2021. január 21., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Amit még érdemes tudni a koronavírusról

Koronavírus az általános elnevezése a lipidburkos RNS-vírusoknak (Coronaviriadae család, Orthocoronavirinae alcsalád). A humán-koronavírusok hét faja közül négy enyhe lefolyású (megfázás, légzőszerveket érintő) tüneteket okozhat jobbára a hideg időszakban, nyáron kevésbé. A hét közül három viszont súlyos, akár halálos kimenetelű betegséget idézhet elő, ugyanis az új koronavírusok ellen nem alakult ki az emberek immunitása. A veleszületett immunvédelmet kijátszva a SARS-CoV,  a MERS-CoV gyorsan szaporodik a szervezetben, akárcsak a SARS-CoV-2, azaz a COVID-19, ami a jelenlegi világjárvány okozója, és amelyről azt állítják, hogy a denevérről került át valamilyen formában az emberre. Vannak szakemberek, akik szerint lehetséges, hogy a COVID-19 nem is annyira új vírus, csak eddig nem fedezték fel, ugyanis az érintettek nagy része szinte tünetmentesen esik át a fertőzésen. 

Forrás: wikipedia.org


Sokszor elhangzott már, hogy a koronavírusok az alakjukról kapták a nevüket, gömb alakú felszínüket S-proteinből álló tüskeszerű képződmények borítják. Ezekkel kapcsolódik a vírus a gazdasejthez, amelyben szaporodni kezd. A tüskék lipidburokba (zsírrétegbe) ágyazódnak, ami elősegíti a vírus és a sejt membránjának összeolvadását. Ezután kezdődnek azok a bonyolult folyamatok, amelyek során a vírus számtalan példányban lemásolódik – foglalhatjuk össze nagyon leegyszerűsítve a fertőzés folyamatát. 

Hogy miért érdemes mindezt tudni a vírusról? Nos, azért, hogy megértsük, miért annyira hasznos, és miért ajánlják a vírus elleni védekezés egyik fontos eszközeként a szappanos vízzel való alapos kézmosást. 

A világsajtó erről a témáról Pall Thordarsont, az auszráliai Új-dél-walesi Egyetem nanomedicinával, szupramolekuláris és biofizikai kémiával foglalkozó professzorát idézi, aki az ABC 24 hírműsorában fejtette ki először, hogy a szappan hogyan pusztítja el a COVID-19-et. Figyelemre méltó, hogy a vírusra, amely ellen nincs még sem gyógyszere, sem védőoltása az emberiségnek, hogyan hat az őseinktől örökölt, kéznél levő  hagyományos tisztítószer. Azonkívül, hogy lemossa a cseppfertőzések következtében a kezünkre tapadt vírusokat, el is pusztítja azokat. Érdekes az a mód, ahogy ezt teszi. Mivel a koronavírus tüskéi lipidburokba ágyazódnak, a szappan feloldja a zsírréteget, amely az RNS-t és a benne levő fehérjéket összefogja, és a vírus darabokra esik szét, ami a szappanos vízzel együtt lemosódik a kézről. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy alaposan, kezünk minden pici felületét átdörzsöljük a szappannal.  

Az alkoholos és klóros fertőtlenítőszerek is elpusztítják a koronavírust, de ha nem jutnak el a  teljes kézfelületre, akkor nem elég hatásosak. Szappanos vízzel viszont a különböző tárgyak felületéről is eltávolíthatjuk a vírust. Ez a módszer hasznos lehet azok számára, akik nem jutottak hozzá a nehezen beszerezhető vagy egyesek számára drága fertőtlenítőszerekhez. 

Illusztráció


A COVID-19-ről egyébként a napokban tették közzé azt a tudományos adattárat, amely 24.000 tanulmányt tartalmaz. 

Amint Müller Cecília, Magyarország tiszti főorvosa bejelentette, Kiss Zoltán irányításával sikerült az új koronavírust elsőként izolálni Magyarországon, ami lehetővé teszi a védőoltás kifejlesztését. A vírusfertőzések megelőzésére ugyanis a védőoltás a leghatékonyabb módszer, az antibiotikumokkal  nem lehet küzdeni ellenük. Bár lázas munka folyik a védőoltások kifejlesztésére, a szakemberek szerint ehhez legkevesebb két év szükséges, de általában több mint háromba telik – nyilatkozta Jankovics István virológus-mikrobiológus. 

Vannak szakemberek, akik kétségbe vonják a C-vitamin immunerősítő hatását, ahogy azt is, hogy meggátolhatja a fertőzést. 

A koronavírus terjedési sebessége 2,6 körül van, egy fertőzött ennyi személynek adja át a fertőzést. Hatását Jankovics István virológus-mikrobiológus Balázs Zsuzsannának  (qubit.hu) a következőképpen foglalta össze: 

„A koronavírus a tüdőhólyagocskák sejtjeiben szaporodik. Amikor a vírusból már nagyon sok lesz, a sejt szétesik, és azon a helyen gyulladásos reakció alakul ki. A sejtelhalás és a gyulladás megszünteti azt a felületet, ahol a tüdőben az oxigén és a szén-dioxid cseréje megtörténik. A légzőfelület beszűkülésével ráadásul a véráram is nehézkesebbé válik, a gyulladt területek kapillárisai nem tudnak megfelelően működni. Emiatt a jobb vérköri nyomás elkezd nőni, ami annyira terhelheti a szívet, hogy összeomlik a keringés.” 

Megfelelő intenzív terápiával  életben tarthatóak lennének az emberek addig, amíg a szervezetükben be nem indul az immunválasz. Ehhez 2-3 hétig kellene biztosítani az ellátásukat. 

Természetesen a legjobb a megelőzés, ezért fontos a lakosság érdekében hozott ajánlásokat betartani, és közben ne feledkezzünk meg régi ismerősünkről, a szappanról sem.