2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szép metaforával „a szelídség erejének”, a XXI. század orvostudományának nevezik. Sokan hisznek benne, mások kételkednek, de egyvalami biztos, a hagyományos orvoslástól eltérő kórismézésre és gyógyításra alkalmas rendszert jelent.

A szebeni Brukenthal palota (Fotó: Bodolai Gyöngyi)


Szép metaforával „a szelídség erejének”, a XXI. század orvostudományának nevezik. Sokan hisznek benne, mások kételkednek, de egyvalami biztos, a hagyományos orvoslástól eltérő kórismézésre és gyógyításra alkalmas rendszert jelent. Aki meggyógyult, esküszik rá, sokan azonban a megnevezését sem tudják értelmezni. A homeopátia neve magyarul hasonszenvi gyógymódot jelent, ami szép magyaros megfogalmazásban ismert közmondásunkra utal (kutyaharapást szőrével), tudományos szempontból pedig azt jelenti, hogy a betegségeket olyan szerekkel kezelik, amelyek az egészséges szervezetben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki.

Dr. Tőkés Attila (fotó) homeopátiás szakorvos neve egyre ismertebbé válik Marosvásárhelyen, ezért arra kértük, hogy az úgynevezett „szelíd gyógymóddal” kapcsolatos kérdéseinkre válaszoljon.

– Hogyan, miért vált át egy hagyományos orvoslásra képzett személy egy egészen más módszerre?

– 1990-ben szereztem oklevelet a MOGYE-n, majd a molekuláris epidemiológiai kutatásban dolgoztam a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Már orvosi tanulmányaim idején megfogalmazódott bennem a kétség a hagyományos orvoslás iránt, mivel azt láttam, hogy a betegek nem gyógyulnak meg, inkább csak szinten tartják őket. Abban az időben alakult meg a Magyar Homeopátiás Orvosi Egyesület, kijártam a tanfolyamot, s a homeopátiás szakképzést elnyerve, 1997-ben Pécsett magánpraxist indítottam. Később én is bekerültem az oktatók sorába, s úgy éreztem, hogy megtaláltam a helyem.

2012-ben a sors játéka folytán, az életemben bekövetkezett változás miatt tértem haza, azzal a szándékkal, hogy a megszerzett tudással és tapasztalatokkal az itthoni betegeken segítsek. Jelenleg a Líceum utcai Angio-Center Rendelőintézetben praktizálok hetente három alkalommal.

– Megszerette, gyakorolja és tanítja is ezt a gyógyító rendszert. Mit talált benne, amiért orvosként úgy érezte, hogy érdemes foglalkozni vele?

– A homeopátiában a hagyományos orvoslással szemben teljesen más a felfogás az egészségről és a betegségről. Nem létezik például a fertőzéselmélet, amely szerint a baktériumok, vírusok, gombák okozzák a betegségeket. A mi felfogásunkban lelki-szellemi hatásra alakul ki testi szinten egy olyan talaj, ahol elszaporodhatnak, s ha ezt a talajt megszüntetjük, a gombák, baktériumok, vírusok el fognak tűnni. Nem az a fontos, hogy milyen diagnózist állapítanak meg egy betegnél, hanem annak a jelentése. A homeopátiában a természet nyelvére kell hallgatni, ami pontos tájékoztatást nyújt az okokról, s a beteget teljes testi, szellemi, érzelmi valójában vizsgálva egyénre szabottan törekszünk az okoknak a megszüntetésére.

– Összefoglalva a korábban mondottakat, mi a homeopátia lényege?

–15 éve tanítok, gyógyítok, s olyan mélységeit fedeztem fel, amit a kívülállók el sem tudnak képzelni. A homeopátia egy életszemléletet jelent, s ebből kiindulva szoktunk emberi kapcsolatokat is gyógyítani. Külön-külön meghallgatjuk a feleket, végül összetesszük, amit mondtak, és úgy gyógyítjuk, mint egy egész embert, hisz egy rendszert alkotnak. Lehet, hogy csak egyiknek kell bevennie a gyógyszert, s a másik is gyógyulni fog, mert egy rendszerbe általában elég egy helyen is beavatkozni.

Fordult hozzám térdfájással beteg, s közben alaposan elbeszélgettünk arról is, hogy egy olyan kapcsolatban él, ami a terhére van, mégsem tud kilépni abból. Két hónap múlva visszajött ellenőrzésre, s elmondta, hogy még fáj a térde, de sikerült szakítania. Utána, persze, a térde is meggyógyult. Minden betegség szimbolikusan jelentkezik testi szinten is. Azt szoktuk mondani, hogy a testi tünetek egy betegség utolsó stádiumát jelentik. Ez fordítva is igaz, a gyógyulás folyamatában a testi tünet szűnik meg utoljára. Először elmondja, hogy jobban alszik, nagyobb a munkakedve, megszabadult a fölösleges terhektől, és utána enyhülnek, szűnnek meg a testi tünetek. A homeopátia nem aszpirin. Ahány éve fennáll a betegség, általában annyi hónapra van szükség, hogy rendeződjön a beteg állapota. Nehezen tudják elfogadni, hogy akár egy évet is várni kell, és csak hathetente kell bevenni a gyógyszert, és az eredmény nem marad el. Magyarországon nagyobb hagyománya van, hiszen már Széchenyinek, Vörösmartynak, Deák Ferencnek is homeopátiás orvosa volt. Arról nem is szólva, hogy a Windsor-háznak, a mai uralkodó brit királynőnek is homeopátiás háziorvosa van. Erdélyben viszont még keveset tudnak a homeopátiáról, pedig a mai gyógyítási rendszer ötlete itt született meg.

– Hol, hogyan?

– 1796-ban Samuel Hahnemann, aki orvosi tanulmányai során kiábrándult a hagyományos gyógyításból, és anyagi helyzete sem tette lehetővé a továbbtanulást, Nagyszebenben Brukenthal báró udvarában vállalt könyvtárosi állást, és a bárót gyógyította. Maláriát kapott, amit kininnel kezeltek, és meggyógyult. Miközben idegen orvos szerzőket fordított németre, az angol William Cullennnél a malária gyógyításáról olvasott. Az olvasottakkal nem értett egyet, és kipróbálta nagyobb mennyiségben a kininit, ami a maláriához hasonló tüneteket okozott. Így jött rá, hogy a kinin kis mennyiségben pontosan ezért gyógyít, mert nagyobb adagban a betegséghez hasonló tüneteket hoz létre az egészséges emberen. Tanulmányai végeztével Hahnemann gyűjtötte tudományos rendszerbe a több ezer éve ismert gyógyítási módszer elveit és törvényeit, ami világszerte hamar elterjedt, sokan kezdték alkalmazni. Indiában például, mivel olcsó gyógymódnak számít, az állam finanszírozza a kezelést, s a nyugat-európai alapellátásban az orvosoknak közel a fele alkalmazza.

– Hogyan zajlik a kórismézés, a gyógyítás?

– Amikor bejön a beteg, megkérdezem, hogy mit tud a homeopátiáról, ha semmit, akkor összefoglalom a lényegét dióhéjban. Első lépésként arra kérem, fogalmazza meg, hogy miért találkoztunk. A problémáit a legapróbb részletekig ő kell hogy elmondja magától, nem szabad beleszólni. Olyan kérdést sem szabad feltenni, amelyre igennel vagy nemmel válaszolhat. Ha az a tünete, hogy minden reggel nagyon fáj a feje, arra kérem, hogy részletezze. A válaszait szó szerint egyes szám első személyben jegyzem le. Van egy vastag könyv, a Repertórium, amelyben körülbelül 170.000 tünet leírása szerepel, s szó szerint ki lehet keresni, amit a beteg mond, majd fel vannak sorolva azok a homeopátiás gyógyszerek, amelyek az adott tünetre számításba jöhetnek. Ha van 15 tünet, ezt összegyűjtöm, és megnézem, hogy melyik az a szer, amelyik minden rubrikában vagy a legtöbben szerepel. Ehhez hozzáadom a saját tapasztalatom, tudásom, ráérzésem. Ami nagyon fontos, s ezért hívták az 1850-es években gyógy-művészségnek a homeopátiát. Ahogy rámnéz, ahogy kezet fogunk, ahogy távozik – az átlagosan másfél órát tartó konzultáció első és utolsó percei is nagyon jelentősek számomra. Megtörténik, hogy kilép az ajtón, eszébe jut valami, s olyankor mondja ki a lényeget. Az is előfordul, hogy hazaérkezése után hív fel telefonon, és hangzik el a lényeges dolog.

– Milyen diagnózisokat állít fel a homeopata szakorvos?

– Szaknyelven retrográd diagnózisnak nevezzük, ami annak a gyógyszernek a nevét jelenti, amitől meggyógyul. Számomra a hagyományos orvosi lelet csak tájékoztató jellegű, s a gyógyszert az alkat szerint írom fel. Az alkati jellegzetességek személyenként változnak, és bizonyos típusú betegségekre teszik hajlamossá az egyént, s olyan szűrőt jelentenek, amivel értelmezni tudom a betegség tüneteit. Fontos tudni, hogy nem tüneti kezelésről van szó, hanem a tünetek alapján oki kezelésről! A természet mindig jelzi a betegségek eredetét.

– Mi az igazi homeopátiás tünet?

– Ritka, feltűnő, különleges – mondják a szakirodalomban. Ha valaki azzal a panasszal jön, hogy fáj a feje, ez nem az igazi homeopátiás tünet. Az a kérdés, hogy hol fáj, mikor fáj, hogyan fáj (lüktet, hasogat stb.) – ami mindenkinél más, és csak egyéni kezeléssel lehet gyógyítani. Nem mindenki fejfájása egyforma! Mivel különbözünk egymástól, a betegségeink sem egyformák!

– A gyógyszerek hozzáférhetőek-e Marosvásárhelyen?

– Van egy gyógyszertár, ahol nagy a választék, és ami nincsen, azt meg tudják rendelni.

– Általában annyit tudunk a homeopátiás szerekről, hogy a hatóanyagot sajátos eljárással készült hígításban tartalmazzák. Hogyan hatnak, ha annyira kis mennyiségben marad meg bennük a kiinduló anyag?

– A homeopátia lényege a hígításokon alapszik. Megtörténik, hogy tízszeresére, ötvenszeresére vagy százszorosára hígítanak egy őstinktúrát, de ez egy sorozatos folyamat, s minden hígítás között van egy ún. dinamizálás, magyar kifejezéssel ütve rázás. A hígított folyadékot rázás közben hozzácsapják egy szilárd felülethez, amit akár százszor is elvégezhetnek, ennek során energiát adnak át a vivőanyagnak, s így a végtermék a kiindulóanyagban szegény, de energiában gazdagabb lesz. Ez egy kvantum-mechanikai szabály. Az őstinktúrák 60 százaléka gyógynövényből készül, a többi állati vagy ásványi eredetű. De készítenek pl. aranyból is gyógyszert, dörzsöléses módszerrel.

– Hány éve gyógyít? Milyen esetekben volt eredményes a kezelés?

– 15 éve dolgozom, és minden esetben lehet kedvező eredményre számítani.

– Milyen tünetek esetén a leglátványosabb a javulás?

– Emésztőrendszeri problémák, alvászavarok, szorongások, fejfájás, ízületi fájdalmak, hátfájás, allergia, hormonális panaszok területén értem el a legjobb eredményeket, s a hagyományos kezelési módok helyett vagy mellett egyéb rendellenességek gyógyítására is hatásos. Volt olyan szilikózisos betegem, aki első alkalommal nem tudott levegőt venni, s két hónap múlva kerékpárral jött az ellenőrzésre. Szerintem minden betegségben érdemes megpróbálni.

– Megtörtént, hogy hatástalan maradt a kezelés?

– Mivel információs gyógymódról van szó, ilyen úton adjuk át a szervezetnek az életerőt. A nagyon súlyos állapotban levő betegre már nem tudunk hatni. A kezelésben fontosak az ellenőrző találkozások, amelyek során az újabb lépésekről lehet dönteni. Alapjában véve nem lehet ártani, mert a homeopátia soha nem életellenes. Akit nagyon sokáig kezelnek hagyományos orvosi gyógyszerekkel (például a Prednison), azon nagyon nehéz segíteni, mert meg kellene várni, amíg ezek a szerek kiürülnek a szervezetből, s addig nem lehet tudni, hogy mi történik a beteggel. Mi nem a mellékhatásokat kezeljük, hanem a beteget. A homeopátiás szerekkel a szervezet öngyógyító energiáit serkentjük, aktívabbá tesszük az immunrendszert csecsemőknél és idős személyeknél is, ami az egészségi állapot javulását, tartós gyógyulást eredményez.

Összegezve, a homeopátia bármely korosztályban, a betegségek széles skáláján segítséget nyújthat, akár a hagyományos gyógyítás kiegészítéseként, de önálló gyógykezelésként is.

 

Hátrányba került, 18 órával korábban

Bellingham megmentette, 18 órával korábban

Ballagtak a Sapientia 18 órával korábban

Hírek, rendezvények 18 órával korábban

A játék folytatódik… 18 órával korábban

Az olvasó írja 18 órával korábban

Hosszú, forró nyár 18 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató