2020. július 5., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Koronavírus: a halálozási arány kisebb, mint egy erősebb szezonális influenzajárvány esetén

Bár Romániában egyelőre nincsen koronavírus-fertőzött személy, a hatóságok készültségben vannak. Az utóbbi napokban attól volt hangos a sajtó, hogy Észak-Olaszországban vesztegzárat rendeltek el a koronavírus megfékezésére, és Romániában is megjelenhet a vírus, hiszen köztudott, hogy rengeteg román állampolgár él és dolgozik Olaszországban. Dr. Vass Levente parlamenti képviselő, egészségügyi szakpolitikus szerint a legfontosabb, amit tehetünk, hogy ne essünk pánikba, és fokozottan figyeljünk oda a higiéniai szabályok betartására. A képviselő hangsúlyozta, a koronavírus esetében a halálozási arány kisebb, mint egy nagyobb influenzajárvány alkalmával, ugyanakkor elsősorban a más betegségekben szenvedőknél és az időseknél a legnagyobb a fertőzés kockázata. 

– Talán a legfontosabb, hogy ne pánikoljunk, és a lakosság körében se keltsünk pánikhangulatot – hangsúlyozta a képviselőház egészségügyi bizottságának a titkára. – Közegészségügyi szakemberként, egészségügyi szakpolitikusként azt tudom mondani, hogy mindenki végezze a dolgát, minél többször mosson kezet, és próbáljuk elkerülni azokat a személyeket, akiken a nátha, influenza jeleit észleljük. A gyerekeinket, ha betegek, éppen a pánikhangulatot elkerülendő, ne engedjük iskolába. 

Az egészségügyi miniszter, akivel személyesen is beszéltem, fel van készülve arra, hogy – az ország anyagi és egészségügyi felkészültségéhez mérten – megtegye a megfelelő intézkedéseket, ha gócpontok jelennének meg. Akárcsak Olaszországban, valószínűleg Romániában is adott esetben vesztegzár bevezetésére kerülhet majd sor, olyan helyeken, ahol nagyon nagy számban üti majd fel a fejét a vírus, azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy a koronavírussal fertőzöttek közül – a mediatizálás ellenére – kevesebben haltak meg, mint egy erősebb lefolyású szezonális influenzában. A halálozási arány körülbelül három százalékra tehető, sok fertőzött már meg is gyógyult. Tehát főleg azok vigyázzanak, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, valamint a hatvan-hetven év fölötti idős személyek, mivel az elhalálozás elsősorban ezt a korcsoportot érinti. 

Nagyon fontos tudni, hogy a szervezet képes kigyógyulni a koronavírusból, tehát az akut időszakot kell túlélni, a tüdőgyulladásos fázist, ami idős betegeknél akár elhalálozáshoz is vezethet, éppen azért, mert más, rátevődő betegségek súlyosbítják a beteg állapotát – mutatott rá a szakpolitikus. 

Dr. Vass Levente hozzátette: sajnos egy olyan populációban, ahol mintegy ötven százaléka az embereknek nem mos kezet a WC-használat után, semmilyen garancia nincsen arra, hogy a szakemberek indikációi alapján mindenki be fogja tartani az óvintézkedéseket.

Annak ellenére, hogy a médiában hangzatos nyilatkozatok látnak napvilágot, nagyon nehezen fogják tudni megoldani a repülőtereken egy komplex szűrőrendszer felállítását, hiszen ehhez különleges eszközök, képzett személyzet szükséges. Ha valaki egy olyan zónából érkezik, ahol már van fertőzés, és ezt felelőtlenül eltitkolja, a hatóságok nagyon nehezen fogják tudni ezeket az eseteket kiszűrni, és pont emiatt jelenhet meg nálunk is a vírusfertőzés. 

Romániában sürgősségi kormányrendelettel megszavazták azt, hogy karanténba helyezhető az, akinél koronavírus-fertőzés gyanúja áll fenn, és az előírások szerint 14 napig ott is kell maradnia. 

Szintén az előírások szerint, amennyiben felüti a fejét a vírus az országban, az első tíz esetet a fővárosi Matei Bals Járványtani Intézetben látják el, ez az intézet ugyanis rendelkezik a koronavírus gyors és pontos diagnosztizálásához szükséges minden eszközzel, illetve első lépésben másik három egyetemi központ is fel van készülve az esetleges betegek fogadására. 

Az egészségügyi szakpolitikus szerint a sürgősségi betegellátó osztály – rohammentő szolgálat (UPU-SMURD) is felkészült arra, hogy azonnal több beteget is tudjon izolálni. Az egyes hatóságok – többek között a Prefektúra, Közegészségügyi Igazgatóság, Katasztrófavédelmi Felügyelőség – rendszeresen összeülnek, videokonferencián egyeztetnek a teendőkről, és Maros megyében is megvannak azok a helyszínek, ahol el lehet majd különíteni a tünetmentes, de fertőzésgyanús személyeket. A Maros Megyei Prefektúra közösségi oldalán fellelhető tegnapi információk szerint megyénkben több mint száz elkülönítésre alkalmas helyszínt jelöltek ki. 

Az egészségügyi szakpolitikus szerint sajnos a pánikhangulat miatt az emberek azonnal megrémülnek, amint tüneteket észlelnek magukon, holott ha nem kerültek kapcsolatba olyan személyekkel, akik a koronavírus hordozói lehetnek, nem áll fenn a veszély, hogy koronavírussal megfertőződjenek.

Köztudott, hogy egy ideje a gyógyszertárakból kifogytak a higiéniai szájvédő maszkok, illetve – a pánikhangulatot kihasználva – az online oldalakon többszörösére emelkedett ezeknek az ára, pedig még nincsenek is igazoltan fertőzöttek az országban. Ennek kapcsán dr. Vass Levente hangsúlyozta, egészséges embereknek fölösleges szájmaszkot használni, a maszk ugyanis nem a viselőjét védi, hanem a tüsszögő, köhögő beteg embertől védi a környezetét. 

Dr. Vass Levente