock bukaresti zenekar által vált híressé, ezenkívül több zenekarban játszott elektromos gitáron, de vokálosként is hallhatta a nagyérdemű többek közt az amszterdami konzervatóriumban helyet kapó nyári mesterkurzus zárógáláján. Klasszikus gitárosként fellépett a Sinaiai Gitárfesztiválon, a Terra Siculorum Nemzetközi Gitárfesztiválon, valamint részt vett több hazai és külföldi megmérettetésen. Jelenleg a bukaresti zeneegyetemen tanul, klasszikus gitár szakon vesz részt a mesterképzésben.

Pusztai Antal 1978-ban született Győrben, első gitáróráit édesapjától vette Pannonhalmán. Mára napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus- és dzsesszgitárosának mondhatjuk. Tanulmányait Frankfurtban, majd Bécsben folytatta, immár Inge Scholl-Kremmel vezetése alatt. Hazájában Róth Ede, Folk Iván és Reményi Attila tanítványa volt, jelenleg Alvaro Pierri csoportjában tanul a Bécsi Zeneegyetemen. Számos fesztivál és verseny első díját mondhatja magáénak, rangos megmérettetések első díját hozta haza többek között Csehországból, Svájcból, Ausztriából és Németországból. Pusztai Antal egyaránt népszerű személyisége a dzsessz- és a klasszikus gitár világának, koncertezett már Európa-szerte, Dél-Koreában és Kolumbiában is.

A koncertekre a belépés ingyenes, a fesztivál a www.harmoniacordis.org honlapon élőben követhető.  

 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató