2020. október 28., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata szeptember 28-án, hétfőn és 30-án, szerdán 19.30-tól a Liselotte és a május című előadást játssza a színház Kistermében. Rendező: Harsányi Zsolt. Október 2-án, pénteken és 3-án, szombaton 19.30-tól szintén a Kisteremben a A patkányok című berlini tragikomédia látható Zsótér Sándor rendezésében. Jegyvásárlás továbbra is a színház nagytermi jegypénztárában (nyitvatartás hétköznapokon 12 és 18 óra között, telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon. Bővebb információkért kövessék a Tompa Miklós Társulat honlapját (www.nemzetiszinhaz.ro), Facebook-, valamint Instagram-oldalát.

Bogdán Zsolt előadóestje

Bartis Attila marosvásárhelyi származású író novelláival hozzájárul, hogy a történelemből ne nyomtalanul essen ki a kommunizmus negyven éve. Bartis hat novellájából Amikor… címmel szerkesztett és rendezett előadást Bogdán Zsolt színművész. A Spectrum Színház szervezésében megtekinthető pódiumműsorra szeptember 29-én, kedden este 7 órától kerül sor a Maros Művészegyüttes előadótermében. Jegyek a helyszínen kaphatók, előzetes helyfoglalás szükséges a 0744-331-875 és 0757-059-594-es telefonszámon. 

Családi bérlet az Ariel Színház mesejátékaira

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház az idei évadban elsősorban a családok számára szeretne közös meseélményt nyújtani, ezért előadásaik időpontjait úgy módosították, hogy azok kicsinek-nagynak megfeleljenek. Az előadások a színház nagytermében, jól kiszellőztetett, előírásszerűen fertőtlenített és a megfelelő távolságtartást lehetővé tevő környezetben tekinthetők meg minden szerdán és pénteken délután 6 órától, illetve minden második vasárnap délelőtt 11 órától. Október 2-án, pénteken A varázstükör, 7-én, szerdán a Vándor Miska, 9-én, pénteken a Hoppláda, 11-én, vasárnap pedig újra A varázstükör van műsoron. Jegyet csak előzetes helyfoglalás után lehet vásárolni. Helyek naponta 9-13 óra között a 0740-566-454-es telefonszámon foglalhatók. A színház fenntartja a műsorváltoztatás jogát.

Mesejáték és Kányádi-emlékműsor

A Maros Művészegyüttes kövesdombi termében szeptember 30-án, szerdán 19 órától a Mátyás király álruhái, avagy Három mese Mátyásról című előadást lehet megtekinteni. A mesejáték hármat elevenít fel a gyermekek által legkedveltebb Mátyás-történetek közül: A kolozsvári bíró, az Egyszer volt Budán kutyavásár és az Igazmondó juhász címűt. Rendező: Varga János. Október 2-án, pénteken szintén 19 órától a Valaki jár a fák hegyén című Kányádi-emlékműsort mutatja be újra kövesdombi székhelyén a Maros Művészegyüttes társulata. Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt. Mindkét előadásra jegyek a helyszínen kaphatók, de előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon. Az előadásokon a járványügyi előírások betartásával lehet részt venni.

Reliktum

Ezzel a címmel hozza el Marosvásárhelyre is előadását a Bekecs Néptáncszínház. A szeptember 25-én, pénteken 19 órakor a Kultúrpalotában sorra kerülő előadással az alkotók őseink hagyatékát igyekeznek átmenteni a modern világba. A műsorban az alábbi települések táncai jelennek meg: Gyergyóremete, Gyergyóalfalu és Orotva a Gyergyói-medencéből, a Mezőségről Magyarpalatka, Kalotaszeg vidékéről Nádaspapfalva, Kide és Bodonkút, valamint az Alföldről nagyecsedi táncok. Zenei szerkesztő Koncz Gergely, rendező-koreográfus: Farkas Tamás és Farkas Ágnes. Muzsikál a Tokos zenekar, énekel Samu Etel Imola. A helyek száma korlátozott, jegyeket elővételben a Kultúrpalota jegypénztáránál lehet váltani pénteken 9 és 15.30 óra között. Jegyárak: nyugdíjas- és gyerekjegy 15, felnőttjegy 20 lej, valamint előadás előtt a helyszínen 50 és 100 lej értékű mecénásjegyeket is lehet váltani. 

Őszi harmóniák

Őszi harmóniák – nemcsak szabadtéri zenei fesztivál címmel zajlott szimfonikus koncertsorozat szeptemberben a Maros Megyei Tanács és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szervezésében. A fesztivál utolsó két programpontjára 29-én, kedden 18 órától kerül sor a Teleki Téka, illetve a felsővárosi református templom udvarán. Az előző helyszínen a Tiberius vonósnégyes Mozart- és Beethoven-műveket játszik, az utóbbin a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vegyes kara előadásában Hassler, Csíky Boldizsár, Vasile Cazan, Puccini és Vivaldi híres kórusművei hallgathatók.

XXX. Constantin Silvestri zenefesztivál

Október elsején, csütörtökön 18 órakor a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vonósnégyesének kamarazeneestjével megkezdődik a Constantin Silvestri emlékére 30. alkalommal megrendezett zenefesztivál. Koncertmester: Péter Béla. Műsoron: Bartók-, Brahms-, Gardel-, Piazzola-, Morricone-, Sosztakovics-, Rota-, Ramin Djawadi-, Brian Crain-, Luis Armstrong-, Scott Joplin-művek. 

Emlékezés Sütő Andrásra 

A Sütő András Baráti Egyesület a Herder-és Kossuth-díjas író halálának 14. évfordulóján, szeptember 30-án, szerdán délután 4 órakor koszorút helyez el Sütő András sírjára a marosvásárhelyi református temetőben. A megemlékezésre szeretettel várják az író tisztelőit. 

Szín és vonalháttér

Péterfi József kiállítása október 2-ig látogatható naponta 9–13 óra között a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében, a Bolyai tér 13. szám alatt. 

Fotó- és kisplasztika-kiállítás Marosvécsen

A Kemény Auguszta Kulturális Egyesület és a Bethlen Gábor Alap szervezésében október 3–4-én Marosvécsen kastélynapokat tartanak. A rendezvény részeként október 3-án, szombaton déli 12 órakor a Kemény-kastély borospincéjében megnyílik Barabás Dénes orvos fotó- és kisplasztika-kiállítása. 

Látnivalók a Kultúrpalotában

A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem. A Művészeti Múzeumban megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. A Maros Megyei Múzeum–Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás 125 munkáját mutatja be. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. A tárlat 2021. január 31-ig látogatható. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A pénztárnál lehet jegyet venni az egykori városháza tornyába való felmenetelhez is, a torony keddtől péntekig 9–15 óra között van nyitva.