2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A közösségi médiában a minap csak azt állapították meg, amit amúgy is tapasztalnak az érintettek: a marosvásárhelyi iskolák, óvodák és bölcsődék illemhelyein hiánycikk a szappan, a kézmosó folyadék, esetenként a toalettpapír. Ezt a hírt tegnap kérdésünkre a város alpolgármestere, Papuc Sergiu is megerősítette, azonban rögtön hozzá is tette, hogy körülbelül egy hónapja kapta utasításba a polgármesteri hivatalhoz tartozó 34 oktatási intézmény felügyeletét, korábban Makkai Gergely alpolgármester hatáskörébe tartozott ez a feladatkör, azaz ő felelt az iskolákért. 

Szóval, ha eddig megoldatlan volt a szappankérdés, mert a költségvetési keretek túl általános jellegűek voltak, és a pénzt nem feltétlenül szappanra költhették el az intézményvezetők, ezután állítólag minden megváltozik. Sergiu Papuc kedden a tanintézetekhez körlevelet küldött szét, amelyben azt kéri a vezetőktől, hogy prioritásként kezeljék a higiéniát. Ezt konkrétan úgy lehet megoldani, hogy elszámoláskor a kézfertőtlenítő, szappan és más higiéniai termékek vásárlását bizonyító számlákat, nyugtákat kell letegyenek a tanintézetvezetők. Az utasítást, amely tartalmazza, hogy az általános pénzkeretből prioritásként mit vásároljanak meg, a koronavírussal való fertőzés megelőzése indokolja. Papuc Sergiu azt is hozzátette, személyesen fogja ellenőrizni, hogy a tanintézmények betartják-e a rendelkezést. 

Csak azt nem értem, hogy miért kell a koronavírussal való fertőzésveszély keltette riadalom ahhoz, hogy az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben az illemhelyeken legyen szappan, kéztörlő vagy kézszárító, toalettpapír, amikor ez a minimum a mindennapi higiéniában? Egy város költségvetésében ez nem jelenthet akkora tételt, hogy ne lehessen megvásárolni a szappant a kézmosáshoz. Mert azt nem is feltételezem, hogy a megvásárolt tisztítószerek titokzatos módon eltűnnek… Miért a szülőknek kellene erre a pénzt kiadniuk, mint sok más egyébre? Van-e minden, amire az iskolai orvosi rendelőkben szükség van? Influenzajárvány idején hogyan maradhat egészségügyi személyzet nélkül az iskola? Vagy éppen az a kérdés: miért kell például naponta koszos autóbuszokkal utazni? Mikor fertőtlenítették utoljára a tömegszállítási járműveket? Ez utóbbi témára a későbbiekben még visszatérünk.

A mai városi közgyűlés napirendjén szereplő egyik tervezet talán megoldást jelent az eddigi hiányosságok felszámolására. Olyan szerződés aláírására vonatkozik, amelynek alapján biztosítani lehet majd a marosvásárhelyi oktatási intézmények orvosi és fogorvosi rendelőinek felszereltségéhez szükséges gyógyszerek és egészségügyi anyagok, illetve az orvosok, fogorvosok, ápolók személyzeti költségeit. Immár a testülettől függ, hogy megszavazza-e.