2021. március 7., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A világ egyik vezető pénz- és adóügyviteli cégének hazai szakértője nyilatkozta a napokban, hogy akár egymilliárd eurós plusz adóbevételt jelenthet az állam számára az adóhivatal új digitalizálási projektjének sikere. Ez nagyon jó hír lenne nemcsak az ezer sebből vérző államkassza, hanem mindenki számára, aki a bérét, egyéb juttatást vagy támogatást vár az államtól, csak ott a gond, hogy a gyakorlati megvalósítás esélye csekély.

A háttérben az áll, hogy az adóhatóság idén nyárra tervezi egy olyan rendszer beindítását, amely összekapcsolná a cégek online adatszolgáltatásra alkalmas kasszagépeit a hatóság számítógépes rendszerével. Ennek révén a cégek könyvviteli adatait, amiket most még időközönként jelentésekben kell leadni a pénzügynél, reális időben láthatná a hatóság. Ez elvileg lehetővé tenné az adócsalás elleni hatékonyabb fellépést, ami el is kelne, mert az összes uniós tagállam közül a miénkben a leggyengébb az adóbehajtás hatásfoka. Pár éve még a bolgárok voltak a sereghajtók, de a déli szomszédok azóta fejlődtek ebben a tekintetben.

Ez a történet nálunk már évek óta zajlik, eredetileg 2018 végére kellett volna minden cégnek beszereznie a szükséges kasszagépet, ám a határidőt rendszeresen ki kellett tolni, mivel egyszerűen nem volt elég szolgáltató ehhez a piacon. Ezeket a nem olcsó szerkentyűket már évek óta megvetették a cégek egy részével, és jellemző

a regáti szervezettségre, hogy a hatóság most kezdte el a maga részéről szükséges fejlesztési folyamatot. Az adóhivatal elnökének december 31-i bejelentése szerint a rendszernek júliusra működnie kéne. A tervek szerint februárig egyeztetnek számítógépprogram-fejlesztőkkel, a vállalkozói szféra és a könyvszakértői kamara szakijaival az alkalmazásról. Arról már nem szóltak, de ha ezután négy-öt hónap leforgása alatt megterveznek, összeraknak és be is üzemelnek egy ilyen összetett rendszert, amely működik is, ráadásul jól, akkor már be is lehet hűteni a pezsgőt a Guinness rekordok könyve szakértőinek nyári fogadására, mert ez a mutatvány ott érdemelne nem is rövid bejegyzést. De a honi realitásokat ismerve, esélyesebb, hogy az a bizonyos év végi bejelentés tartozott a szilveszteri kabaré kategóriájába. Egyedül a tisztességes adófizetők mosolya nem őszinte, akikre egyre nagyobb nyomás nehezedik nemcsak a problémás gazdasági helyzet okán, de az adóit behajtani képtelen állam részéről is.