2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

2019. november 10–18.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet november 10-18. között tizenharmadik alkalommal szervezi meg a Bukaresti Magyar Filmhetet, a magyar filmek bukaresti seregszemléjét. Az esemény célja, hogy áttekintést nyújtson az elmúlt év magyar filmterméséből, bemutassa annak sokszínűségét, szellemiségét, jelenét. A 2018-2019-ben bemutatott magyar filmek újra számos nemzetközi díjat hoztak el, így ezekre méltán lehet kíváncsi a bukaresti közönség is. Idén több olyan romániai filmfesztivál is volt, amelyen magyar film nyerte el a fődíjat (One World Romania – emberi jogi filmfesztivál: Egy nő fogságban, Tuza-Ritter Bernadett filmje, Cinepolitica – politikai filmek nemzetközi fesztiválja: Örök tél, Szász Attila filmje, temesvári Ceau Cinema Fesztivál: Rossz versek, Reisz Gábor filmje), de még mindig vannak olyan magyar filmek, amelyek nemzetközi fesztiválokon már bizonyítottak, azonban a román közönség még nem láthatta. Ezeket is elhozzák idén Bukarestbe. Az elmúlt évben számos magyar film került romániai moziforgalmazásba (Nemes Jeles László: Napszállta, Ujj-Mészáros Károly: X – A rendszerből törölve, Reisz Gábor: Rossz versek, Schwechtje Mihály: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod) – ezért hangsúlyos a romániai filmforgalmazókkal folytatott párbeszéd is az idei filmhéten. Idén kiemelt figyelmet fordítanak a felújított magyar filmeknek, egyrészt a „30 éve szabadon” emlékévhez kapcsolódóan, másrészt annak köszönhetően, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben hirdette meg a magyar filmkincs hosszú távú megőrzését szolgáló nemzeti filmdigitalizálási és filmrestaurálási programot. A program keretében a Filmalaphoz tartozó Filmarchívum és Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően évi 25-30 magyar játékfilm újulhat meg. A nagyérdemű ezekből is láthat egy csokorravalót a bukaresti filmhéten.

A Bukaresti Magyar Filmhét központi helyszíne idén is a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdióterme (Monetăriei/Pénzverde utca 3.), ahol a filmeket román felirattal vetítik. Ugyanakkor idén egyes szekciókat különböző helyszínekre visznek el, azzal a céllal, hogy tovább erősítsék a partneri együttműködéseket, illetve az egyes filmek és szekciók témájához kapcsolódóan érjék el a közönséget, így a filmhét eseményei a központi vetítési helyszínen túl más bukaresti helyszíneken is zajlanak: a Bukaresti Egyetem Politikatudományi Tanszékén, a Point Kulturális Hubban, illetve a bukaresti Goethe Intézetben a „30 éve szabadon” emlékévhez kapcsolódóan vetítésekre és beszélgetésekre kerül sor, míg a Hangar Gastropubban egy retrobuli keretében a rendszerváltás zenéjét hozzák el a közönségnek DJ ABASC közreműködésével. A bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemre (UNATC) egy mesterkurzus keretében ellátogat Almási Tamás filmrendező, az ArCuB-ban – Bukarest kulturális központjában az éppen két évszázada Tibetbe induló Kőrősi Csoma Sándorra emlékeznek egy filmkoncerten. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben pedig Damokos Csaba látvány- és díszlettervező egyéni kiállításán nyújtanak betekintést a forgatások kevésbé ismert kulisszáiba. 

A Filmarchívum digitalizációs és restaurációs programjára hívják fel a figyelmet a szemle nyitófilmjével. Bacsó Péter A tanú című filmjének cenzúrázatlan változata a „30 éve szabadon” emlékév egyik kiemelt romániai filmes eseménye lesz. A filmnek ezt a változatát a nemzetközi közönség először a 2019-es cannes-i fesztiválon, a Cannes Classics szekcióban láthatta, 38 évvel azután, hogy 1981-ben ugyanezen fesztivál Un Certain Regard szekciójában vetítették. A cenzúrázatlan változat bukaresti bemutatóján jelen lesz Ráduly György, a Magyar Filmarchívum igazgatója, aki a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program eredményeit ismerteti.

A felújított filmek szekciójában láthatja a közönség a Dargay Attila két rajzfilmjét, a Szaffit és a Lúdas Matyit, valamint a Moszkva tér és a Sodrásban című filmeket. Török Ferenc Moszkva tér c. generációs kultfilmje 2001-ben készült, a társadalompolitikai változások előtt álló Magyarországról szóló film 2017-ben teljes körű digitális restauráláson esett át, s 30 évvel a ’89-es események után idén a nagy érdeklődésre való tekintettel immár második alkalommal vetítik a román fővárosban. Gaál István Sodrásban c. filmjének a restaurált változata 2019 augusztusában került először nemzetközi közönség elé a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Venice Classics programjában. Először vetítik Bukarestben. Szintén ebben a szekcióban, illetve az erdélyi filmgyártás előtt tisztelegve vetítik a kolozsvári Filmtett Egyesület Transsylvania Film címen két, 101 éve Kolozsváron készült némafilm rekonstruálásának folyamatát. A Janovics Jenő kolozsvári filmgyárának egykori dramaturgja, Gyalui Jenő örökségében fennmaradt több száz darab filmkockarészlet segítségével, valamint a fennmaradt forgatókönyvek és a korabeli sajtóanyagok alapján Zágoni Bálint és csapata rekonstruált két filmet: A kancsuka hazájában és A métely.

Az 1989/1990-es kelet-európai és magyarországi változásokra reflektálva külön szekciót szentelnek a „30 éve szabadon” emlékév keretében azoknak a filmeknek, amelyek a letűnt korral foglalkoznak. A filmhéten vetített alkotások: Bacsó Péter: A tanú, Török Ferenc: Moszkva tér, Forgács Péter: NémetEgység@Balaton – Mézföld, Gazdag Gyula: Magyar krónikák I-II., Schiffer Pál: Elektra Kft., avagy bevezetés a kapitalizmus politikai gazdaságtanába, Almási Tamás: Tehetetlenül.

Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi és értékesítési igazgatója a romániai filmforgalmazókkal találkozik egy zártkörű vetítésen, ahol nemcsak egy, még a nemzetközi bemutató előtt álló magyar filmet mutatnak meg a forgalmazók számára, hanem a magyar filmforgalmazásról is érdemi tájékoztatást kapnak a romániai fesztiválszervezők, filmforgalmazók, filmkritikusok. A filmhét fontos fóruma a két ország közötti szakmai együttműködésnek, ennek szellemében minden évben szerveznek egy szakmai workshopot a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (UNATC). Idén a Bukaresti Magyar Filmhét vendége lesz Almási Tamás, aki a Tehetetlenül c. filmje közönségtalálkozóját követően ózdi dokumentumfilm-sorozatának elkészítéséről tart előadást a hallgatóknak és tanároknak (november 18-án). 

A filmhét keretében lesz a bukaresti premierje számos olyan magyar nagyjátékfilmnek, amely a nemzetközi fesztiválokon már több rangos elismerést is begyűjtött: Pálfi György: Az Úr hangja, Bergendy Péter: Trezor, Topolánszky Tamás: Curtiz, Ujj-Mészáros Károly: X – A rendszerből törölve, Nagypál Orsi: Nyitva című filmje. A Trezor c. film vetítésén jelen lesz a rendező, Bergendy Péter, akinek a Bukaresti Magyar Filmhét 2012-es programjában A vizsga c. filmjét látthatták a nézők, és jelen lesz a főszereplő, Anger Zsolt, akinek játékát a filmhét korábbi éveiben is csodálhatta a közönség (2008-ban A nyomozó, 2014-ben a Coach Surfing, 2016-ban Az éjszakám a nappalod, 2017-ben a Hurok c. filmekben).

Akárcsak a korábbi években, idén sem feledkeztek meg a fiatal nézőkről, fontosnak tartják, hogy a filmhét programjában a gyerekeknek is legyen moziélményük, így a hétvégi délelőtti vetítések egy-egy magyar klasszikus rajzfilmnek adnak helyet: Dargay Attila két rajzfilmjét vetítik, a Szaffi és a Lúdas Matyi filmeket, amelyeken generációk nőttek fel.

A filmhét dokumentumfilmes programjában idén olyan filmeket láthat a közönség, amelyek főszereplői mindannyian nehéz és hátrányos helyzetből indulnak, de erős akarattal, elhivatottsággal és kitartással legyőzik élethelyzeteiket, bebizonyítva azt, hogy az élet bármilyen szituációjában van remény és kiút, illetve azt, hogy érdemes a kiválasztott útat kijárni. Bogdán Árpád Gettó Balboa c. filmje egy mélyszegénységben élő roma fiút követ, amint „felverekszi” magát a profi bokszolók ligájába. A filmhét vendége lesz Bogdán Árpád, akinek korábbi filmjeit már láthatta a bukaresti közönség. Zurbó Dorottya Könnyű leckék c. dokumentumfilmjének főszereplője egy fiatal szomáliai lány, aki a filmben, a nézők szeme láttára válik felnőttkorúvá. A Szabó Réka koreográfus és táncos által rendezett A létezés eufóriája c. dokumentumfilm az élet és a tulajdonképpeni létezés öröméről mesél egy Auschwitzból szabadult 90 éves nő táncával. A 2019-ben a locarnói filmfesztiválon nagydíjat és a szarajevói filmfesztiválon emberjogi díjat nyert táncfilm arra mutat példát, hogy a legnagyobb borzalmakat átélt ember is élhet méltósággal és örülhet az életnek. A Halász Glória rendezte Három tánc c. dokumentumfilm nyomon követi a budapesti Táncművészeti Egyetem klasszikus balett szakos fiú diákjainak három generációját, akik a balett iránti elhivatottságukban megküzdenek a családtól való elszakadással, a műfaj szigorú elvárásaival, a fizikai és a lelki fájdalmakkal.

Kiemelt célkitűzésük az erdélyi magyar filmgyártás támogatása, annak bukaresti bemutatása is, idén az erdélyi filmművészet múltjából és jelenéből is vetítenek filmeket. A Zágoni Bálint által rekonstruált 101 éves kolozsvári filmek mellett vetítik két erdélyi rendező filmjét: a Szőcs Petra rendezte Déva c. filmet, valamint a kisjátékfilmes szekcióban a 2019-ben a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation versenyprogramját is megjárt Moldovai Katalin Ahogy eddig c. filmjét. A vetítéseken vendégük lesz Moldovai Katalin és a Déva c. film rendezőasszisztense, Bodor Balázs. A moziforgalmazás „mostohagyermekei” is helyet kapnak a Bukaresti Magyar Filmhét programjában, nemzetközi díjakkal kitüntetett rövidfilmeket is vetítenek: Szabó Szonja: A mentor, Márton Dániel: Rossz színész, Brauner Máté: Lauretta, Lengyel Balázs: Hármasban, Vékes Csaba: Cserekapus, Moldovai Katalin: Ahogy eddig.

A filmvetítések, beszélgetések mellett idén is töb kísérőrendezvény gazdagítja a filmhét programját. A Takarmánybázis Zenei Labóratóriuma előadásában a Csoma – opéra cinematique c. mozikoncert során Kőrősi Csoma Sándor belső hangját és a róla szóló varázslatos történeteket vetítéssel összhangban Szemző Tibor és alkotótársai (Gőz László, Kéringer László) szólaltatja meg. Ezzel a mozikoncerttel a 235 éve született és Tibetbe éppen két évszázada elindult Kőrösi Csoma Sándorra emlékeznek. A Dolgok, amik nincsenek ott c. filmes díszlet- és látványtervező kiállítás a film összképének egyik meghatározó elemét mutatja be Damokos Csaba filmes látványtervei segítségével. Damokos Csaba 2019 októberében a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon elnyerte a fesztivál legjobb látványtervezői díját legutóbbi filmje, a Valan – Az angyalok völgye kapcsán, melyet 2018 január-április között forgattak Balánbányán. A kiállításon a Valan látványtervei is láthatók lesznek. November 16-án, szombaton este a Hangar Gastropubban kerül sor a „30 éve szabadon” emlékév keretében a retrobulira, melyen DJ ABASC a három évtizeddel ezelőtti diszkók világát varázsolja elő. A 13. Bukaresti Magyar Filmhét részletes programja a http://bukarest.balassiintezet.hu címen tekinthető meg. 


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató