2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hogyan működik a TikTok?

Manapság már a TikTok nevezhető a legnépszerűbb közösségi médiás oldalnak. A fiatalok körében nagy sikernek örvendő portálon rövid videókat lehet megosztani lényegében bármilyen témában. Az oldal elterjedésével különböző kihívások is születtek, amiről a felhasználók videókat készítettek, és azt osztották meg. Mostanság pedig megfigyelhető, hogy a TikTok átvette a vezetést. 

A fiatalok átköltöztek erre a felületre, elhagyva a Facebookot és az Instagramot. Emögött nagy valószínűséggel az áll, hogy ezen a felületen még nincsenek jelen az idősebbek, nem kell attól tartani, hogy egy-egy poszt esetleg „kiveri a biztosítékot” a szülőknél. Arról nem is beszélve, hogy szórakoztató és érdekes tartalmakkal lehet találkozni, amelyek nem utolsósorban relevánsak a felhasználók számára. A Facebook esetében már ismert, hogy mindig olyan posztokkal találkozunk, amelyek érintik az érdeklődési körünket. Ugyanez megfigyelhető a TikTok esetében is. Most pedig arra is fény derült, hogy hogyan működik az algoritmus.

 December elején hoztak nyilvánosságra egy olyan dokumentumot, amely a TikTok belső rendszerének működését leplezte le. Ennek alapján a közösségi médiás oldal nagyobb hatékonysággal láncolja magához a felhasználókat, mint bármelyik más oldal. A New York Times hosszú cikkben számolt be annak a dokumentumnak a részleteiről, amelyet a vállalat a nem informatikus alkalmazottjai számára írt, hogy azok is megértsék az algoritmus működését. Az írásban matematikai képletek csak nagyon elvétve szerepelnek, így minden alkalmazott könnyűszerrel megértheti, hogyan is láncolja magához a felhasználókat a felület és az azon megjelenő tartalmak. A dokumentum hitelességét a TikTok is elismerte sajtószóvivőjén keresztül.

A nyilvánosságra került dokumentum szerint a TikTok algoritmusa annyira fejlett, hogy képes kiszűrni azokat a tartalmakat, amelyek like- vagy kommentvadász céllal próbálják meglovagolni az algoritmust, hogy bekerüljenek a felkapott kategóriába. Ezeket egyszerűen kikerüli az algoritmus. Ezzel szemben előnyben részesíti azokat a rövid filmecskéket, amelyeket egy szerkesztő azzal a céllal hozott létre, hogy a néző az oldalán levő többi videóra kattintson, vagyis a népszerűsítő videókat. Ez az algoritmus egyik alapvető érdeke.

Forrás: tiktok.com


A többek között a Facebookról is ismert buborékeffektus is megjelenik, csupán az ezt lebuktató illúziót takarták el sikeresen. Például a 

YouTube vagy az Instagram algoritmusa úgy működik, hogy megtanulja, az adott felhasználó milyen tartalmakat fogyaszt, és olyanokkal vagy hasonló jellegűekkel kezdi el „bombázni”. Ezzel szemben a TikTok megfigyeli, hogy mit szeret a felhasználó, és abból többet mutat neki, de nem kizárólag olyan tartalmakat kínál, hiszen ebben az esetben a felhasználók rövid idő után ráunnának a felületre. Például, ha egy felhasználó kedveli az autós tartalmakat, abból érzékelhetően több lesz a számára ajánlott videók között, de nem csak autókkal fog találkozni. Az algoritmus olyan videókat is belekever, amelyek szerinte érdekesek lehetnek az adott személynek. Ha az egyik típus nem nyeri el a felhasználó tetszését, a TikTok egy más témájú tartalommal rukkol elő, így változatos lesz a kínálat, és az oldal egyúttal egyre többet fog megtudni a felhasználóról.

Természetesen aggasztónak tűnhet, hogy a TikTok képes kiismerni a felhasználókat. Egyes kutatók szerint a like-ok vagy kommentek alapján az algoritmus képes meghatározni az adott felhasználó szexuális orientációját, preferenciáit, pszichológiai zavarait, politikai nézeteit, de még azt is képes kimutatni, hogy az illető drogfogyasztó-e. Bár ijesztőnek, sőt egyenesen hajmeresztőnek tűnnek a leírtak, ezekkel nem is lenne olyan nagy probléma, hiszen a TikTok a felhasználók adatairól nem árul el semmit, legalábbis a vállalat korábban annyit volt hajlandó közölni az ügyről, hogy nem él vissza az adatokkal, azaz nem adja el azokat a kínai kormánynak, sőt elmondása szerint ilyen jellegű kérést nem is kapott. (Utóbbi kijelentés komoly kérdőjeleket vet fel, elég csak a Huawei körüli botrányra gondolni.)

Bár a TikTok azt állítja, hogy nem ad ki információkat, a New York Times-hoz eljutott dokumentumból kiderül, hogy a közösségi médiás oldalt üzemeltető cég emberei rálátnak a felhasználók beszélgetéseire, illetve a nem publikált, de a rendszerbe feltöltött videókra is. Azaz a TikTok gyakorlatilag mindenhez hozzáfér, ami a szerverein keresztül történik. Természetesen ebből nem következik, hogy ki is adja azokat az információkat, de érdemes szem előtt tartani, hogy tud róluk.

Érdekesség, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke hadjáratot indított a TikTokot működtető Bytedance cég ellen – hasonlóképpen a Huaweihoz –, és be akarta tiltani a platform használatát Amerikában. Trump akkoriban azzal kampányolt, hogy a program az adatgyűjtés eredményét átadja a Kínai Kommunista Pártnak, amely így az amerikai lakosok védett adataihoz is eljut. Azonban erre nem volt konkrét bizonyítéka. A tilalom végül elakadt a bíróságon, és Joe Biden megválasztása után vissza is vonták a rendeletet, bár a kormány továbbra is vizsgálja a kínai cég tevékenységét.

Az adatkezelési félelmeknek jelenleg a cég úgy próbálja elejét venni, hogy a felhasználói adatokat összesítő adatbázist az Egyesült Államok területén tárolja, az ezekről készült biztonsági másolatot sem Kínába viszi, hanem Szingapúrba.

Azonban van egy másik amerikai aggály is, aminek talán szintén lehet valóságalapja. A TikTok moderátorai töröltek egy videót, amelynek a készítője kiáll a Kínában elnyomott ujgurok mellett. Ezek után felmerült, hogy a kínai vezetéssel amúgy is jó kapcsolatot ápoló cég mennyire cenzúrázza a tartalmakat. Az említett videónak óriási visszhangja volt, így a cégnek is reagálnia kellett rá. Mára eljutott arra a szintre, hogy a Kínai Kommunista Pártot elítélő álláspontokat is megtűri a felületen. Ennek bebizonyítására azonban jelenleg nincs objektív módszer, mindössze tapasztalati úton állapítható meg, vagyis ha valaki rákeres, talál olyan jellegű videókat is, amelyek nem dicsőítik a Kommunista Pártot, vagy éppen a szexuális zaklatási vádakat megfogalmazó, majd eltűnt kínai teniszező mellett állnak ki.

Nem elhanyagolható, hogy a TikTokkal szemben felhozott aggályokat az összes többi közösségi oldal esetén meg lehet említeni. Ugyanúgy szinte lehetetlen rátalálni a Facebook vagy a Google adatkezelési módszereire. Továbbá természetesen azt sem lehet teljes mértékben kizárni, hogy Kína nem tudja megvásárolni az adatokat a TikToktól, amennyiben érdekei úgy kívánják.

Összességében érdemes nyitott szemmel „járni” az interneten, hiszen sok csapdába be lehet futni. Ez nem azt jelenti, hogy ne használjuk a világhálót, manapság ez lehetetlen, ahogy a közösségi médiás oldalaknak is egyre nagyobb szerep jut. Azonban kétszer is érdemes meggondolni, hogy mit teszünk közzé – akár csak privátban –, hiszen az interneten mindennek nyoma marad, és bármikor előbukkanhat egy olyan tartalom, amit egyszer meggondolatlanul elküldtünk valakinek.


Hamarosan itt az új Airpods Pro

Az első generációs Airpodsot 2016-ban mutatta be az Apple, és ezzel gyakorlatilag trendet teremtett a fülhallgatók piacán. Azóta a klasszikus Airpodsnak megérkezett a második generációja is, sőt 2021 őszén a harmadikat is piacra dobták. 2019-ben pedig az Airpods Pro is megszületett, amely formájában és fejlett aktív zajszűrés-technológiájában tér el a klasszikus Airpodstól. Azóta sok pletykát lehetett hallani arról, hogy megérkezik a Pro második generációja, azonban erre még nem került sor.

Sokan várják a frissítést, amely a legutóbbi pletykák szerint 2022 első felében érkezik. Azonban most egy új információ látott napvilágot. Az Apple-ügyekben mindig kiválóan értesült iparági elemző, Ming-Chi Kuo úgy tudja, hogy az új „füles” csak 2023 második felében jön, az iPhone 15 bemutatása után. Azaz úgy tűnik, hogy a két Airpods Pro bemutatása között nem kevesebb, mint három esztendő fog eltelni. Hozzá kell tenni, hogy az Apple-nek nincs oka a sietségre, hiszen egyrészt az első generációs Pro a mai napig jól szerepel az összehasonlító tesztekben, másrészt az eladásai is kiválóak.

Feltehetően tehát 2023 végén érkezik a frissítés, már csak az a kérdés, hogy milyen lesz. A Bloomberg hírügynökség emberei szerint a második generáció sokkal kisebb lesz, mint a jelenlegi modell, valamint arra is komoly esély van, hogy az Apple lefaragja a fülhallgató hosszúkás szárát. Amennyiben így lesz, az új Airpods Pro nagyon fog hasonlítani a júniusban érkező Beats Studio Buds-hoz, ez pedig nem lenne meglepő, hiszen a Beats is az „almás” vállalathoz tartozik.

Ami az új fülhallgató tudását illeti, arról pletykálnak, hogy az új Próban egy sokkal nagyobb tudású processzor lesz, ami még jobb zajszűréssel, alacsonyabb fogyasztással, hosszabb üzemidővel rendelkezik, de emellett kapunk majd új mozgásérzékelőt is, amelynek köszönhetően új fitnesz tracking alkalmazások lesznek elérhetőek a platformon. Továbbá a várakozások alapján a töltőtok kívülről is vízálló lesz.

Végül pedig az ár. Várhatóan ez nem változik, vagyis marad a jelenlegi 1700 lej körüli ár, ami nem kevés, viszont ha körbenézünk a Pro fülhallgatók piacán, középárnak tekinthető.