2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ritkították a buszjáratokat a város területén

Olvasóink panaszolták, hogy a város egyes részein nem szállították el a háztartási hulladékot. Konkrétan az Egyesülés lakónegyedről van szó, ahol bizonyos utcákat fertőzési gócként tartanak számon azt követően, hogy ezek egyikében koronavírusos fertőzött személy hunyt el, és több család otthoni elkülönítésben van. Olvasóink azt is nehezményezték, hogy nem jár autóbusz ebbe a negyedbe, pedig van rá igény, hiszen a kijárási tilalom alatt is sokan vannak még, akik dolgoznak, és nincs mindenkinek saját autója. A panaszok nyomán kerestük meg a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szóvivőjét. 

Cosmin Blaga elmondta, továbbra is a megszokott szemételszállítási program van érvényben a város egész területén, de az Egyesülés negyedben, azokban az utcákban, ahol sokan otthoni elkülönítésben vannak, a lehetőség szerint igyekeznek többször is fertőtleníteni az utcákat. Egyetlen utca sem marad ki, a szemetet is elszállítják. Arról nem a polgármesteri hivatal tehet, hogy sokan, a város egész területén, a fertőzésveszélytől tartva, nem emelik fel a kukafedelet, és messziről a földre hajítják a szemeteszsákot. Emiatt aztán a tárolók és a kukák mellett az út széle tele van szeméttel – mondta. 

– Az emberek nemcsak magukra kellene gondoljanak, hanem arra is, hogy mások kell összeszedjék majd a szétdobált szemetet. A megszokott 24 órás program mellett van két csapat, amely gyorsan eljut a helyszínre, ha a helyi rendőrök is jelzik, hol vannak problémák, és elszállítják a szemetet. A Salubriserv alkalmazottai maszkkal és kesztyűvel dolgoznak. Nem állhat minden utcasarkon valaki, aki takarít a lakosok után – mondta a szóvivő. Nem zárta ki, előfordulhat, hogy egy-egy utcából késve viszik el a szemetet, ha ez így van, jelezni kell a köztisztasági vállalatnak. Cáfolta ugyanakkor, hogy megszüntették volna a buszjáratokat az Egyesülés negyed irányába. Minden járatot ritkítottak a város területén, jelenleg hétfőtől pentekig 5–8.30, 10.30–16, 18.30–22.30 óra között járnak az autóbuszok, szombaton és vasárnap 6–8, 10.30–13, 18.30–22 óra között, a peremtelepülésekre is ugyanez érvényes. A szoban forgó időszakokban a 2b, 3, 4, 10, 12, 14, 17, 18, 19, 20, 23, 30b számú autóbuszok járnak. A napipiacok nyitvatartását is korlátozták, hétfőtől péntekig 8–18, szombaton 8–15 és vasárnap 8–14 óra között lehet kereskedni, illetve vásárolni.

Fotó: Nagy Tibor