2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hibrid, plug-in hibrid és light hibrid

A hibrid autót úgy lehetne a leg-általánosabban leírni, hogy a működéshez szükséges energiát több, egymástól eltérő erőforrásból meríti. Ez általában egy villanymotor és egy belső égésű motor. A hibrid autókról azt tartják, hogy kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, hiszen a hajtásba besegít a villanymotor. Azonban ez inkább városon igaz, hiszen az ilyen típusú járműveket általában kisebb belső égésű motorral szerelik fel, és ennek következtében nagyobb sebességnél, autópályán való közlekedés során nagyobb fogyasztással kell számolnunk, mert ott már nem segít be a villanymotor. Természetesen vannak nagyobb belső égésű motorral felszerelt hibrid és plug-in hibrid autók is, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy akik ilyen járművet vásárolnak, az adókedvezményért teszik, és nem a környezettudatosságra törekednek, tisztelet a kivételnek. A hibrid autókra ugyanis az esetek többségében nincs adó vagy az nagyon kicsi. 

A hibridek jóval az elektromos autók elterjedése előtt jelentek meg. A legtöbbet a Toyota Priusból adtak el. Ez nem is csoda, hiszen ez a típus már 1997-ben megjelent. Napjainkban már a negyedik generáció is nagy számban fellelhető az utakon.

Annak ellenére, hogy a hibrid esetében már több mint két évtizedes a technológia, sokan nem tudják, mi a különbség a három típus között (hibrid, plug-in hibrid és light hibrid).

A klasszikus hibrid a kerekek forgásából nyer energiát, és ezt juttatja el az akkumulátorokba, amelyek a villanymotort működtetik. Ezekben az autókban van egy differenciálmű, ami azt szabályozza, hogy mikor melyik energiaforrást használja az autó, azaz a belső égésű motort vagy a villanymotort, ugyanez a szerkezet felelős azért, hogy milyen arányban vannak használva az erőforrások. A klasszikus hibrid a legelterjedtebb, ezt főleg városban érdemes használni.

A plug-in hibrid, vagy magyaros nevén a konnektoros hibrid már jóval összetettebb szerkezet. Ebben a típusban nagyobb akkumulátorok vannak, és egy kapcsoló. A kapcsolóval a sofőr tudja szabályozni, hogy belső égésű motorral vagy pedig villanymotorral közlekedik. A különbség az egyszerű hibrid és a plug-in hibrid között az, hogy utóbbi képes tisztán elektromosan megtenni nagyobb távolságokat is (minimum 30 kilométer, de akár 70-80 is). Ahogy a neve is mutatja, ezt az autót már lehet, sőt kell is tölteni, amennyiben elektromos üzemmódban szeretnénk közlekedni vele. A teljesen elektromos autókat leszámítva ez az egyetlen olyan típus, amit konnektorba lehet dugni. Általában azok használják, akik városban közlekednek, de néha hosszabb útra is elmennek vele; városban a villanymotort használják, míg a hosszú úton átkapcsolnak a belső égésű motorra.

A light hibrid egy új technológia. Tavaly, 2019-ben jelent meg, és elsősorban a Suzuki modelljeiben található meg. A működése abban nyilvánul meg, hogy induláskor kapunk egy elektromos rásegítést, ennek köszönhetően nem terheljük annyira a motort és a kuplungot. A másik két típussal ellentétben ez kézi váltóval is kapható. A light hibrid egy másik, szélsőséges felhasználási módként a Lamborghini szupersportautójában, a Sianban arra hivatott, hogy a váltások közötti latenciaidőt a nullára csökkentse, hogy a vásárló megkapja a tökéletes vezetési élményt, és ne zavarja az a pár századmásodperc a váltások között.

Összegzésképpen elmondható, hogy az egyszerű hibrid jó alternatíva arra, hogy a városban közlekedjünk, és valamivel kevesebb káros anyagot pufogtassunk a levegőbe. A light hibrid egy jobb, kényelmesebb vezetési élményt nyújt, annak köszönhetően, hogy segít az induláskor, így mellesleg gyorsabban el tudunk indulni a piros lámpától. A plug-in hibrid pedig talán a tökéletes keverék, hiszen a városban képes teljesen elektromosan közlekedni, nem szennyez, valamint hosszú útra is tökéletesen megfelel, hiszen nem kell megállni tölteni, hanem egyszerűen átkapcsolunk a belső égésű motorra. Sokan azt mondják, hogy elektromos autót érdemes venni második autónak városon, meglátásom szerint azonban elég egy plug-in hibrid, az jó városban is és országúton/autópályán is. 

Illusztráció