2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Virágvasárnapján, április 5-én este Marosvásárhelyen és a Marosvásárhelyi Rádiót hallgató erdélyi közösségben különleges esemény részesei lehettünk, ami az interneten is követhető volt. Molnár Tünde orgonaművész a marosvásárhelyi Kultúrpalota szép szecessziós műemlék orgonáját szólaltatta meg a felújítás után először. Páratlan élmény volt. És mennyivel meghatóbb lehetett volna élőben is jelen lenni, és hallgatni ezt az egyedi zenei ajándékot, ha nem ólálkodna a háttérben a rettegett járvány miatti aggodalom, fenyegetettség, bezártság, és nem tartanának sokan a virágvasárnapot követő „keresztre feszítés” idejétől. 

Miközben a lakosság többsége aláveti magát a vészhelyzetben elhangzó parancsoknak, és ha munkahelye nem követeli meg, igyekszik fegyelmezetten betartani az otthon maradásra vonatkozó utasításokat, döbbenten tapasztaljuk, hogy továbbra is úgy védenek, hogy elhallgatják előlünk a teljes igazságot. Miközben egy választások nélküli hatalomváltás zajlik, a liberális kormány a járvány miatti rendkívüli helyzetre hivatkozva levált és kinevez különböző vezetőket. Hogy adott esetekben a helyzet pontos ismeretében okkal teszi, ezt az átlagember nem vonhatja kétségbe, ahogy azt sem, hogy az újonnan kinevezett liberális vezetők nagyobb támogatásban részesülnek, mint a helyzet előkészítésének nehézségeivel megküzdő, más színeket képviselő elődeik. Így elméletben elképzelhető, hogy a liberális párti új prefektus által kinevezett új kórházigazgató is jó hátszéllel, máris bejelentett milliós támogatással eredményesebben fogja tenni a dolgát, kifogástalan lesz a betegek ellátása, az egészségügyi személyzet védelme, és lévén urológus orvos, talán a megyei klinikai kórház központi épületének évek óta lyukas oldalát is sikerül befoltoznia.

Azt viszont elvárnánk a liberálissá színeződő vezető köröktől, hogy ne „illegálisan” terjesztett listákról tudjuk meg, hogy melyek a járvány forró pontjai Marosvásárhelyen, ahol már bolti eladók is megfertőződtek. Ahogy azt is, hogy ne azokat fenyegessék börtönbüntetéssel, akik közzétették a név szerinti listát az Egyesülés és a meggyesfalvi negyedbeli fertőzöttekről, hanem akik nem figyelmeztették a közvetlen veszélyre a környéken élőket. A fenyegetés helyett a történtekből le kellene vonni a tanulságot, miszerint az online kommunikáció korában már nem lehet hétpecsétes titkokat tartani. A titokzatosság álhíreket, hamis információkat szül, majd a valóságot is felszínre hozza annak teljes meztelenségében. Ha korábban közölték volna, hogy miképpen alakul a fertőzöttek száma megyénkben, megyeközpontunkban, valamint azt is, hogy hol van szükség fokozott óvatosságra, ahol idegenből hazajött, más szokások szerint élő honfitársaink nem törődnek a karanténnal, akkor nem kellett volna attól tartani, hogy a fertőzöttek neve, kora és pontos lakcíme eljut a város lakóinak többségéhez. 

Senki sem vonja kétségbe az orvosi titoktartás fontosságát, de a hatalmat gyakorlóknak sem kellene tudatlan juhnyájnak tekinteniük a lakosságot. Mert a karhatalmi szervek hiába emlegetik, hogy mekkora összegekre róttak ki büntetéseket, ha az átlagember azt tapasztalja, hogy a közvetlen közelében nem érvényesül a közleményekből kitűnő nagy szigorúság. Pontosabb és ettől biztonságosabb együttműködés, tájékoztatás hiányában kevés az esélyünk arra, hogy eredményesebben tudjunk megküzdeni a járvánnyal, amely a bibliai szenvedések idejétől válik egyre fenyegetőbbé, és feltehetően mind több áldozatot követel.