2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Mindennap átírja a szabályokat az  új típusú koronavírus-járvány, a kutatók azonban úgy vélik, nincs ok azt feltételezni, hogy a társállatok az embertől elkaphatják és terjeszthetik a koronavírust. Egyik olaszországi régió lakói a kijárási tilalom kijátszására a kutyasétáltatást vetették be. A kutyás gazdik kölcsönadják ismerőseiknek kedvencüket, és ezáltal enyhítik a bezártság érzését, mert a rövid kutyasétáltatások  a legszigorúbb rendelkezések ellenére is engedélyezve vannak. A megbetegedett emberek kutyáira vonatkozó intézkedéseket és előírásokat eddig még nem vezettek be.

Fotó: Szer Piroska


– Vesztegzár elrendelése során fertőzött gazdájától elkaphatja-e a kutya vagy a macska az emberre ártalmas koronavírust, illetve miként óvhatja egy felelősségteljes gazdi a társállatait? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét.

– A kutyák napi sétáltatását továbbra is meg kell ejteni, a napi szükségleteiket a szobatiszta állatok a szabadban végzik. Az emberek és állatok közötti utcai érintkezésben azonban nem árt a másfél-kétméteres távolságtartás szabályát betartani, és a kutyaürüléket összeszedve lezárt tasakban az erre kijelölt helyekre dobni. Bár a kutyák nem fertőződnek meg, és nem is adják át a koronavírust a gazdájuknak, a vírus a kutya szőrén megtelepedhet, ha odakint az állat belefekszik valamibe, így plusz kockázati tényező, mivel onnan a kezünkre kerülhet, ezért a „kutyázás” után mindig azonnal kezet kell mosni. Ebben a periódusban nem árt betartani az együttélés szabályait, a lakásban tartott állatok higiéniáját. Nem ajánlott puszilgatni és simogatni az állatot, mert ha fertőzött a gazda, de még nincs róla tudomása, a vírusok cseppfertőzéssel vagy a kezéről az állat bundájára kerülhetnek, így az ezáltal vírushordozóvá válhat. A sétáltatást követően az eddig megszokott módon kell tisztítani az állatot, esetleg fertőtlenítő kendővel áttörölni a tappancsát, ezt azonban nem kell túlzásba vinni, mert kiszáradhatnak a talppárnái.

A Friedrich-Löffler-Institut (FLI) mint állategészségügyi szövetségi kutatóintézet felügyeli az aktuális járványhelyzetet, s nyilvánosságra hozza a legújabb tudományos ismereteket. Ez idáig úgy vélik a kutatók, hogy a koronavírust denevérek, tobzoskák vagy kígyók vitték át az emberre. A hongkongi eset kapcsán, amikor egy egészséges kutya orrán és szájában is kimutatták a vírust, a tudósok azt feltételezik, hogy az szoros testi kapcsolat útján került a megbetegedett kutyatulajdonostól az állatra. A kórokozó megtapadhat az állat testén, ha egy fertőzött személy simogatta. Egyes vizsgálatok szerint a SARS-CoV-2 vírusról kiderült, hogy fémfelületen például 48 órán át is életképes, és ennek alapján feltételezik, hogy az állatok bundájára is ez vonatkozhat. Az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a koronavírus terjedésének szempontjából a kutyák bundája sem jelent nagyobb kockázatot, mint például az ajtókilincsek.

Rémhírek a társállatokról

Nem szabad a közösségi oldalakon terjesztett rémhíreknek bedőlni, és az egyébként is feszült helyzetet rontani, a háziállatok ugyanis nem terjesztik a COVID-19 vírust. A koronavírus elnevezés egy víruscsaládot  jelent, mivel többféle koronavírus létezik. Régóta ismert a kutyák és a macskák koronavírusa, amelyek lefolyása teljesen eltérő. A macskák koronavírusa kizárólag macskákat fertőz, nem támadja az embert, sőt,  más állatot sem, macskákon kívül más élőlényre nincs hatással, emellett semmi köze sincs a jelenleg tomboló COVID-19 koronavírushoz. Ugyanez elmondható a kutyák koronavírusáról is. 

– Miről ismerhető fel a kutyák koronavírusos megbetegedése?

– A kutyák koronavírusos betegsége – canine coronavirus (CcoV) – világszerte elterjedt, s többnyire a bezárt, ketrecben tartott állatokat és kölyökkutyákat érinti. Míg a koronavírus az embernél komoly légzési nehézségeket okoz, addig a kutyáknál többnyire gyomor- és bélpanaszokhoz vezet. Bár a koronavírus-fertőzés kutyáknál enyhébb lefolyású, a gyenge immunrendszerű állatoknál azonban súlyosabb is lehet, erős hasmenéssel jár, és előfordulhat, hogy a kutya életét veszíti. Koronavírus  sok emlős állat esetében előfordulhat, a sertéseknél, szarvasmarháknál is. A kutyák esetében nem minden fertőzés után mutatkoznak a megbetegedés jelei. Az erős immunrendszerű kutyáknál a megfertőződés után sem jelentkezhetnek tünetek, viszont közvetlenül vagy közvetve megfertőzhetik a kölyökkutyákat vagy gyenge immunrendszerű társaikat. 

– Miként fertőződhetnek meg a kutyák, és mitől?

– A kutyák száján vagy orrán keresztül canine coronavirus (CcoV-) részecskék kerülhetnek a szervezetükbe, amelyek a nyelőcsövön keresztül a gyomor- és bélrendszerben kötnek ki. Az állatok megfertőződhetnek fekáliával szennyezett ivóvíztől, a szennyezett tárgyaktól, akár saját játékuktól, labdájuktól stb., de nem utolsósorban a fertőzött kutyaürülékkel való közvetlen kapcsolat során. A gyomor, valamint a vékony- és vastagbél nyálkahártyájában elszaporodnak a vírusrészecskék, s gyulladásos folyamatok alakulnak ki, amelyek masszív rombolást végezhetnek a szervezetben. Ennek következtében a víz és a tápanyagok felszívódási képessége csökken, ami különösen a kölyökkutyákra lehet veszélyes. Az újonnan képződött vírusrészecskék székleten keresztüli kiválása a tünetek jelentkezésétől számított max. két hétig tarthat, ezért főleg ez idő alatt rendkívül fontos a higiéniára való odafigyelés.