2021. január 20., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Forbes szerint

A brit uralkodó épphogy belefért az első ötvenbe a Forbes magazin százas listáján, ami a világ legbefolyásosabb nőit összesíti 2020-ban. II. Erzsébet, túl azon, hogy brit királynő, a világ 53 szuverén országát magában foglaló Nemzetközösség feje is. 

A Forbes szerkesztősége mégis arra jutott, hogy hatalma és befolyása csak a 46. helyre elég, még az amerikai televíziós celeb, Oprah Winfrey is megelőzi. Nem is kevéssel, a 20. helyre tették. Nála is befolyásosabb Gail Boudreaux vagy Abigail Johson, akiket az első tízben találunk. 

A lista első helyére a német szövetségi kancellár, Angela Merkel került. Ez részben magyarázható a brexittel, hiszen az Egyesült Királyság EU-ból való távozásával erősödött a német–francia tengely az unióban, így Angela Merkel pozíciója is jelentősebbé vált.

Christine Lagarde neve sem meglepő a második helyen, bár keresztnevét a Google-ba gépelve a keresőmotor először Christine Baranski Emmy-díjas színésznőt kínálja fel. Természetesen ez nem kisebbíti a tényt, hogy Lagarde az első nő két jelentős nemzetközi szervezet élén. 2011 és 2019 között a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója volt, 2019-től az Európai Központi Bank elnöke. A közgazdász-ügyvédből lett politikus francia, így a toplista első két helye ki is adja az EU német–francia hatalmi tengelyét.

A Forbes szerint a harmadik legbefolyásosabb nő Kamala Harris. A demokrata párti amerikai politikus számára a nagy nap egyre közeleg: január 20-án kerül sor alelnöki beiktatására. Nem meglepő a lista negyedik helyezettje sem: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Melinda Gates, az ötödik legbefolyásosabbnak mondott nő az első olyan személy, akit nem ismernek olyan széles körben Európában, mint az első négy helyezettet. Amerikában ez persze másként lehet, hiszen Bill Gates felesége saját jogán szerzett érdemeket az informatika világában. A Microsoftnál dolgozva részt vett a Microsoft Bob, a Microsoft Encarta, valamint az Expedia turisztikai vállalkozás létrehozásában.

Az üzleti szférából a milliárdosok klubjából való Marry Barra (6.), a General Motors vezérigazgatója, Ana Patricia Botin (8.), a Santander-csoport ügyvezető elnöke, Abigail Johnson (9.), a Fidelity Investments elnöke, Gail Koziara Boudreaux (10.), az Anthem Inc. elnök-vezérigazgatója. Közöttük jegyzi a hetedik helyen a Forbes listája Nancy Pelosit, az Egyesült Államok képviselőházának elnökét, ő az első nő, aki ezt a posztot betölti.

(Forrás: euronews)

Angela Merkel, Chirstine Lagarde, Kamala Harris a világ első három legbefolyásosabb nője