2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az EU-nak nincsen szüksége az orosz Szputnyik vakcinára ahhoz, hogy elérje a szükséges átoltottsági szintet – legalábbis a belső piacokért felelős uniós biztos szerint.

Thierry Breton egy francia tévéműsorban arról beszélt: bőven elég az a néhány hatóanyagtípus, amit az Európai Gyógyszerügynökség már jóváhagyott, hiszen az csak pletyka, hogy akadoznak a szállítások.

Az orosz gyártó a Twitteren replikázott a francia politikusnak: Breton csak azért nem támogatja az oltóanyag engedélyeztetését és elterjedését, mert az orosz. És sok millió beoltott beteg után sem hajlandó belátni, hogy a Szputnyik a legtöbb európai vakcinánál biztonságosabbnak bizonyult.

A biztos abban bízik, hogy június végére 300-350 millió jóváhagyott hatóanyag fog érkezni az Európai Unióba, nyárra pedig mindenkit sikerül beoltani. A valóságban viszont a beígért szállítmányoknak maximum a harmada érkezett meg eddig a tagországokba. Magyarország ezért is rendelt a kínai és az orosz oltóanyagból.


Fotó: EuronewsMárcius elején kezdte meg a Szputnyik V értékelését az Európai Gyógyszerügynökség

Köztudott, hogy március elején megkezdte a Szputnyik V értékelését az Európai Gyógyszerügynökség. Az EMA értékelni akarta, hogy a Szputnyik V hatékonysága és biztonsága megfelel-e az uniós szabványoknak. A folyamatos felülvizsgálat lényege, hogy rövidebb ideig tartson a vakcina ellenőrzése.

Az EMA kiértékelte az adatokat, amint azok elérhetővé válnak, eldöntik, hogy az előnyök vagy a kockázatok vannak-e túlsúlyban. 

A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyító tényező nem áll rendelkezésre a hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem elbírálásához.

A bejelentés néhány nappal azután történt, hogy Szlovákiába is megérkezett az orosz vakcina, így Magyarország után ez a második uniós tagország, amely vásárolt belőle. 

A Szputnyik V-t a magyar hatóságok már megvizsgálták, átnézték a dokumentációt, laboratóriumi teszteket végeztek, és az orosz gyárban is jártak a szakemberek, ezek után kezdtek el vele oltani Magyarországon.

Orosz rulett a Szputnyik vakcina – tarja az EMA 

Bocsánatkérést követelnek a Szputnyik V vakcina kifejlesztői az Európai Gyógyszerügynökségtől. 

Twitter-üzenetükben azt írták, hogy az ügynökség vezetője politikai okokból akarja befolyásolni az oltóanyag európai engedélyezését. Posztjukban hangsúlyozták, hogy a vakcinájukat már 46 országban engedélyezték.

Az európai gyógyszerügynökség vezetője, Christa Wirthumer-Hoche az osztrák közszolgálati televízióban kritizálta az orosz vakcina engedélyezését.

„Lehetséges, hogy a nemzeti hatóságok vészhelyzeti eljárásban engedélyezik. De ez olyan, mintha orosz rulettet játszanának az emberek életével! Nekünk dokumentumokra van szükségünk, amelyeket ellenőrizhetünk. De semmilyen adatot nem közöltek, még a beoltott emberekről sem. Ezért a vészhelyzeti engedélyezés megtagadására biztatok mindenkit!” – mondta az elnök.

A szakember egyben az osztrák gyógyszerészeti hivatal vezetője is. Az osztrák kancellár jóval megengedőbb volt az orosz és a kínai vakcinával kapcsolatban, de ő is európai engedélyhez kötötte a felhasználást. Sebastian Kurz azt mondta, ő bármelyik vakcinával beoltatná magát, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség engedélyez. Sőt, készen áll arra is, hogy megszervezzék a gyártást.

Eközben két EU-s tagországba, Magyarországra és Szlovákiába is érkezett már az orosz vakcinából, amelyet mindkét ország vészhelyzeti eljárásban engedélyezett.

Az EMA eddig három oltóanyagot engedélyezett az Európai Unióban

Az EMA eddig három oltóanyagot engedélyezett az Európai Unióban: ezek a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxford University, illetve a Moderna vakcinái. Egy negyedik gyártó, a Johnson & Johnson készítményét még tesztelik.

A vakcinaügyi együttműködésnek a politika fölött kell állnia. A Szputnyik V alkalmazását eddig több mint 40 országban hagyták jóvá.

Kirill Dmitriev, az Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RFPI) vezetője üdvözölte az EMA bejelentését, hangsúlyozva, „átfogó adatokat” bocsátottak a Gyógyszerügynökség rendelkezésére. Kiemelte: ha megkapják a jóváhagyást, idén júniustól 50 millió európai számára tudnak oltást biztosítani. (Forrás: Euronews)