2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nyári szünidő után berobbant negyedik járvány hullám meglehetősen felkészületlenül érte a hatóságokat. Az esetszámok rekordokat döntöttek, az elhunytak száma is nagyon magas volt. Ehhez képest most úgy tűnik, a közegészségügyi hatóság szakértői készülnek: három forgatókönyv alapján próbálják ellenőrzés alatt tartani a járványhelyzetet, ha oda jutunk. Márpedig szerintük valószínűsíthető az ötödik hullám, január közepére válhat dominánssá az omikron vírusváltozat Romániában, a jövő hónap végére pedig a közösségi terjedéssel is számolni kell. Az előrevetítések szerint a gyermekek lesznek az egyik veszélyeztetett kategória. Ilyen előrejelzések mellett készülnek az optimista, a közepes és a pesszimista forgatókönyvekkel. Utóbbi azt jelentheti, hogy 27 nap alatt emelkedne 25 ezerre a kórházban kezeltek száma, és 20 nap alatt meghaladja az 1500-at az intenzív terápiás osztályokon ápoltak száma. 

A szaktárca remélhetőleg ezúttal komolyan készül az újabb járványhullámra, stratégiájában fontos szerepet kap majd a tömeges tesztelés. Ez eddig mondhatni vicc kategória ahhoz képest, ahogyan például Angliában értelmezik. Fontos továbbá az enyhe és közepes tünetekkel rendelkezők ellátására létesítendő központok működtetése, erről az egészségügyi miniszter beszélt szerdán. Ez azért is kihívás, mivel köztudott, hogy a betegek jelentős része későn, immár súlyos állapotban kerül kórházba, az emberek ugyanis ódzkodnak attól, hogy orvoshoz forduljanak, gyakran önkezeléssel próbálnak túllenni a betegségen. A bizalomdeficit az egészségügyi ellátórendszerben legyőzhető, ha a szóban forgó központokat szakszerűen működtetik majd. Kérdés, hogy erre honnan lehet személyzetet, logisztikát csoportosítani? 

A stratégia másik fontos eleme a betegség kezelésére alkalmas gyógyszerek beszerzése. Nem elég az, hogy a szaktárcavezető „fontosnak tartja” a Pfizer által kifejlesztett Paxlovid gyógyszer, illetve a Molnupiravir beszerzését, remélhetőleg ezek elérhetők lesznek a romániai betegek kezeléséhez. Az amerikai gyógyszerhatóság által ideiglenesen engedélyezett gyógyszerből Németország egymillió adagot rendelt, amit január vége előtt szállít le a gyártó. Kérdés, hogy nálunk mikorra lesz elérhető a Covidban szenvedő betegek kezelésre alkalmas orvosság, amely azonban – figyelmeztetnek az egészségügyi szakemberek – nem „váltja ki” a vakcinát. Márpedig itthon kirívóan alacsony az átoltottsági arány. Miközben a britek (ahol az átoltottság 90 százalékos, és a 3., emlékeztető dózist a felnőtt lakosság mintegy 60 százaléka megkapta) arról beszélnek, hogy az intenzív osztályokra kerülő páciensek 90 százaléka nem adatta be a 3., hatáserősítő oltást, Romániában, december közepén a lakosság csupán 40 százaléka volt teljesen átoltott, azaz a vakcina mindkét dózisát megkapta. 

Így év végén elmondható, hogy kudarcként értelmezhető a kormány ez évi vakcinakampánya, amit jövőben nagyon nehéz lesz átfordítani sikerre. Egyértelmű, hogy ez marad a 2022-es év egyik nagy kihívása.