2022. július 3., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Milák Kristóf címét megvédve világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méteres pillangóúszásban kedden a budapesti vizes világbajnokságon, amelyen a szám másik magyarja, Kenderesi Tamás a hatodik helyen ért célba.

A 22 éves magyar versenyző, a szám olimpiai bajnoka, világcsúcstartója és Európa-bajnoka 2019-es kvangdzsui rekordját (1:50.73) megjavítva, 1:50.34 perces idővel csapott célba, míg Kenderesi 1:55.20-szal lett hatodik.

A vb előtt kevés olyan szám volt, aminek aranyérmét szinte előre ki lehetett volna osztani, a férfi 200 méter pillangó azonban ilyen volt, és a Honvéd klasszisa ismét bizonyította, hogy messze riválisai előtt jár.

Milák a hétfői előfutamban láthatóan nem erőltette meg magát, de így is bő fél másodperccel volt gyorsabb, mint legközelebbi ellenfele, aztán az esti elődöntőben erődemonstrációt tartott, minden idők kilencedik legjobb úszásával (1:52.39) szerezte meg a keddi fináléban a legjobbnak járó 4-es pályát.

A riói olimpián 2016-ban ebben a számban szerzett bronzérmével berobbanó Kenderesi mindkét hétfői úszása alkalmával fantasztikus hajrájának köszönhetően jutott tovább, különösképpen az elődöntőben repesztett 29.05-ös utolsó ötven métere volt emlékezetes.

A keddi fináléban a zsúfolásig megtelt Duna Arénában Milák már az első pillanattól kezdve uralta a mezőnyt, az első fordulónál közel fél másodperccel volt jobb világcsúcsánál, a különbség pedig csak nőtt az órához képest. Végül az utolsó métereken csak a digitális vonallal versenyzett, és végül győzött. Kenderesi szokásával ellentétben ezúttal erősebben kezdett, de így nem tudta a tőle megszokott hajrát hozni, és a hatodik lett.

A budapesti viadalon a magyar küldöttség első dobogós helyezését szállító Milák Kristóf a magyar úszósport történetének 33. nagymedencés világbajnoki aranyát szerezte.


A későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a vizes világbajnokságon a budapesti Duna Arénában, június 21-én. Milák Kristóf 1:50.34-es világcsúccsal győzött.
   Fotó: MTI/Kovács Tamás
Eredményjelző

Vizes világbajnokság, férfi 200 méter pillangóúszás, világbajnok: MILÁK KRISTÓF 1:50.34 perc – világcsúcs, 2. Léon Marchand (Franciaország) 1:53.37, 3. Honda Tomoru (Japán) 1:53.61, ...6. KENDERESI TAMÁS 1:55.20.

Nyilatkozatok

* Milák Kristóf: „Ideje volt már annak, hogy egyéni csúcsot ússzak, ebben a közönség és a helyi műsorközlő is segített. Külön megkértem Gundel Takács Gábort, hogy az utolsó 60 méteren tüzelje a közönséget, hogy minél jobb időt érjek el. Lehet, ennél okosabban is úszhattam volna, de túlságosan magával ragadott a szurkolók által teremtett hangulat. Sokat gondolkodtam az elmúlt három évben, hiszen ennyi idő telt el az előző egyéni csúcsom óta, itt volt az ideje. Mégsem gondoltam, hogy a tokiói olimpiát követő edzőváltás után (Selmeci Attila után Virth Balázzsal kezdett dolgozni – a szerk.) ez ilyen gyorsan összejön. 

* Kenderesi Tamás: „Valamennyire jogosan mondták, hogy gyorsabban kellene kezdenem, de meg kell találnom az arany középutat, egy olyan kezdést úszni, amiből még meg tudok újulni az utolsó ötven méterre. Két hónappal ezelőtt még úgy voltam vele, nincs értelme elindulni ezen a világbajnokságon, ehhez képest viszont az idei legjobbamat úsztam, amit talán meg tudtam volna javítani, ha más taktikával megyek. Azonban úgy éreztem, ezt meg kell próbálnom, úgy gondoltam, erősebb kezdés kell ahhoz, hogy labdába rúgjak.“