2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szociális otthonokba való bevonulás előtt a gyermekvédelmi igazgatóság 550 alkalmazottját tesztelték

A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság 31 alkalmazottjának lett pozitív a napokban a koronavírustesztje. A hét végén az igazgatóság mintegy 550 alkalmazottja kellett váltsa a gyermek- és idősotthonokban, fogyatékkal élő személyeket ellátó központokban már két hete szolgálatot teljesítő kollégákat. Az otthonokba való bevonulást megelőzően került sor a tesztelésre.

Fotó: Nagy Tibor


Mint ismeretes, április elején jelent meg Romániában a 8-as számú katonai rendelet, amely kötelező módon elrendeli a bentlakásos szociális intézmények (idős- és gyermekotthonok, fogyatékkal élő személyeket ellátó központok) alkalmazottainak a 14 napos munkahelyi elkülönítését. Az alkalmazottak csak a két hét lejárta után hagyhatják el az intézményt, hazaérkezéskor pedig kéthetes otthoni elszigetelés várja őket, mielőtt ismét visszamennek dolgozni. Annak érdekében, hogy ne kerüljön fertőzött munkatárs az otthonokba, bevonulás előtt tesztelik a bevonuló alkalmazottakat.

A közel 550 alkalmazott közül, akik május 9-én kellett felváltsák kollégáikat, és beköltözzenek két hétre a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósághoz tartozó gyermek- és idősotthonokba, valamint a fogyatékkal élőket ellátó központokba, 31-nek lett pozitív a teszteredménye. A koronavírussal diagnosztizáltakat kórházba utalták, és értesüléseink szerint mindenikük tünetmentes. 

Lukács Katalin, a Maros Megyei Tanács sajtószóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, az igazgatósághoz tartozó otthonokban nem okozott fennakadást azon alkalmazottak kiesése, akiknek pozitív lett a koronavírustesztjük, ugyanis legtöbb esetben az utóbbi két hétben szolgálatot teljesítő kollégák vállalták, hogy bent maradnak a kiesett társaik helyett, hogy az ellátottak felügyelete biztosítva legyen.

Fotó: Nagy Tibor


A pozitív teszt után mindössze pár napra negatív lett az eredmény

A sajtóban a napokban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a gyermekvédelmi igazgatóság kórházba utalt alkalmazottai közül többen kétségbe vonták a teszteredményük pontosságát, ugyanis előfordult, hogy mindössze pár napra a beutalást követően negatív lett az újabb teszt eredménye.

Mindezekre hétfőn a Maros Megyei Klinikai Kórház közleményben reagált, miszerint a megelőzési céllal végzett tesztelés a közegészségügyi igazgatóság felügyeletével történt, mielőtt a személyzet bevonult volna az otthonokba, hogy felváltsa a két hete bent tartózkodó kollégákat.

A közleményben leszögezik, hogy orvosi szempontból azzal magyarázható, hogy akadnak páciensek, akik esetében pozitív lett a teszt eredménye, de a kórházba utalást követően rövid időn belül negatív tesztjük lett, hogy ezek a személyek már a betegség lefolyási idejének a vége felé jártak.

A kórház sajtóosztályának tájékoztatása szerint a tesztelési módszertanra vonatkozó 2020. évi 555-ös rendelet értelmében egy pácienst akkor lehet gyógyultnak nyilvánítani és kiengedni a kórházból, ha két, egymástól legalább 24 óra eltéréssel elvégzett teszt eredménye negatív lesz.