2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több órát is várakoztak a mentősök a kórház udvarán a koronavírus-gyanús páciensekkel

A mentőkocsik szirénáinak elindításával adtak hangot elégedetlenségüknek csütörtökön a Maros Megyei Mentőszolgálat dolgozói amiatt, hogy néhány napja gyakran öt órát is várakozniuk kell a mentőkocsiban szállított koronavírusfertőzésgyanús személyekkel, amíg azokat fogadják a kórházban.

Fotó: Nagy Tibor 


Ebben a nehéz időszakban a mentőszolgálat alkalmazottai oroszlánrészt vállalnak a koronavírusfertőzés-gyanús, valamint a bizonyítottan fertőzött páciensek ellátásában, ugyanis ők azok, akik egy-egy riasztás esetén kiszállnak a helyszínre, és kórházba szállítják azokat, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja, ugyanakkor azokat a fertőzötteket, akiknél a teszt nyomán beigazolódott a koronavírus diagnózis, egyik kórházból a másikba szállítják. Marosvásárhelyen a procedúra alapján a fertőzésgyanús személyeket a Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó egyik klinikán helyezik el, egyedül egy kórteremben, majd amennyiben a teszt igazolja a fertőzöttséget, átszállítják a kórház erre a célra fenntartott épületeinek egyikébe, ahol már több beteg is van egy kórteremben.

Az Agerpres hírügynökség által közzétett tudósítás szerint a mentőkocsikon dolgozó személyzet csütörtökön a szirénáik elindításával adott hangot elégedetlenségének amiatt, hogy az utóbbi napokban előfordult, hogy akár öt órát is kellett várakozniuk a kórház udvarán a fertőzésgyanús páciensekkel a mentőautóban, amíg a beteget felvették az intézménybe, és ez idő alatt senki sem vizsgálta meg a mentőben fekvő pácienst.

A mentősök által jelzett probléma kapcsán a Maros Megyei Klinikai Kórház nemrég kinevezett menedzsere, Porav-Hodade Daniel az Agerpres hírügynökségnek elismerte, hogy vannak fennakadások, hosszas a betegek átvétele, hiszen számos szigorú előírást kell betartani és papírokat kitölteni. Mint mondta, a betegek átvétele és szétosztása bonyolult folyamat, egy órára van szükség, hogy az orvosok kitöltsék a szükséges iratokat. Ha egyszerre több mentő érkezik a kórház udvarára fertőzésgyanús pácienssel, akkor történnek fennakadások. A kinevezett igazgató szerint sajnos a betegek számának a gyors növekedése miatt a legtöbb mentőszolgálat ezzel a problémával szembesül.

Pénteken délben a kórháztól érkezett sajtóközleményben a menedzser a kórház csapata nevében a betegek, valamint a mentőszolgálat alkalmazottainak az elnézését kérte amiatt, hogy hosszabb ideig kellett a Gheorghe Marinescu utca 1. szám alatti kórház udvarán várakozniuk, de mint mondta, egy olyan betegséggel állnak szemben, amely az eddig tapasztaltakhoz viszonyítva teljesen más megközelítést igényel. A kórház vezetője ugyanakkor közölte, hogy már lépéseket tettek annak érdekében, hogy a betegek felvétele gördülékenyebben történjen, csökkenjen a várakozási idő, de tudják betartani a kötelező előírásokat.