2021. október 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ideje volt!

Európa-szerte több országban létezik valamilyen megkülönböztetés az elektromos autókra. Magyarországon például már évek óta működik a zöld rendszám, ezt a tisztán elektromos vagy plug-in hibrid típusok kapják meg, és biztosítja számukra az ingyenes parkolást. Sok nagyvárosban, ahol kifejezetten drága a parkolás, már ez is egy nyomós érv a villanyautók mellett. De ott vannak az adókedvezmények vagy a teljes adómentesség is. Hasonló tervekkel készülnek Romániában is, hogy népszerűbb legyen a villanyautózás.

Természetesen nem szabad elmenni a mellett a tény mellett, hogy az elektromos autók sokkal többe kerülnek, mint a belső égésű motorral szereltek, még akkor is, ha levonjuk az árukból a 45.000 lejes állami támogatást. Továbbá nem is mindenki számára valós opció egyelőre. Azoknak nem megfelelő a villanyautó, akik napi több száz kilométert kell megtegyenek, hiszen még nincs kiépítve a töltőhálózat. Mostanra már nem „töltősivatag” Románia sem, de még meg sem közelítettük például a magyarországi szintet, hogy ne is említsük a nyugat-európai standardokat. Viszont számos feladatra éppen az elektromos autók a legjobbak, ilyen például a városban közlekedés rövid távokon. Ennek fényében nem csoda, hogy számos étterem vásárol villanyautót a kiszállításhoz, mert egyrészt elfelejthetik az üzemanyagköltséget és a kopó alkatrészek cseréjét, az étterem mellé pedig tudnak töltőket telepíteni. Így valóban sokat spórolhatnak az e-autókkal. Arról nem is beszélve, hogy ott van még az adómentesség is. Bár azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a hibridek esetében is megvan, minden város önkormányzata eldönti, hogy mekkora kedvezményt ad az elektromos hajtást is tartalmazó személyautók tulajdonosainak. Marosvásárhelyen például a hibrid gépjárművek teljesen adómentesek, Bukarestben is 90% körüli a kedvezmény.

Ösztönzés tehát van, és támogatás is. Azonban talán az utóbbit kellene egy kicsit átgondolni. Egyfelől észszerűnek mondható az egységes támogatás, másrészt viszont ismét érvényesül a szegény embert az ág is húzza mondás. 45.000 lej a támogatás akkor is, ha 20.000 eurós, akkor is, ha 100.000 eurós elektromos autót szeretnénk vásárolni. Valamilyen formában korlátozni kellene a drága villanyautók támogatását, hiszen akik ki tudják fizetni a különbséget, képesek lennének kifizetni a támogatás nélküli árat is. A fennmaradó összegből pedig több személy juthatna támogatáshoz, és ezáltal több új, károsanyagkibocsátás-mentes autó kerülhetne az utakra, a romániai járműpark is gyorsabban fiatalodna. Természetesen a további előnyöket nem kell elvenni a drága villanyautók tulajdonosaitól, hiszen attól még, hogy értékes autóval közlekednek, óvják a környezetet azzal, hogy nem szennyező belső égésű motorral szerelt autóval járnak, amit abból a pénzből vehettek volna, amiből elektromosat vettek.

A nagyobb városok zónákra való lebontása is járható alternatíva, ami nagyon sok autóvásárlót irányít az elektromos autók felé. Fontos lenne elsősorban a futárszolgálatok autóit és a taxikat lecserélni, hiszen ezek 90%-ban a városban szennyezik a levegőt. De a lakosok is meggondolnák ezt a lehetőséget, ha nem tudnának mindenhova bemenni autóval, ahova eddig.

Ami érdekesség Romániában, hogy a zöld rendszám nem vonatkozik a plug-in hibrid típusokra. Külföldön ezek is kapnak bizonyos támogatást, Magyarországon például megkapják a zöld rendszámot. Értelemszerűen az is benne van a pakliban, hogy pont ezért vásárolnak néhányan plug-in hibridet, és soha nem kapcsolják be az elektromos hajtást, soha nem töltik az autót. Ebből adódóan a plug-in hibrideket sokszor megpecsételik, pedig, ha rendeltetésszerűen használják őket, jelenleg ezek a típusok a legmegfelelőbbek, hiszen képesek tisztán elektromosan közlekedni akár 50-100 kilométert is, ami egynapi városi autózáshoz bőven elég, hosszabb utakra pedig ott van a belső égésű motor, így nem kell töltőpontot keresni, és ott bizonyos esetekben hosszan várakozni.

Összességében a zöld rendszám jó opció, és már ideje volt, hogy Romániában is bevezessék. Sok vásárló számára akár döntő érv is lehet. Azonban a munkának még nincs vége: érdemes lenne újragondolni a támogatásokat, és fejleszteni a töltőhálózatot.