2020. szeptember 27., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hideg ellenére péntek este gyerekek és pedagógusok népesítették be a csíkfalvi iskola kivilágítatlan udvarát. Nem véletlenül gyűltek össze ilyen furcsa időpontban és szokatlan körülmények között, hanem rendhagyó földrajzórára: egy marosvásárhelyi csillagász vitte el teleszkópját, hogy a diákok az eget kémlelhessék vele. 

Elsőként a naprendszerünk legnagyobb bolygóját, a több mint 600 millió kilométerre levő Jupitert vehették szemügyre a kíváncsiskodók, majd a kétszer akkora távolságra levő Szaturnusz gyűrűjét csodálták meg százötvenszeres nagyításban. Számos csillagképpel is megismerkedtek, megtudhatták, hogy a csillagok vagy a bolygók pislákolnak-e az égen, több csillaghalmazt is megvizsgáltak, köztük a Tejút és az Androméda galaxisokat, ezenkívül egy nemzetközi űrállomást is megfigyeltek, amint végigszáguldott az égen, hogy kilencven perc alatt megkerülje a Földet.

Érdeklődésünkre a marosvásárhelyi Varga István elektromérnök elmondta: szabadidejében hobbicsillagászattal foglalkozik, így érkezett Csíkfalvára iskolai bemutatót tartani. Szerencsére jók voltak a körülmények, tiszta, felhőtlen volt az égbolt és zavaró fények sem voltak. Máshová is szívesen megy felkérésre, főként a megyében, mert korlátozott az ideje, de néha a megyeközpontba is kiviszik a csillagvizsgálót az utcára, hogy bárki felnézhessen vele az égre. Tapasztalata szerint a gyerekeknek tetszenek ezek a bemutatók, ha értik a magyarázatot, akkor élvezettel vizsgálják az égitesteket. Ez elég ahhoz, hogy később a csillagászathoz vonzódjanak vagy felnőttként más legyen az életszemléletük, rájöjjennek arra, hogy aprók vagyunk a világegyetemben.

Az eseményt szervező Kovrig Erzsébet földrajztanár lapunknak elmondta: a csillagászati kérdésekkel már ötödik osztályban találkoznak a gyerekek, és nem egyszerű megérteni a tananyagot, de ez jó lehetőség számukra élőben is találkozni egyes kérdésekkel. A gyerekeket foglalkoztatja a csillagászat, nem várt kérdéseket tesznek fel, az effajta tevékenység nagy élmény számukra, még az apróbbaknak is, akik vajmi keveset értenek az egészből, de még a pedagógusoknak is. Ugyanakkor dicséretesnek tartja Varga István munkáját, aki szívesen megy bemutatót tartani.

 Nagy érdeklődéssel kémlelték a gyerekek a sötét eget 

Fotó: Gligor Róbert László