2021. március 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Összefogás a csíksomlyói tűzvész károsultjaiért 

Mint ismeretes, január 7-én este több mint 20 lakóház vált Csíksomlyón tűzvész martalékává, és megközelítőleg 250 személy vesztette el otthonát. Ezen családok megsegítésére indított adománygyűjtést a Proactiv Transilvania Egyesület Marosvásárhelyen és környékén. Kelemen Áron elnök lapunknak elmondta, adományként elfogadnak pénzt, tartós élelmiszert, egyszer használatos evőeszközöket, tányérokat, poharakat, szalvétákat, pelenkát, tisztasági betéteket, tisztálkodási szereket (szappan, fogkefe, fogkrém), valamint toalettpapírt, törlőkendőt. Adományozási szándékukat az érintettek a 0741-436-367-es telefonszámon jelezhetik, ezt követően az egyesület önkéntesei személyesen, az adományozók otthonában veszik át tőlük a felkínált javakat. Pénzadományokat személyes átvétellel vagy Revolut-applikáción keresztül fogadnak a 0741-436-367-es telefonszámra. A nagy érdeklődésre való tekintettel az adománygyűjtést január végéig meghosszabbították. 


Történelem-népszerűsítő pályázat ötödikeseknek 

A magyarországi Gyermekjóléti Alapítvány TIK-TOK History’5 néven pályázatot hirdet hazai és határon túli ötödik osztályos diákok számára. A résztvevőknek egy TikTok-videót kell készíteni bármilyen műfajban a történelem tantárgy népszerűsítése céljával. A videókat március 15-ig lehet beküldeni az alábbi e-mail-címre: magyarkulturaert@gmail.com. A tárgyközlemény rovatban fel kell tüntetni a TikTok Wizard 2021 megjegyzést. Valamennyi szabályosan beküldött videó felkerül a https://www.facebook.com/orszagosmecslaszlotarsasag/ Facebook-oldalra. Eredményhirdetés áprilisban várható. Az első helyezett 10.000, a második 5000, a további négy helyezett 1000 forint értékű ajándékutalványban részesül. A verseny támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Kultúráért, Oktatásért Nonprofit Kft. 


Zsögödi Nagy Imre képei a Kultúrpalotában 

A marosvásárhelyi Kultúrpalotában keddtől péntekig 9-16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem. A Művészeti Múzeumban  január 31-ig megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. A Maros Megyei Múzeum – Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás 125 munkáját mutatja be, melyek tekintélyes részét, mintegy 100 művet a festő 1959-ben adományozta a múzeumnak. A tárlat Nagy Imre művészi útkeresésének néhány irányát tárja elénk: az olajfestékkel, vízfestékkel, temperával, tintával és fametszéssel készített művei technikai szakértelmét is bizonyítják. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. 


Május 1. – strandtörténeti állandó kiállítás 

A marosvásárhelyi Artecotur Egyesület a Maros Sportklubbal közösen gyűjtést szervez fotókiállításhoz. Azokat a digitális felvételeket és/vagy papírképeket várják, amelyek az egykori marosvásárhelyi Május 1. strandon készültek. A felvételek tükrözhetik a fürdő hangulatát, vagy valamilyen sporteseményen készülhettek (úszás, vízilabda), illetve olyan sportolókat, csapatot ábrázolhatnak, akiknek/amelyeknek a karrierje az egykori strandhoz kötődik. A fényképekből előválogatás után állandó kiállítást állítanak össze, amelynek anyagát az új uszoda falaira helyezik ki. A digitális képeket a gyvajda67@gmail.com email-címre várják, míg a papírképeket a Népújság Dózsa György utca 9. szám alatti, II. emeleti apróhirdetéseket fogadó irodájába lehet borítékban eljuttatni. Szkennelés után visszaszolgáltatjuk a tulajdonosnak. A beküldők lehetőség szerint mind a digitális, mind a papírképekhez mellékeljenek leírást a következő információkkal: a fénykép szerzőjének neve, elérhetősége, a készítésének időpontja, az ábrázolt személyek, sportolók, csapatok neve(i), esetleg a sportesemény megnevezése (helyi, megyei bajnokság, emlékverseny stb.). Bővebb tájékoztatás a 0744-604-244-es telefonszámon. 


Szimfonikus rockkoncert – közönséggel 

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus rockhangversenyre várja közönségét január 21-én, csütörtökön este 7 órától. A koncerten rock-, pop- és filmzenei slágerek csendülnek fel. Vezényel: Remus Grama. A nagyérdemű László Cristina zongorajátékát és Alex Cioată gitárszólóját hallgathatja, fellép a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekara, közreműködik Gombocz Avar – dobok, Sabin Poroşnicu – ütőhangszerek. A járványügyi intézkedések betartása érdekében a hangversenyre csak 186 jegy értékesíthető. Jegyek a filharmónia jegypénztáránál (hétfőtől péntekig10-18 óra között, koncertnapokon 10- 19 óra között), online az Eventbook honlapján kaphatók. A járvány okozta esetleges változásokról a szervezők időben tájékoztatják a közönséget. 


Gyergyószárhegy 2020 – kiállítás 

Idén is folytatódik a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány együttműködése. A megszokottnál szűkebb körben, a járványügyi szabályok betartásával a magyar kultúra napja tiszteletére január 21-én, csütörtökön 18 órakor nyílik kiállítás a Bernády Házban. A tárlat a kortárs művészet jegyében 22 vizuális művész munkáit viszi közönség elé. Az anyag válogatás azokból az alkotásokból, amelyek a Szárhegyi Művésztelep tavalyi alkotótáboraiban születtek. 


Ünnepi előadás a magyar kultúra napján 

Az összefogás jegyében kezdeményezett az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület ünnepi előadást a magyar kultúra napjára a Maros Megyei Múzeum, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, a Maros Művészegyüttes, a Marx József Fotóklub, az RMDSZ marosvásárhelyi és Maros megyei szervezete, valamint a MIET közös szervezésében. A rendezvénynek a Kultúrpalota ad otthont január 22-én, pénteken 18 órai kezdettel, illetve 17 órától, amikor a palota előcsarnokában megtekinthető lesz a Marx József Fotóklub Kultúránk látképe című kiállítása. Az ünnepi előadáson fellép a Tiberius Quartet, a Maros Művészegyüttes utánpótlás-zenekara, a Líraigény Társulat és a Maros Művészegyüttes. Az est folyamán átadják a MIET (Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács) által 2021-ben alapított Enyedi Zsolt-díjat, mellyel tehetséges fiatal művészeket tüntetnek ki. A belépés díjtalan, a szervezők adományokat fogadnak el a mikházi Csűrszínház székely kapujának felújítására. A részvételhez regisztrálni kell a 0365-451-034-es telefonszámon keddtől péntekig 9–15.30 óra között. 


A 4 Karácsony

E címmel nyílik festőművészeti kiállítás a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében Karácsony János, Karácsony László, ifj. Karácsony László és Karácsony Ernő képeiből – Karácsony Erdei Etel és Tamás György gyűjteményéből. A tárlat megnyitójára január 24-én 12 órakor kerül sor a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében. A kiállítást Tamás György méltatja. Közreműködik Ősz Domokos dudukon. A belépés ingyenes.


Bolero – versműsor a magyar kultúra napján 

Január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19 órától a Weöres Sándor alkotásaiból összeállított Bolero című versműsor bemutatójára várják a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közönségét a színház Kistermébe. A műsor rendezője Keresztes Attila. Az előadásra érvényesek a szabadbérletek. Jegyek a színház nagytermi jegypénztárában (hétfőtől péntekig 12–18 óra között, tel. 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online, a www.biletmaster.ro honlapon kaphatók. A versműsort a járványügyi protokoll betartásával lehet megtekinteni. 


Kultúra hete 

Harmadik alkalommal szervezi meg e héten a Studium-Prospero Alapítvány a január 22-ig tartó, kultúra hete néven ismertté vált rendezvénysorozatot. A járványhelyzet miatt továbbra sem lehetséges a különböző programokon való részvétel, így az alapítvány az online térben kínál újszerű és változatos programlehetőséget a kultúra iránt érdeklődőknek. Ebben az évben két típusú programmal: rövidfilmsorozattal és online tárlattal kívánja a kultúra iránt érdeklődőket megszólítani.