2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A segesvári Gaudeamus Alapítvány május 14-én tartotta tájékoztató gyűlését, ahol beszámoló hangzott el az alapítvány előző évi tevékenységéről.

A segesvári Gaudeamus Alapítvány május 14-én tartotta tájékoztató gyűlését, ahol beszámoló hangzott el az alapítvány előző évi tevékenységéről és átadták a tagoknak a GA Baráti Társasága 2010. évre szóló füzetét.

Farkas Miklós igazgató beszámolt arról, hogy 53 rászoruló és jól tanuló diák kapott ösztöndíjat, akik közül 18 bentlakó, 7 ingázó és 28 segesvári tanuló. Az ösztöndíjak legnagyobb része a Gaudeamus Alapítvány Baráti Társaságának tagjaitól származik, intézményektől és magánszemélyektől, valamint a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztérium hozzájárulásából. 75 tanuló kapott ingázási támogatást, akik a Mircea Eliade Főgimnázium és az Aurel Mosora Állami Gimnázium tanulói. Az ingázási támogatás költségeit teljes egészében a Communitas Alapítvány biztosította. A szórványkollégium működtetéséhez szükséges költségek nagy részét a Baráti Társaság, a Szövetség a Szórványért – Pro Diaspora Egyesület és az Eurotrans Alapítvány biztosította, amit a turisztikai tevékenységünkből származó összegekkel egészítettünk ki.

A 2008 őszén felavatott új épületszárnyban található művelődési terem a 2009-es évtől kezdődően évente több mint 50 rendezvénynek adott otthont: színházi előadásoknak, kamarazene-hangversenyeknek, könyvbemutatóknak, pódiumműsoroknak. Nem maradtak el a bábszínházi előadások sem, amelyek a kicsiket örvendeztették meg, különböző szavaló- és tantárgyversenyek, konferenciák, előadások, találkozók, képzések. A költségek nagy részét pályázati pénzekből, kisebb részben pedig adományokból biztosítjuk. Pályázati pénzeket nyertünk el a következő intézményektől: Communitas Alapítvány, Szülőföld Alap (újabban Bethlen Gábor Alap), helyi és megyei önkormányzat, Nemzeti Kulturális Alap.

A segesvári Gaudeamus Alapítvány vezetését és ügyintézését héttagú kuratórium biztosítja, amelynek összetétele 2006 óta változatlan. A kuratórium munkálataiban tevékeny részt vállal a Mircea Eliade Főgimnázium igazgatóhelyettese is.

A tájékoztató gyűlésen elhangzott a 2011. évre szóló tevékenységi terv is. Az alapítvány egyik fő feladata a szórványkollégium működtetéséhez szükséges anyagi alapok megteremtése pályázatok révén és turisztikai bevételekből, a tanulók lehető legkisebb hozzájárulása mellett. Rendkívül fontos feladatának tartja továbbra is a segesvári és környékbeli szórványban élő magyarság művelődési életének a szervezését, tartalmas előadásokkal.

Tóth Ildikó