2024. május 1., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Tompa Miklós Társulat előadásai 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös előadása, Csehov Meggyeskert című műve látható május 22-én, hétfőn 19 órakor a Köteles Sámuel utcai Stúdió Színházban Dobrovszki Dóra rendezésében. 23-án, kedden 19.30-kor a Nemzeti Színház Kistermében Bódi Attila Lázadni veletek akartam című művét játssza a Tompa Miklós Társulat, rendező Sebestyén Aba. 24-én, szerdán 21 órakor a színház Underground-termében Az apostol című Petőfi-mű alapján készült kísérleti színházi előadást lehet megtekinteni Bélai Marcel rendezésében. 25-én, csütörtökön 19.30-kor a Kisteremben Boris Vian Piros fű című darabja van műsoron, rendező Fehér Balázs Benő. 26-án, pénteken 19 órakor a nagytermi stúdiótérben Friedrich Dürrenmatt János király című színjátékát adják elő Keresztes Attila rendezésében. Szintén pénteken 22 órakor az Undergound-teremben újra Az apostolt lehet megnézni. Jegyvásárlás a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztáránál (telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalán.

Meggyeskert – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös előadása a Stúdió Színházban


A Stúdió Színház és a Stúdió 2 kínálata

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Levél utcai bábstúdiójában május 19-én, pénteken 17 órakor a Móricz-regény motívumaiból született Árvácska tekinthető meg Vidovszky György rendezésében. Szintén pénteken 19 órakor a Köteles Sámuel utcai Stúdió Színházban premierre kerül sor, Závada Péter – Szabó Székely Ármin Ithaka című darabját mutatják be az elsőéves magiszteri színész szak hallgatói, rendező Kocsis Pál. 21-én, vasárnap 17 órakor a Köteles utcai épület 30-as termében Szép Ernő Tűzoltó című vígjátékát adja elő Karsai Dóra és Tamás Csanád, Mohácsi János rendezésében. Aznap 19 órakor a Stúdió Színházban a Parasztopera van műsoron, rendező Mohácsi János. 23-án, kedden 19 órakor a Bakelit Taxi Vinyl című darabot játsszák a másodéves magiszteri színész szakos hallgatók Harsányi Zsolt rendezésében.


Ady és Adél – a Spectrum Színházban

Május 19-én, pénteken este 7 órától a marosvásárhelyi Spectrum Színházban Farkas Ibolya Poór Lili-díjas előadóművész Ady és Adél – „Lázálmok az életünkből” című pódiumműsora látható.  A dráma a magányos és boldogtalan Léda hattyúdala. Az egykor bálványozott nő, a végzet asszonya a halálos ágyán megidézi a halott költőt, és újraéli viharos szerelmük boldog és fájó pillanatait. A darabot Török Viola rendezte. Helyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon. Jegyek elővételben a Spectrum Színházban kaphatók 10–13 óra között.


A Bolond Istók a Spectrumban

A Petőfi-év előtt tisztelgő Bolond Istók című darabra várják a Spectrum Színház közönségét május 26-án, pénteken 19 órakor. Rendező Török Viola.


A Csipkerózsika és a János vitéz az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermében május 21-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a Csipkerózsika című mesejáték látható. 24-én, szerdán 19 órakor Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményét adja elő Szabó Dániel. A 10 év fölötti korosztálynak szóló előadást Barabás Olga rendezte, zenészek: Cseke Péter, Dull János és Gönczy Katalin, zeneszerző Kovács Károly, homokanimáció: Cakó Ferenc. Erre az előadásra előzetes helyfoglalás szükséges a 0747-942-181-es telefonszámon vagy az arielszinhaz@gmail.com e-mail-címen.


Újra látható a Sárga rózsa

Május 23-án, kedden 19 órakor újra látható a Jókai-kisregényből készült Sárga rózsa című táncszínházi produkció a Maros Művészegyüttes előadásában a kövesdombi székhelyen. Rendező-koreográfus: Könczei Árpád. Az előadás megtekintéséhez előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon (8 és 16 óra között hívható).  


Párosan szép – Bekecs-előadás Szászrégenben

Május 22-én, hétfő este 7 órai kezdettel a szászrégeni Eugen Nicoară művelődési házban vendégszerepel a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház. Párosan szép… című előadása válogatás az elmúlt évek legnépszerűbb koreográfiáiból, fennállása tizenötödik évfordulója alkalmából született. A belépő ára felnőtteknek 25, diákoknak 15 lej. Jegyeket munkanapokon 9–17 óra között lehet vásárolni a művelődési házban, helyfoglalás a 0757-109-450 és a 0740-515-617 telefonszámon.


LII. Marosvásárhelyi Zenei Napok

Az LII. Marosvásárhelyi Zenei Napok keretében május 19-én, pénteken 19 órakor kamarazenét hallgathatnak a Kultúrpalota nagytermében a klasszikus zene kedvelői. Jakab Roland Attila hegedűn, Amalia Maria Pop zongorán játszik Franck-, Pugnani–Kreisler-, Sarasate- és Bartók-műveket. A rendezvénysorozat 25-én, csütörtökön a 19 órakor kezdődő rendkívüli szimfonikus hangversennyel zárul. Az Erdély Tv-vel közösen szervezett koncerten, a Kultúrpalota nagytermében a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Cristian Mandeal vezényli, zongoraszóló: Oxana Corjos és Cristian Niculescu (Németország). Műsoron: Csíky Boldizsár-, Poulenck-, Debussy- és Ravel-művek.

Kamarazeneest

Május 26-án, pénteken 18 órakor a Tiberius vonósnégyes kamarazeneestjére kerül sor a Kultúrpalota kistermében. A nagyérdemű Wagner- és Beethoven-műveket hallgathat.


A teremtés oratórium a Kultúrpalotában

Joseph Haydn A teremtés (németül Die Schöpfung) című oratóriuma (Hob. XXI:2), az oratóriumirodalom egyik kiemelkedő alkotása hallgatható meg május 26-án, pénteken 19.30-tól a Kultúrpalotában. Fellépnek: Georgiana Simonov szoprán, Daniel Zah tenor, Lucian Onița basszus, az Oratórium projekt kórusa, valamint a New Hope zenekar, karmester Vass András, koncertmester Kenneth Tucker.


Egy filozófus Székelyvárosból

Május 19-én, pénteken 16 órától a marosvásárhelyi Gemma könyvesboltban kerül sor a Jákfalvi Magdolna és Kékesi Kun Árpád által szerkesztett Egy filozófus Székelyvárosból című beszélgetőkönyv bemutatására. A bemutatón a szerkesztők folytatják a kötet forrását képező beszélgetést a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem történetéről Béres Andrással.


Mindennapi lelki szenvedéseink

A szászrégeni DIO Házban május 19-én, pénteken 17 órakor Albert Ildikó klinikai szakpszichológus tart előadást Mindennapi lelki szenvedéseink címmel. A rendezvény szervezője a Kemény János Művelődési Társaság.


Görgény újra él

Görgény újra él címmel népszerűsítő célú rendezvényre kerül sor május 20-án a görgényszentimrei Bornemisza-kastélyban, amely Erdély megőrzött épített örökségének egyik legszebbike. A részvétel ingyenes, de adomány jelleggel lehet jegyet vásárolni, amivel a résztvevők a kastély belső udvarának a rehabilitálását támogatják, cserében egy QR-kódot kapnak, amivel egyszer ingyenesen fogyaszthatnak az eseményen. 11–19 óra között helyi termelők vására várja a látogatókat, 15–19 óra között pedig betekintést nyerhetnek a kastély történetébe egy vezetett séta révén, ugyanakkor beszélgetés és kiállítás is lesz a belső udvar felújításáról. 18 órától Vizi Imre-koncertre kerül sor.


21. Alkotói Ösztöndíj gála Marosvásárhelyen

Az RMDSZ Communitas Alapítványának díjkiosztó ünnepségét május 19-én, pénteken 17 órától tartják a marosvásárhelyi Studium Hubban. A 21. Alkotói Ösztöndíj gálán köszöntőbeszédet mond Markó Béla, az ösztöndíjbizottság elnöke, majd műsor következik a 2022-es irodalmi, zenei, színház- és mozgásművészeti ösztöndíjasok közreműködésével, illetve rövid vetítés a film, televízió, rádió és multimédia kategóriában díjazottak munkáiból. Kiállítás nyílik a vizuális művészetek 2022-es díjazottjainak munkáiból, az alkotásokat Kispál Ágnes Evelin képzőművész méltatja. A gálát az idei Alkotói Ösztöndíj nyerteseinek díjazása zárja.


Gyereknapi Mesevásár az Arielben

Június 1-jén, csütörtökön reggel 9 és este 7 óra között Mesevásár címmel gyereknapi programokat szerveznek a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban. 10.30-tól, 13 órától, valamint 17 órától Péterke és a fityingek címmel szabadtéri zenés foglalkozásra várják a gyerekeket a bábszínház udvarán, 12 órától a nagyteremben a Csizmás kandúr című előadás tekinthető meg, 16 órától pedig Világvégi kopár fa címmel Bertóti Johanna gyerekkoncertjére kerül sor. Emellett az előcsarnokban mesesarok, az udvaron pedig ügyességi játékok szórakoztatják az aprónépet. 12–16 óra között a Teleki Téka szervezésében könyvkészítő kézművesműhelybe is bekapcsolódhatnak a gyerekek, de lesz mesekönyvvásár, illetve arcfestés is.


Nyitott Akadémia

Újra Nyitott Akadémia-előadás Marosvásárhelyen: Interaktív transzgenerációs önismereti kaland dr. Kádár Annamáriával. Az előadásra május 22-én 19 órától kerül sor  a Kultúrpalotában, jegyek a marosvásárhelyi Kulcslyuk Könyvesboltban és online, a www.nyitottakademia.hu oldalon kaphatók. 


Kiállítások a várban

A Maros Megyei Múzeum várbeli épületében, a régészeti és történeti részlegen a Korok, elitek és fegyverek című, az őskortól a legújabb korig különböző korszakok fegyvereinek és hadi felszereléseinek fejlődését bemutató kiállítás, valamint a hálózatkutatás művészeti ábrázolásával debütáló Barabási Albert-László Rejtett mintázatok című tárlata tekinthető meg. A kiállítások keddtől péntekig 9–17 óra, szombaton és vasárnap 10–14 óra között látogathatók (hétfőn zárva a múzeumi részleg).


Remekművek Andreescutól Gheniéig – kiállítás magángyűjteményből a Kultúrpalotában

A Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya szervezésében Remekművek. Andreescutól Gheniéig. Magángyűjtemény címmel nyílt kiállítás a Kultúrpalota jobb szárnyának II. emeletén. A román művészet nagy mestereinek remekműveit felsorakoztató kiállítás alkotásai jelentős magángyűjteményekből származnak. A mintegy 300 festményt, szobrot és grafikát tartalmazó tárlat július 30-ig látogatható.

Élettel telt meg a Víkendtelep 7 órával korábban

Kedves olvasóink! 7 órával korábban

Hírek, rendezvények 7 órával korábban

Reggeli csevej gyűjtőknek 8 órával korábban

Pénzbűvészek 8 órával korábban

Bajnokok Ligája: 8 órával korábban

Európai focikörkép 8 órával korábban

Zsuzsa néni 4 héttel korábban

A kölcsönös tisztelet ereje 3 héttel korábban

Boér Károly (1956–2024) 2 héttel korábban

Műsorkalauz 3 héttel korábban

Patika és nagyvilág 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Erről jut eszembe 4 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató