2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Világszerte már több mint hatszázezerre tehető a koronavírus-fertőzöttek száma, és Olaszországban annyian hunytak el, mint egy kisváros lakossága. Nő a fertőzöttek aránya nemcsak Nyugat-Európában, hanem a környező országokban is, ahol a lakosság térképeken tájékozódhat, hogy az ország melyik részeit érinti jobban a járvány, hol, melyik régióban, városban több a fertőzött. 

Ezzel szemben Romániában, ahol a legutóbbi adatok szerint a 308 új esettel 1760-ra emelkedett az igazolt esetek száma, 40-en belehaltak a betegségbe, és a fertőzötteknek mindössze egytizedét nyilvánították gyógyultnak, titok lengi körül, hogy melyek az ország leginkább érintett régiói, települései. Bár rendszeresen frissül egy térkép az országos közegészségügyi hatóság honlapján az összesített adatokról, többek között arról is, hogy megyénként hányan vannak intézményesített karanténban és házi elkülönítésben, a fertőzöttek, halottak pontos megyénkénti eloszlásáról nem tudhatunk meg semmit. A televíziós híradók említik ugyan az elhunytak illetőségét, és azt is, hogy melyik kórházban kezelték őket, de ez az adat nem segít abban, hogy hol nagyobb a baj, hol kellene jobban védekezni. 

Bár kezdetben a kormányhivatalok a megyei helyzetről tájékoztatták a sajtót, március 21-én megtiltották a helyhatóságoknak, prefekturáknak, hogy helyi adatokat közöljenek az elvégzett tesztek, az igazolt koronavírus-fertőzéses esetek számáról, a betegek állapotáról. 

Miközben a legapróbb részletességgel beszámolnak arról, hogy a rendfenntartó szervek hányt személyt milyen összegben büntettek amiatt, hogy nem tartották be a kijárási tilalmat, arról, hogy hol lenne szükség a legnagyobb óvatosságra, a lakosság nem tudhat meg semmit. Pedig, ha ismernék, hogy a megyéjükben, településükön hány esetet igazoltak, akkor feltehetően nem kellene erőszakkal kikényszeríteni, hogy otthon maradjanak. A pontos tájékoztatás hiányában felmerül, hogy mit titkolnak, esetleg azt, hogy a valóságban több a betegek száma, hogy helyenként nincsen lehetőség a teszt elvégzésére sem, hogy vannak helységek, kórházak, ahol képtelenek megbirkózni a járvánnyal, ahogy a suceavai kórház is csúfosan leszerepelt, továbbá, hogy voltak olyan vezetők az egészségügyi intézmények élén, akik az alapvető higiéniai szabályokkal és közegészségügyi előírásokkal sem voltak tisztában.

Az adatok eltitkolása ellen a helyi újságírók nevében a PressHub tiltakozott, egyelőre nem tudni, milyen eredménnyel. Az viszont biztos, hogy a járvány megállíthatatlanul terjed, s a határátkelőknél naponta több ezren jönnek be az országba, ami a karanténban, házi őrizetben levők számát tovább növeli, s ezzel együtt a fertőzés veszélyét is. S miközben röpködnek az országos összesített adatok, úgy érezhetjük, hogy tőlünk még messzire van a járvány, holott lehet, hogy ritka útjainkon már körülöttünk ólálkodik, anélkül hogy értesültünk volna róla. 

A helyi adatokról való tájékoztatásról nem, de arról gondoskodtak, hogy a rendőrautókból esténként torz géphangon a román nemzeti himnusz szóljon az üres utcákon. Egy magára valamit is adó országban felelősségre vonnák azt, aki ilyen célokra használja a legszentebb nemzeti éneket, még akkor is, ha annak első sora találó lehet az ország lakóira a jelenlegi helyzetben.