2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

61 új fertőzött 

Február 24-éig, szerdáig Maros megyében összesen 17.801 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A tegnapi adatok szerint 24 óra alatt 61 új esettel nőtt a fertőzöttek száma, az érintetteknek korábban nem volt pozitív koronavírus-tesztjük. Az új betegek mellett megyeszinten 20 személynél már korábban kimutatták a fertőzést, és a megismételt teszt is pozitív lett. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint szerdán 224 Covid–19-fertőzöttet kezeltek a megye kórházaiban. Eddig 16.615-en gyógyultak meg – a kórházi ellátásban részesült, illetve az otthoni elkülönítésben levő személyeket is beleértve – , 1518 tünetmentes fertőzött tíz nap múlva, további 638 kérésre távozhatott a kórházból. A szerdai adatok szerint jelenleg 57 személy van koronavírus-fertőzés gyanújával beutalva. A megye kórházaiban tegnapig 591 fertőzött hunyt el – olvasható a prefektúra közleményében. 

MDT-kongresszus 

Március 6-án, szombaton 16 órai kezdettel a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében tartja meg II. kongresszusát a Maros Megyei Magyar Diáktanács – tájékoztatott közleményben a diáktanács vezetősége. 

Tekerj egy jó célért! 

A Marosszéki Közösségi Alapítvány idén is megszervezi a Tekerj egy jó célért! kerékpáros jótékonysági akciót, már várják a támogatásra érdemes projekteket. Az alapítvány illetékesei arra kérik mindazokat, akik ismernek figyelemre méltó, további anyagi erőforrást igénylő kezdeményezéseket, megvalósításokat, hogy március 15-ig nevezzék be azokat az adománygyűjtő akció internetes oldalán. Az április 17–18-ára tervezett akcióról a www.pedaleaza.org honlapon, valamint az esemény Facebook-oldalán (https://fb.me/e/1asV32rW6) lehet többet megtudni. 

Szombaton is lehet adót fizetni 

Március 31-ig szombatonként 8–12 óra között nyitva tartanak a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Adó- és Illetékügyi Igazgatóságának pénztárai. Így hét végén is benyújthatók a hulladékilleték kiszámításához szükséges nyilatkozatok, és befizethetők a helyi adók és illetékek. A hivatal a hét közben tapasztalt zsúfoltság csökkentése érdekében, valamint a késő délutánig dolgozók munkaprogramja figyelembevételével döntött a szombati nyitvatartásról. 

Házkutatás feltételezett csalóknál 

A Maros megyei gazdasági rendőrség munkatársai a Maros Megyei Törvényszék ügyészeivel tegnap reggel Maros és Brassó megyében tíz helyszínen házkutatást végeztek. 2015–2016 között egy magáncég vezetője több fantomcégen keresztül építkezési anyagokat számolt el, hogy kevesebb jövedelmi adót törlesszen. A házkutatás alkalmával könyvelési dokumentumokat foglaltak le. A feltételezett kár 278.682 lej. Az akcióban részt vettek a brassói mobil csendőralakulat és rendőrség különleges operatív osztályának alkalmazottai is. 

A KZST az Erdély Tévében 

A Kemény Zsigmond Társaság február 27-én, szombaton 17.30 órakor tartja legközelebbi „összejövetelét” az Erdélyi Magyar Televízió erre az időpontra kitűzött adásában. Az elektronikus térben sugárzott esemény meghívottja Murádin János történész, egyetemi oktató, előadása a második világháború után a térségünkből kényszermunkára elhurcolt sok ezer ember sorsáról szól. Az adást az ETV március 1-jén 14 órakor megismétli. 

Egy élettel tartozom – Csata Éva könyvbemutatója 

Csata Éva Egy élettel tartozom című új könyvét mutatják be február 25-én, csütörtökön (ma) 18 órától a virtuális térben. A szerzővel Csatlós Tünde beszélget. A rendezvény követhető lesz élőben a Facebookon. 

Szimfonikus hangverseny 

Február 25-én, csütörtökön (ma) 19 órától a Kultúrpalota nagytermében a közönség a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenyét hallgathatja meg. Közreműködik Ştefan Cazacu gordonka- művész, koncertmester: Roxana Oprea. Műsoron: Haydn- és Csajkovszkij-művek. 

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó