2020. október 28., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tudományos kutatóként dolgozó interjúalanyunk hívta fel a figyelmet arra, hogy mennyire súlyos következményei lehetnek az iskola elkezdésének a tanulók személyes részvételével. A jelenlétet sok helyen már kezdettől csak az úgynevezett hibrid (fele az osztálynak az iskolában, fele otthon) oktatással tudták megoldani a magas tanulólétszám és a pedagógus-, valamint az osztályteremhiány miatt. Ami már az iskolakezdés előtti időszaktól kellett volna foglalkoztassa a kormányt, ne csupán október közepén döntsék el, hogy 750-nel megtoldják a tanügyi állások számát, arra az alkotmányos előírásra hivatkozva, hogy minden romániai diáknak joga van az oktatásban való részvételhez. Hangzatos számnak tűnik a 750 pedagógus bedobása a mélyvízbe, de nem tudni, honnan kerülnek ki, és kit fognak tanítani. 

Ha alaposan megnézzük a rendszeresen közölt statisztikákat arról, hogy országszerte milyen forgatókönyv szerint zajlik az oktatás, egy hónap után elkeserítő adatokra bukkanunk. Bár hétpecsétes titok őrzi egyes megyékben a Covid–19-ben megbetegedett diákok és pedagógusok számát, az országos adatok egyre lehangolóbbak.

Míg iskolakezdéskor 19.952 iskolában zajlott a zöld forgatókönyv, azaz a diákok és tanárok személyes részvételével az oktatás, ez a szám alig egy hónap alatt 11.769-re csökkent. Ezzel szemben a sárga forgatókönyv szerint oktató (fél osztály az iskolában, a másik fele otthon) 4.391 tanintézmény száma 5.233-ra nőtt. És végül 312-ről 654-re szaporodott azon iskolák száma, amelyek teljesen kiürültek, és át kellett térni a távoktatásra, ugyanis 246 iskolában gyermekek fertőződtek meg, 408 esetben pedig a településen élő fertőzöttek száma haladta meg az ezer lakosra számított több mint három személyt az utolsó 14 nap során.

A két utolsó változat (legalábbis a szülők véleménye szerint) megterhelő a diákok, elsősorban a kisebbek számára. Naponta öt-hat órát kell tölteni a képernyő előtt, és bosszantó a sokszor meghibásodó vagy akadozó kapcsolat, ami lehetetlenné teszi a tanári magyarázat követését, ez a változat sok esetben nem veszi figyelembe a digitális oktatás elemi követelményeit. És megnehezíti a véget nem érő házi feladatok leírását, amikor például hat tantárgyból kellene ezeket megoldani. Ezzel szemben a törvényben megfogalmazott óraszámcsökkentést, tananyag-karcsúsítást újra elhalasztották, írnám azt, hogy illetékesek, de még azt sem érdemlik meg. Arról pedig még nem is szóltunk, hogy több gyermek a család egy okostelefonján kellene osztozzon, mert a beígért táblagépek elakadtak a bürokrácia útvesztőiben.