2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Amilyen paradicsom a nagyszüleimnek termett”

Lakó Zoltán kertészmérnök fóliasátraiban még javában érik a hagyományos tájfajta paradicsom. A fiatal gazdálkodó elégedett az idei terméssel, a többi zöldségfélét és a bogyós gyümölcsöket is beleértve. Készségesen mesélt lapunknak közel másfél évtizede működtetett gazdaságáról, közben a biogazdálkodás egyik „kulisszatitkát” is megosztotta velünk.

– Tizenhárom-tizennégy éve költöztünk ki a feleségemmel Marosvásárhelyről Vajdaszentiványra, a nagyszüleim falujába. A zöldségtermesztést ezer tő paradicsommal és egyéb zöldségekkel kezdtük mintegy 1000 négyzetméteren. Azóta bővültünk, ma már 1700 négyzetméter fedett területen átlagban hétezer tő paradicsomot, továbbá paprikaféléket, uborkát, csemegekukoricát is termesztünk, de a fő termékünk a nagy, húsos, vékony héjú vajdaszentiványi paradicsom, amilyen annak idején a nagyszüleim kertjében termett. Amikor igény mutatkozott málnára, szederre, ribizlire, ilyen irányban is bővítettük a gazdaságot. Jelenleg 2000-2500 négyzetméteren termesztünk bogyós gyümölcsöt. Mivel van rá kereslet, szörpöt, dzsemet is készítünk belőle. Sajnos nem tudunk tovább bővülni, ugyanis csak ketten dolgozunk a feleségemmel, a sáncásástól a favágásig mindent mi végzünk el. A feleségem nagyon szereti ezt a munkát, és türelme is van hozzá. Az árut a marosvásárhelyi November 7. negyedi piacon értékesítjük, ahol az évek során kialakult az állandó klienskörünk. 

Fotók: Nagy Tibor


Belgiumból hozzák az „ellenséget”

– Mennyire kedvezett az időjárás az idei termésnek? – kérdeztük.

– A tavalyi és az idei terméssel is nagyon meg vagyunk elégedve. Igaz, a múlt év kicsit problémásabb volt a nagy szárazság miatt, de bármilyen nehézségeink adódtak – például ha szükségünk volt a község munkagépeire –, a polgármesteri hivatal mindig kisegített. A megfelelő terméshozam ugyanakkor bizonyára annak is köszönhető, hogy a képzettségemnél fogva olyan növényvédelmet biztosítunk, amivel a kultúránkat a szezon végéig ki tudjuk vinni. Mostanában tértünk át egy új biológiai védelemre, amelynek lényege, hogy rovarokat használunk a kártevők legyőzésére. Ezeket a „természetes ellenségeket” betelepítjük a fóliaházakba, ők pedig elvégzik a feladatukat, vagyis megeszik a kártevőket.

– Milyen rovarról van szó?

– Egy olyan ragadozó poloskáról, ami a paradicsom legnagyobb kártevőjét, a Tuta absoluta nevű paradicsommolyt támadja, elég hatékony védelmet biztosítva ellene. Belgiumból hozzuk. Ezenkívül más biológiai növényvédelmi módszereket is alkalmazunk, ilyen a feromonok használata, amikkel a hím kártevőket párzáskor becsaljuk a ragacslapokra. Ugyanakkor olyan, az emberre teljesen ártalmatlan biológiai készítményeket is igénybe veszünk – például a Bacillus thuringiensis baktériumot tartalmazót –, amitől, ha elfogyasztja, a kártevő lárvája megbetegszik, és elpusztul. 

– Vegyi anyagokat tartalmazó szereket egyáltalán nem használnak?

– A rovarirtóval a kártevők természetes ellenségét is elpusztítanánk. Gombás megbetegedések esetére van készenlétben kémiai növényvédő szerünk, de csak végszükség esetén vesszük elő, ha nagymértékű a kár. Idén nem kellett ilyesmihez folyamodnunk. A vásárlóink tudják, hogy biovédelmet biztosítunk a növényeknek – ami nem kevés anyagi ráfordítást igényel, a ragadozó poloskákból ugyanis egy kis csomag 1200 lejbe kerül, és mivel télen ezek a rovarok elpusztulnak, minden évben újra be kell szerezni őket –, és ezért hajlandók többet fizetni a termékeinkért. 


Minden láncszem számít

Lakó Zoltán és felesége hét fóliasátorral rendelkezik, ezekből két kisebbet inkább palántaültetésre tartanak fenn. A megfelelő hőmérsékletet vízfűtéses kazánnal biztosítják a növényeknek a többnyire dupla falú melegházakban. Az említett két – nagyon jól felszerelt – fóliasátrat évekkel ezelőtt a Pro Economica Alapítványhoz benyújtott pályázattal sikerült beszerezniük.

– Milyen tennivalók várnak önökre ebben az időszakban? – kérdeztük a kertészmérnököt. 

– Az idény vége felé járunk, a fóliák kitakarítása, felszámolása és a termés betakarítása következik. Télen nem fűtjük a sátrakat, a hideg évszakban az évközben elmaradt teendőket végezzük el, például a különböző gépeken esedékes javításokat. 

– Lesz-e utánpótlás, aki továbbvigye ezt a munkát?

– Nincs gyermekünk, úgyhogy nálunk megáll a fonal. Ami a jövőbeli terveket illeti, a stabilitás, az egyensúly megőrzése a cél. Növekedni nem tudunk, ahhoz ugyanis hozzáértő munkaerőre lenne szükség. A növény- és gyümölcstermesztés pontos és szervezett munkavégzést igényel, egy olyan lánc ez, amiből ha egy szem kiesett, az egész évi termés odavész. 


Több munkálat is rajtol jövőben

Év végére meglesz a szennyvízhálózat

A vége fele tart a vajdaszentiványi szennyvízhálózat kiépítése, a munkálatnak november végére el kell készülnie – tudtuk meg Vasile Boer polgármestertől. Amint arról már korábban is beszámoltunk, a közel 7 millió lej értékű beruházásra az Országos Vidékfejlesztési Ügynökségnél (AFIR) nyert pályázatot a helyi önkormányzat. 

A kivitelezés tavaly márciusban kezdődött. A főúton 2022 decemberében készült el a hálózat, és most már a többi utcában is le van fektetve a vezeték, a bekötéseket kell még elvégezni. Öt nyomószivattyú és egy szennyvíztisztító állomás is tartozik a beruházáshoz, amelyet a községgazda szerint az év végéig mindenképpen átadnak, jövőben pedig a lakosság elkezdhet rácsatlakozni a hálózatra. 

A 2024-es esztendő egy nagy méretű munkálata a község tulajdonában levő régi cipőgyár felújítása és kettős rendeltetés szerinti átalakítása lesz, erre az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül hívott le támogatást az önkormányzat. A kétszintesre tervezett ingatlan alsó részén a kultúrotthon, fölötte a polgármesteri hivatal kap majd helyet. 

– A télen lezajlik a versenytárgyalás a kivitelező kiválasztására, tavasszal pedig elkezdődhet a munkálat. A beruházásnak 2026-ra kell elkészülne. Az épület mellett egy elektromos töltőállomás is lesz, egy másikat pedig az iskola mellett alakítunk ki pályázati pénzből, már alá is írtuk rá a finanszírozási szerződést – tette hozzá a polgármester. 

Lezajlott a közbeszerzési eljárás a helyi önkéntes tűzoltók új ingatlanjának felépítésére. A Leader Egyesületen keresztül megvalósuló beruházás az orvosi rendelővel szembeni önkormányzati területen készül majd el, az épülethez garázs, tanácsterem és zuhanyzó is tartozik majd. A munkálat 30 százalékának idén el kell készülnie – szögezte le a községgazda. 

Vasile Boer


„Figyelő szemek” a községben

Ezen a héten kezdik el a térfigyelő kamerák felszerelését a község területén, amire a Környezetvédelmi Alapnál (AFM) nyert támogatást az önkormányzat. Eddig csak a polgármesteri hivatal épülete volt bekamerázva, most azonban a községközpont Beresztelke, Marossárpatak és Toldalag felőli bejáratánál is lesz egy-egy „figyelő szem”, ami az autók rendszámát rögzíti, továbbá a község más forgalmas részein, egyebek mellett az útkereszteződéseknél is szerelnek fel kamerákat, Toldalagot is beleértve. 

Szintén a Környezetvédelmi Alapnál nyert támogatást az önkormányzat a községi út, illetve a mellékutcák közvilágításának korszerűsítésére, egy másik pályázatból pedig a megyei út közvilágítását újítják fel. Az előbbi projekt hamarosan megvalósul, a napokban meg kell érkezniük az új világítótesteknek. 

Bár a község nagy része le van aszfaltozva, ezen a téren is várható még előrelépés a jövőben. A tavasszal adtunk hírt arról, hogy az Anghel Saligny országos beruházási programon keresztül két pályázatot nyújtott be az önkormányzat egyes vajdaszentiványi és toldalagi mellékutcák korszerűsítésére, előbbi 1762, utóbbi 1601 méter aszfaltutat foglal magába. Mindkét pályázat nyertes lett, jelenleg a munkálatok terve készül, a kivitelezésre a jövő évben kerül sor. 

A Leader Egyesületen keresztül a polgármesteri hivatal digitalizálására, illetve új munkagépek – egyebek mellett egy tűzoltásra is használható 5 köbméteres ciszterna és egy sószóró – beszerzésére nyert támogatást a község.

Tűzifa az igénylőknek


Felkészültek a télre 

A jövő évi tervek kapcsán a polgármester az orvosi rendelő újjáépítését említette, de hozzátette, hogy mivel idén a szennyvízhálózat kiépítése volt a prioritás, ami sok pénzt elvitt a helyi költségvetésből, a rendelő ügyében még nem tettek lépéseket. Ami a közelebbi jövőt – azaz a téli időszakot – illeti, a magánkezdeményezésként épülő új napelempark közelében elő van készítve a tűzifa, amit igény szerint osztanak ki a lakosságnak.

– Kétszáz kérést kaptunk idén, egy igénylőnek három folyóméter fát tudunk biztosítani a rendelkezésünkre álló készletből. Egy folyómétert 200 lejért adunk, tehát jóval a piaci ár alatt, de csakis azoknak a lakóknak, akik kifizették a helyi adót és illetékeket – szögezte le a községgazda.

A szennyvíztisztító állomás


Nem módosult látványosan a diáklétszám

Húszéves álom válik valóra

A vajdaszentiványi tanintézetekben évek óta stabil a gyemeklétszám, bár egyes szülők a városban taníttatják óvodás- vagy iskoláskorú gyemekeiket. A kicsik esetében ez azzal is indokolható, hogy még mindig nem használható a több mint két évtizede, a korábbi községgazda idejében felhúzott új óvodaépület, amely a tavaly került a község tulajdonába (és amelynek helyzetére az elmúlt időszakban rendszeresen visszatértünk). 

Az idei tanévet 165 gyermek – 45 óvodás és 120 iskolás – kezdte a községközpontban. Az óvoda két csoporttal működik – a magyar tagozat 27-es létszámmal –, az iskolában a magyar tagozaton 75-en vannak. A vajdaszentiványi diákok a harmadikosokon, a hatodikosokon és a nyolcadikosokon kívül összevont osztályokban tanulnak – tudtuk meg Nagy Erika iskolaigazgatótól.


Az intézményvezető két nyertes pályázatról is beszámolt. Az országos helyreállítási terv (PNRRR) keretében – a helyi önkományzat nyertes projektje révén – megújul a tantermek bútorzata és didaktikai felszerelése, új digitális eszközöket is beleértve. Ugyanakkor a múlt évtől az iskolaelhagyás csökkentésére meghirdetett hároméves uniós pályázatnak (PNRAS) is haszonélvezője a tanintézet. Ennek részeként okostáblákkal gazdagodnak egyes osztálytermek, felzárkóztató órákra és különféle kreatív művészeti és környezetvédelmi foglalkozásokra kerül sor, illetve két ingyenes kirándulás is lesz az Iskola másként hét és a Zöldhét keretében. Megvalósulni látszik továbbá egy húszéves álom, a gernyeszegi és a faragói tanintézettel közösen ugyanis kapott az iskola egy iskolapszichológust, aki a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ (CJREA) alkalmazottjaként hetente egy napot áll majd a vajdaszentiványi diákok rendelkezésére. 

Nagy Erikától arról is értesültünk, hogy az idei tanévtől sok fiatal pedagógusa van a vajdaszentiványi iskolának, a tanári karban így most már négy nemzedék képviseltetik. Számukra az október 5-i szabadnapon, a tanítók napján csapatépítő képzést szerveztek. 

Nagy Erika igazgatónő


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató