2021. március 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Avagy az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz

Csütörtökön este bemutatták a Samsung új csúcstelefonjait, a Galaxy S21 családot. Ilyenkor természetes, hogy a konkurencia megpróbálja megtalálni és értelemszerűen világgá kürtölni az új termék gyenge pontjait. Azonban ebben az esetben nem kellett sokat kutassanak, mert a koreai vállalat el is mondta, hogy melyek a támadásra alkalmas pontok. 

Kicsivel több mint 3 hónapja mutatták be az új Iphone-okat, amelyek dobozában már nem volt benne sem a töltőfej, sem a fülhallgató, kiegészítő gyanánt mindössze egy adatkábelt kapott a vásárló. Ekkor mindenki elkezdte szidni az almás céget. Értelemszerűen az amerikai techóriás nem mondta ki nyíltan, hogy a nagyobb profitszerzés vagy a kiadások csökkentése céljából tette meg ezt a lépést, ehelyett a környezetvédelem takarója alá bújt, és azzal érvelt, hogy így kevesebb műanyag kerül forgalomba, és mivel kisebb a doboz, egyúttal több eszközt lehet elszállítani. Azt egyáltalán nem hangoztatták, hogy aki esetleg most veszi meg az első Iphone-ját vagy éppen nincs otthon töltőfeje és fülhallgatója, akkor kénytelen lesz venni, és az eredetit fogja választani, mert egyrészt az emberek nagy része jobban bízik az eredetiben, másrészt már volt rá példa, hogy az utángyártott kiegészítőket nem fogadták el az Apple termékei. Összeségében az Apple-nek nagy valószínűséggel a fő célja az volt, hogy még nagyobb profitra tegyen szert, ezért vette ki a töltőfejet és a fülhallgatót, hiszen nagyon is tisztában volt azzal a ténnyel, hogy a töltőrészt meg kell venni a telefon mellé, és akinek szüksége van fülhallgatóra, az azt is meg fogja venni, vagy egyenesen vesz egy Airpodsot, ami a cég vezeték nélküli fülhallgatója, amelyen még többet tudnak nyerni. A környezetvédelem csak egy mondvacsinált ok lehetett, hiszen a kiegészítőket legyártják, sőt még különcsomagolás is kell nekik, tehát ki lehet mondani, hogy még több hulladék lesz. Azzal pedig, hogy a telefon doboza kisebb lett, szintén ők nyertek, hiszen egyrészt olcsóbb az előállítás, másodrészt pedig egy szállítmányba több eszköz befér, tehát ebből a szempontból nagyon csökken a logisztikai költség.

Lehet az Apple-re ujjal mutogatni, és lehet azt mondani, hogy mindig csak nyerni akarnak, lehetőleg minél többet. Ezek a kijelentések teljesen igazak, azonban ki nem szeretne több pénzt keresni, melyik vállalatvezető elégedne meg a kisebb profittal, amikor ott lebeg a szeme előtt a nagyobb bevétel lehetősége? Egyértelmű és észszerű, hogy mindenki a nagyobbat, a szebbet és a jobbat választaná, mert ilyenek az emberek. Ellenben nem etikus dolog valakit szidalmazni egy olyan lépésért, amiről tudjuk, hogy mi is el fogjuk követni, méghozzá a közeljövőben.

Az almás cégnek mindig voltak furcsa kezdeményezései, amit az elején furcsálltak a konkurens cégek és a fogyasztók is, de aztán elfogadták, megszokták, és mostanra már az lett a normális. Elég csak a jack portra gondolni, ami először az Iphone-nál tűnt el, később viszont a többi gyártó telefonján sem kapott már helyett. Holott a vállalatok nagy többsége hallani sem akart arról, hogy megváljon a fülhallgatóaljzattól. Aztán mégis.

Az okostelefonok piacán mindig is a Samsung és az Apple között volt a legnagyobb és legkiélezettebb a verseny. Az előbbi pedig most elkövetett egy óriási baklövést ebben a harcban, ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy ezzel elveszítette volna a háborút, de egy csatát mindenképpen. Ősszel a Samsung egy komoly marketingkampányt épített arra, hogy ők adnak töltőt a telefonnal, és ez benne van a dobozban (szemben az Apple-lel). Január 14-én pedig a bemutató alkalmával közölték, hogy ők sem adnak töltőt a telefonnal, valamint a fülhallgató is kimarad. A két lépés között 3 hónap telt el, így most nem csoda az, hogy mindenki a koreai óriáson nevet. Némiképpen megérdemelte. Ettől azonban nem fog csökkeni az eladása, az új Samsung zászlóshajókat úgy fogják venni, mint a cukrot, az Iphone-ok eladása sem csökkent. Felvetődhet a kérdés, hogy miért vették ki a már említett kiegészítőket? A profit miatt. Rájöttek, hogy anyagilag kifizetődő, hogy furcsán nézzenek rájuk, az extra bejövetel kárpótolja őket. Továbbá a Samsung kivette az SD-kártya-foglalatot is, tehát nincs lehetőség a tárhely bővítésére. Van, akinek ez fájó pont, de az igazság az, hogy 128, 256 vagy 512 GB-ba nem nehéz beférni. Azonban az első Iphone-ok idején ezzel is fikázták az almás vállalatot. 

Összeségében az Apple megint tett egy lépést, amit a többi gyártó követni fog, hiszen nagy valószínűséggel idővel másoknak is „vékonyabb” lesz a doboza. Az emberek többségének van már otthon töltőfeje és fülhallgatója is, de mindig lesz olyan személy, akinek nincs, és azok meg fogják vásárolni, ezzel pedig még több pénzt fognak a techcégek zsebébe nyomni. Sajnos vagy nem sajnos, nemsokára ez lesz az új normális, és a vásárlók kénytelenek lesznek megszokni. 

Forrás: www.androidauthority.com