2024. july 6., Saturday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Amint arról korábban is olvashattak, augusztus 7-én ismét kezdetét veszi az egyik legfiatalabb és legrangosabb marosvásárhelyi zenei szemle, amely egyben Kelet-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye.

Gabriel Bianco


Amint arról korábban is olvashattak, augusztus 7-én ismét kezdetét veszi az egyik legfiatalabb és legrangosabb marosvásárhelyi zenei szemle, amely egyben Kelet-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye: az immár 13. alkalommal sorra kerülő Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál. 
A nemzetközi gitármuzsika krémje érkezik ismét Vásárhelyre, hogy egy héten keresztül ez esztendőben is ingyenesen látogatható koncertekkel ajándékozza meg a klasszikus és a dzsesszmuzsika rajongóit. A nemzetközi fesztivál programjai a város különböző pontjain, főbb koncertjei pedig a Kultúrpalotában és a várban zajlanak, ahol 11 ország – közöttük Hollandia, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Magyarország, Oroszország, Olaszország, Argentína, Ausztria, Venezuela és Románia – elismert művészeit hallgathatja a közönség. A hatnapos rendezvény egyéni előadásokat (klasszikus gitár, dzsessz, flamenco, finger-picking), különböző kamarazenei koncerteket (gitárduó, trió, gitár-bandoleon duó stb.), dzsesszkon-certeket, fiatal tehetségek bemutatkozását, mesterkurzusokat, különböző szakmai beszélgetéseket, modern és régi hangszerek kiállítását kínálja. A fesztivál fő meghívottja a Rosenberg trió, amely először koncertezik Romániában.
A Beke István Ferenc gitárművész által létrehozott és az általa, valamint a Harmonia Cordis Egyesület által főszervezett szemle augusztus 12-ig tart. 
A szemle részletes programja:
Augusztus 7., 19.00 óra, marosvásárhelyi vár, eső esetén a Kultúrpalota nagyterme: Tudor GLIGA – OROSZ Dávid duó (RO), ROSENBERG trió (NLD): Stochelo ROSENBERG: szólógitár, Nous’che ROSENBERG: ritmusgitár, Nonnie ROSENBERG: nagybőgő.
Augusztus 8., Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem: 10.00 – 13.00, illetve 15.00 – 18.00 óra: mesterkurzusok (klasszikus gitár, dzsesszgitár, kamarazene) és más szakmai beszélgetések. 19.00 óra, a Kultúrpalota nagyterme: Ana-Maria BIBESCU – Raisa MIHAI duó (RO), Gabriel BIANCO (FRA). Szünet. Duo Melis: Alexis MUZURAKIS (GRC), Susana PRIETO (ESP). 22.00 óra: koncert a G. 
Caféban – Mircea OANEŞ (RO) és BABȚAN-VARGA Flórián (RO).
Augusztus 9., Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem: 10.00 – 13.00, illetve 15.00 – 18.00 óra: mesterkurzusok (klasszikus gitár, dzsesszgitár, kamarazene), szakmai beszélgetések. 19.00 óra, marosvásárhelyi vár, eső esetén a Kultúrpalota nagyterme: Girán Péter (HUN) flamenco, Nikita BOLDYREV (RUS) dzsessz, Radu Vâlcu quartet (RO) – Radu VÂLCU (gitár), Răzvan FLORESCU (ütős hangszerek), Mihai BALABAŞ (hegedű), Andrei PETRACHE (zongora). 22.00 óra: koncert a G. Caféban: Cristian GHEORGHIU (RO) és MOLDOVÁN András (RO).
Augusztus 10., Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem: 10.00 – 13.00 óra – szakmai beszélgetések. Román–magyar kulturális alkotói együttélés Marosvásárhelyen. Téma: A klasszikus gitár megjelenése Marosvásárhelyen a XX. században. Meghívottak: LŐRINCZ György, Ovidiu ENE 
ATANASIU, BIBÓ Lajos, Liviu GEORGESCU. 11.00 óra: kiállítás – LŐRINCZ György: archaikus hangszerek. 
15.00 – 18.00 óra: mesterkurzusok (klasszikus gitár, dzsesszgitár, kamarazene) és más szakmai beszélgetések. 19.00 óra, a Kultúrpalota nagyterme: PAVLOVITS Dávid (HUN), Olivia IANCU – Claudiu LOBONŢ lantduó (RO). Szünet.  Giampaolo BANDINI, (gitár, ITA) és Cesare CHIACCHIARETTA (tangóharmonika, ARG).
Augusztus 11., Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem: 10.00 – 13.00, illetve 15.00 – 18.00 óra: mesterkurzusok (klasszikus gitár, dzsesszgitár, kamarazene), beszélgetések. 16.00 – 17.00 óra, a Kultúrpalota kisterme: marosvásárhelyi fiatal tehetségek koncertje. Fellépnek: BUNEA Adrian, COZMA Tamás, MOLDOVAN Andrea és Cristian GHEORGHIU. 19.00 óra, a Kultúrpalota nagyterme: Tritonus Guitar Trio – MOLNÁR Levente, SZURGYI Gergely, VARGA Bálint (HUN), Venti Chiavi Guitar Trio – RITTER Zsófia, KORMOS Balázs, TÓTH Álmos (HUN). Szünet. CSÁKI András (HUN) kvartett: PÁL Tamás (elsőhegedű), MARTALOGU Adél (másod- hegedû), KARDOS Margit (brácsa), MOLDOVÁN Szabolcs (cselló).
Augusztus 12., 19.00 – 22.00 óra, a Kultúrpalota nagyterme: Jazz Night. Fellép Gabriel GUILLÉN (VEN), ENYED Károly (zongora, RO), HADNAGY Attila (nagy-bőgő, RO), ASZTALOS Zsolt (ütős hangszerek, RO). Szünet. Pusztai Antal Jazz Band –  PUSZTAI Antal  (gitár, AUT), Nikita BOLDYREV (gitár, RU), BEKE István Ferenc (gitár, RO), Mădălina PETRE (ének, RO), ENYED Károly (zongora, RO), HADNAGY Attila (nagybőgő, RO), ASZTALOS Zsolt  (ütőhangszer, RO). 
A széles körű közönség megnyerése érdekében ingyen belépést biztosítanak minden érdeklődőnek.
A fellépők szakmai életrajzát az alábbiakban olvashatják. 
Augusztus 7., első nap. Tudor Gliga és Orosz Dávid pályafutásukat a klasszikus gitár terén a marosvásárhelyi Művészeti Iskolában kezdték. Mindketten számos országos és nemzetközi versenyen vettek részt. Jelenleg a kolozsvári 
Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói. A közönség Al Di Meola és Tommy Emmanuel előzenekaraként is hallhatta már őket. Számos verseny győztesei.
A Rosenberg trió minden fontos dzsesszfesztiválon fellépett, és az elmúlt 25 év során óriási sikernek örvendhetett az egész világon. Django Reinhardt nyomaiba lépve meghódítottak mindenkit a klasszikus, pop, bossa nova és gypsy swing stílusukkal. A közismert dzsessz és swing dalokon kívül a repertoárjukban számos saját szerzemény is szerepel, melyekből több mint 25 CD-t és DVD-t adtak ki, a ‘80-as évek végén már világszerte ismerték őket. A frontember Stochelo Rosenberget a világ egyik legjobb gitárosaként is számontartják. A trió tagjai: Stochelo Rosenberg (szólógitár), Nous’che Rosenberg (ritmusgitár), Nonnie Rosenberg (nagybőgő).
Augusztus 8., második nap. Ana-Maria Bibescu és Raisa Mihai 2017 novemberében kezdett el együtt játszani, ebben az évben első díjat nyertek el a Kyustendili Nemzetközi Gitárversenyen.
Gabriel Bianco ötéves volt, amikor elkezdett gitározni. 1997-ben felvételizett a párizsi Zeneakadémiára. Tizenöt évesen volt az első fellépése Párizsban, azóta már számtalan országban koncertezett, és több versenygyőzelmet is aratott.
A spanyol gitáros Susana Prieto és a görög gitáros Alexis Muzurakis 1999-ben debütált Duo Melis néven a görögországi Volosban megszervezett nemzetközi gitárfesztiválon. Azóta számos rangos helyszínen léptek fel, és több fesztivál első helyét szerezték meg. 2003-ban készült el az első CD-felvételük. Repertoárjuk a barokk zenétől napjaink zenéjéig terjed. Felléptek Európa számos országában és az Amerikai Egyesült Államokban. 2006 óta a strasbourgi Nemzetközi Zeneakadémián tanítanak.
Augusztus 9., harmadik nap. Nikita Boldyrev 1987-ben született Moszkvában. 2012-ben diplomázott a Nemzeti Klasszikus Zeneakadémián, gitár szakon. 2001-ben a Rekordok könyvébe is bekerült, mint az a művész, aki a leggyorsabban sajátított el gitárrepertoárt. Szólókoncerteket adott számos országban, és több orosz- országi, illetve nemzetközi gitárverseny nyertese. Művészetében ötvözi a klasszikus zenét a dzsesszel és az akusztikus fingerstyle stílussal. 2008-tól a moszkvai gitáriskola tanára.
Girán Péter Magyarországon született 1994-ben, 8 éves korában kezdett gitározni. 2005-ben vett részt először versenyen, első díjat kapott a saját korosztályában. Azóta számos díjat nyert hazai és nemzetközi versenyeken, az elmúlt két évben három nemzetközi verseny első díjazottja volt. 20 évesen vált ismertté a nagyközönség előtt a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató révén, 2012-től Szegeden tanul.
Radu Vâlcu Románia egyik legkiemelkedőbb fiatal gitárművésze. Három kiváló zenésszel együtt – Răzvan Florescu (ütőhangszerek), Mihai Balabaş (hegedű) és Andrei Petrache (zongora) – különleges koncerttel várja a közönséget, előadásukban a latin-amerikai ritmusokat és a román népzenét ötvözik a kortárs és dzsesszzenével.
Augusztus 10., negyedik nap. Pavlovits Dávid 17 éves korában kezdett el gitározni. Már háromévnyi gitározás után nemzetközi gitárversenyt nyert Lengyelországban. A müncheni Musikhochschuleban diplomázott le gitár szakon. Számos jelentős zenei versenyen vett részt, 1994 óta szinte minden európai országban, Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban is hallhatták. 1996-ban kezdett el gitárt, zeneelméletet és zenetörténetet tanítani. 1999-ben neki ítélték a tekintélyes Kodály Zoltán-díjat. 
Jelenleg a Szegedi Zeneegyetem tanára.
A Iancu–Lobonț duó 2007-ben alakult. Tagjai Bukarestben végezték zenei tanulmányaikat. A legfontosabb romániai gitárfesztiválokon koncerteztek, zenekarokkal és kamarazene-formációkkal működtek együtt gitárral, lanttal és teorbával. A duó repertoárjában minden zenei korszakkal találkozhatunk a barokktól a kortársig, többnyire saját átiratokat készítenek. Olivia Iancu 2007-ben diplomázott a bukaresti zeneakadémián, 2009-ben mesteri, majd 2015-ben kamarazene doktori diplomát szerzett. Jelenleg a Piteşti-i Művészeti Egyetem keretében  tanársegéd. Claudiu Lobonț 2007-ben diplomázott ugyanott, 2009-ben kamarazene mesteri, majd 2017-ben doktori diplomát szerzett. Jelenleg a bukaresti George Enescu Zenei Főgimnázium gitártanára.
A Giampaolo Bandini – Cesare Chiacchiaretta Duo gitár és tangóharmonika duó, 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy  megszerettessék az argentin zenét a közönséggel. A világ leghíresebb és legrangosabb fesztiváljain és színházaiban léptek fel. Első lemezük, a Hombres de Tango több mint tízezer példányban kelt el, híres rádió- és tévécsatornák közvetítették dalaikat. A leghíresebb akadémiákon, egyetemeken tanítanak. 
Augusztus 11., ötödik nap. A Tritonus Guitar Triót jelenleg Molnár Levente, Szurgyi Gergely és Varga Bálint alkotják. Több rangos nemzetközi fesztiválon nyertek első díjat. A trió célja, hogy olyan műveket szólaltasson meg három gitáron, amelyeket ilyen formában ritkán vagy eddig soha nem hallhatott a közönség. Az együttes tagjai átiratokat is készítenek, küldetésüknek tekintik, hogy minél na-gyobb közönséghez juttassák el a klasszikus gitárzenét.
A Venti Chiavi Gitártriót 2014-ben alapította a Pécsi Tudományegyetem három hallgatója: Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. A trió célja a klasszikus-gitáros kamarazene bővítése, a kevésbé ismert gitártrió-művek felkutatása, bemutatása. Eddig több első és második helyezést értek el nemzetközi gitárversenyeken, valamint sikeres koncerteket adtak rangos fesztiválokon, illetve koncerttermekben.
Csáki András Budapesten született 1981-ben. 11 éves korában kezdett el gitározni. 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Tanulmányait a Southern California egyetemen folytatta. Számos rangos versenyen nyert díjakat, többek között az 51. Tokiói Nemzetközi Gitárverseny első díját. 2009-ben elnyerte a 42. Michele Pittaluga gitárverseny első díját, majd 2011-ben a spanyolországi Julian Arcas gitárversenyt. Szólókarrierje mellett kamarazenével is foglalkozott. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola professzora.
Augusztus 12., hatodik nap. Gabriel Guillén Venezuelában született, jelenleg az egyik legismertebb ausztriai gitártanár. 1987-ben elnyerte az Antonio Lauro és a Rotary Nemzetközi Gitárverseny első díját. Koncertezett Európában, Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban és Japánban is, számos rangos díj nyertese. Tanít a Joseph Haydn Zeneakadémián Eisenstadtban és a Richard Wagner Zeneakadémián Bécsben. Az ausztriai RUST nemzetközi gitárfesztivál művészeti vezetője.
Pusztai Antal 1978-ban született Győrben, mára napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus- és dzsesszgitárosává vált. Tanulmányait Frankfurtban, majd Bécsben folytatta, jelenleg Alvaro Pierri csoportjában tanul a bécsi zeneegyetemen. Népszerű személyisége a dzsessz- és a klasszikus gitár világának, koncertezett már Európa-szerte, Dél-Koreában és Kolumbiában is.
Beke István Ferenc a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia gitár- és kamarazene-tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke. Több díjat is nyert nemzeti és nemzetközi klasszikusgitár-versenyeken,  számos hazai és külföldi mesterkurzuson vett részt, kamarahang- versenyeket adott Romániában, Angliában, Chilében, Magyarországon, Németországban és az Egyesült Államokban. A marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál és a kolozsvári Novo Generatio Nemezetközi Gitárnapok szerve-zője. Doktori címet 2011-ben szerzett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián.
Mădălina Ioana Petre a bukaresti Nemzeti Zeneegyetemen végezte zenei tanulmányait. Neve a White O’Clock  bukaresti zenekar által vált híressé. Klasszikus gitárosként több fesztiválon is fellépett. 
Asztalos Zsolt 14 évesen kezdett dobolni, nagyrészt autodidakta módon tanult. Az évek folyamán számos zenekar tagja volt, sokféle zenei stílusban kipróbálta magát, a folk-, pop-, funk-, blues- és dzsesszzenétől, a színházi előadásokhoz írt alkotásokon keresztül egészen a heavy és trash metalig. Pusztai Tonyval a 2000-es Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon találkozott először, azóta többször is zenéltek együtt. 
Hadnagy Attila fiatal kora óta több műfajban – például klasszikus rock, dzsessz, blues, klezmer, funky,  klasszikus zene – is kipróbálta magát.
Enyed Károly zenei tanulmányait a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközép-iskolában kezdte. Tízéves kora óta országos és nemzetközi versenyek résztvevője és díjazottja. 2010-ben sikeresen felvételizett a budapesti Bartók Béla Jazz Konzervatóriumba, később a Kőbányai Zenei Studióba. Jelenleg a groningeni Prince Claus Konzervatórium hallgatója.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató