2020. július 9., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagy örömmel vettem tudomásul a hírt, amit az egészségügyi miniszter személyesen is megerősített: május 21-én annyi Euthyrox gyógyszer érkezett Romániába, hogy elegendő lesz a január óta tartó krízis megoldására.

Mint ismeretes, a különböző típusú pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedő betegek esetében a szervezetükben nem termelődő életfontosságú hormont pótolja a levotiroxin-hatóanyagú Euthyrox. A híren felbuzdulva gyorsan útnak eredtem, és ezúttal a kövesdombi gyógyszertárakban tettem körutat. Sok szép nagyobb és kisebb patika van a Dombon, de hiába, a keresett gyógyszert egyikben sem találtam. Néhol úgy néztek rám, mint aki el van tévedve, máshol szánakozva bólogattak a kérdésre, hogy ugye nincs Euthyrox? Volt olyan szolgálatkész fiatal gyógyszerészasszisztensnő, aki a számítógépen is keresgélt, máshol rám kiabáltak, amikor megnyitottam az ajtót, hogy kintről érdeklődjek, és álltam hosszabb sort is, bár tudtam, hogy hiába. Később a Tudor negyedben megismétlődtek a jelenetek. 

Újból becsaptak, tudatosult bennem a televízióban elhangzott „jó” hír és a valóság között tátongó különbség. Ami nem volt újdonság, hiszen áprilisban is azzal kecsegtettek, hogy jelentős mennyiségű gyógyszer érkezett a Merck cég romániai raktárába, sokan mégsem jutottunk hozzá. Majd elcsigázottan néztem utána az interneten a televízióban hallottaknak. Mint kiderült, a májusban spanyol adományból érkezett 5.000 doboz Euthyroxról van szó, amit azonban nyolc romániai város bizonyos patikái között osztottak ki, tíz iaşi-i Lara patikában, a többit bukaresti, konstancai, buzăui, craiovai, temesvári, kolozsvári és nagyváradi gyógyszertárak kapták. Egyetértek a romániai gyógyszerészkollégium alelnökének megjegyzésével, miszerint igazságtalanság, hogy a helyi gyógyszertárak viseljék a felelősséget azért, mert a kínálat kisebb a keresletnél, amihez hozzátehetjük, hogy a kevésből is csak egyesek részesülnek. A többi nagyobb vagy kisebb romániai településen élő beteg eredménytelen patikatúrák után várhatja a pajzsmirigy-elégtelenség tüneteinek súlyosbodását, ami végső soron kómás állapothoz vezet. És közben tovább hazudnak arról, hogy elegendő gyógyszert osztottak szét a lerakatoknak, és a betegek hibásak, hogy januárban-februárban a szükségesnél 50 százalékkal többet vásároltak. 

A betegség az európai országokban a lakosság tíz százalékát érinti, Romániában a mai napig sincsenek pontos egészségügyi statisztikák. 500.000 betegről beszélnek, holott valószínűleg sokkal többen vagyunk, és márciustól a mai napig körülbelül 150.000 doboz gyógyszert forgalmaztak. Hol fedezi ez akár a megsaccolt félmillió, de annál biztosan több beteg szükségletét, akiket a jelek szerint a sok hazudozással a koronavírus leple alatt akarnak eltenni láb alól. Holott csak egy olcsó gyógyszerre lenne szükségünk a normális életvitelhez, miközben az egészséghez és annak védelméhez való jogunkat Románia alkotmánya (22., 34. pont) szavatolja.