2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pályafutása első Dakarján megszerezte első szakaszgyőzelmét az autós mezőnyben Mattias Ekström – ez az alternatív erőforrással versenyző Audi második részsikere az idei megméretésen. Az Audi Stéphane Peterhansel révén is megszerezhette volna a győzelmet, ám utóbbinak a szakasz végén kisebb iránytévesztése miatt két percre meg kellett állnia, és ez döntőnek bizonyult az eredmény szempontjából.

„Jól kezdtünk, de azután a dűnék között nagyon óvatos voltam, azt is mondhatnám, hogy túlságosan is lassú – egyszerűen nem találtam a ritmust – idézte az NSO a kétszeres DTM-bajnok, ralikrossz-világbajnok Mattias Ekströmöt. – Az átcsoportosító után aztán felgyorsultunk. Élvezetes szakasz volt, feküdt a stílusomnak, minden tökéletesen a helyén volt.”     

Az összetettben továbbra is a háromszoros Dakar-győztes Nasszer al-Attijah áll az élen, aki műszaki gondokkal küzdött hétfőn, de még így is csak hét percet veszített az őt üldöző Sébastien Loebbel szembeni előnyéből.

„Volt egy defektünk, és odaütöttük az autó hátulját, úgyhogy onnantól kezdve csak elsőkerékhajtásunk volt, és én nagyon aggódtam – árulta el a katari pilóta, aki az első naptól kezdve vezet. – A végén azt mondtam magamnak, az utolsó ötven kilométert kicsit megnyomom, de nem volt könnyű. Szerencsések vagyunk, hogy egyáltalán itt vagyunk, és csak hét percet veszítettünk az előnyünkből. Ez is bizonyítja: a Dakarnak csak a célban van vége, mindennap történhet valami gikszer – ez egy ilyen játék.”     

A motorosoknál Sam Sunderland visszavette a vezetést az összetettben, de ezért körömszakadtáig kellett küzdenie – utólag azt mondta, egyetlen milliméternyi tartalék sem volt a versenyzésében. Muszáj is kockáztatnia, hiszen hárman vannak öt másodpercen belül, ráadásul három márka (GasGas, KTM, Yamaha) képviseletében. Gyenes Emánuel a tőle megszokott ritmusban motorozott, a 45. időeredménnyel teljesítette a futamot, összesítésben pedig a 41. helyen áll. A másik határon túli motoros, a vajdasági Saghmeister Gábor ugyancsak eddigi versenyzésének megfelelő produkcióval rukkolt elő, ezúttal sem fért be a Top100-ba.

Fotó: a Dakar-rali közösségi oldala


Eredményjelző

Dakar-rali, 8. szakasz, al-Davadimi –Vadi-ad-Davaszir (össztáv: 830 km, ebből szelektív szakasz: 395 km):

* autósok: 1. Mattias Ekström, Emil Bergkvist (svéd, Audi Q e-tron) 3:43:21, 2. Peterhansel, Boulanger (francia, Audi Q e-tron) 49 másodperc hátrány, 3. Loeb, Lurquin (francia, belga, BRX) 3:08 perc h.

* motorosok: 1. Sam Sunderland (brit, GasGas) 3:48:02, 2. Quintanilla (chilei, Honda) 2:53 p h., 3. Walkner (osztrák, KTM) 4:11 p h., ...45. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 52:31 p h., ...123. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 3:34:07 ó h.

* kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov, Ruszlan Ahmagyejev, Ilgiz Ahmetzjanov (orosz, Kamaz) 3:56:42, 2. Karginov, Mokejev, Malkov (orosz, Kamaz) 3:11 p h., 3. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) 6:11 p h.


Az összesített állás

* autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 27:45:52, 2. Loeb, Lurquin 37:58 p h., 3. al-Radzsi, Orr (szaúdi, brit, Toyota Hilux) 53:13 p h.

* motorosok: 1. Sam Sunderland 27:38:42, 2. Walkner 3:45 p h., 3. Van Beveren (francia, Yamaha) 4:43 p h., ...41. Gyenes 5:50:08 ó h., ...113. Saghmeister 18:24:07 ó h.

* kamionosok: 1. Szotnyikov, Ahmagyejev, Ahmetzjanov 30:02:36, 2. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov 11:25 p h., 3. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov 40:23 p h.