2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Literenként ötven banival kompenzálja júliustól a kormány az üzemanyagok árát, három hónapig. Viccnek is gyenge, tekintve az üzemanyagárak teljes gazdaságra kifejtett hatását. Az intézkedést a kormányfő és az elnök is úgy próbálta eladni a közvéleménynek, mint az egyetlen lehetséges megoldást.

Az nem újdonság, hogy a politikusok hazudnak, ezúttal az elnök alakított nagyot ebben a műfajban, mondván, hogy nem lehet az üzemanyagok jövedéki adóját csökkenteni, mert az ellentétes az uniós szabályokkal. Az unió 2003-ban fogadott el egy irányelvet az üzemanyagok jövedéki adójáról, és mivel ennek a bevezetése előtt szép hazánkban alacsonyabb volt ez az adókulcs a direktívában leszögezettnél, ezért nálunk ez tényleg kötelező minimumnak számít. Csakhogy az irányelv indokolt esetben lehetővé teszi ennek a minimumértéknek a csökkentését is, csak kérni kell a brüsszeli fejesek és a többi tagállam beleegyezését. Ezzel annyira tisztában van nálunk is mindenki, hogy február végén már a koalíció is megegyezett a jövedéki adó megfelezéséről, és a pénzügyminiszter nyilvánosan is bejelentette. Mégsem alkalmazták. Hű palotapincsi módjára a generális is visszhangozta főnöke véleményét, és példálózott is más országok, többek közt a franciák lépéseivel. Na, ők pont a jövedéki adót csökkentették, már áprilistól, ráadásul közvetlen támogatást nyújtanak a fuvarozóknak is. Ehhez képest a kispárizsi kabinet mutatványa lepkeszellentés. De ha már példálózás, fel lehet hozni a lengyeleket is, akik nem a jövedéki, hanem az áruforgalmi adót csökkentették az üzemanyagoknál. Nullára.

Persze mindkét politikus hosszan fejtegette, hogy ez a kompenzáció kétmilliárd lejbe kerül a költségvetésnek. Amit megfeleznek a kőolajtársaságokkal. Ez, hogy a támogatásba beszállnak az olajcégek is, jó lépés, különösen, hogy például a jelenlegi helyzetben az osztrák tulajdonú egykori állami olajtársaság tavalyi árbevétele is csúcsot döntött, és a nyeresége is megduplázódott, s nem viszik rosszul a többiek sem. De ezen túl a kormány az üzemanyagokból származó adóbevételének csak a töredékéről mondott le. A már említett jövedéki adóból, amit a nyilvános bejelentés ellenére sem csökkentettek februárban, az idei évre tervezett bevétel több mint 12 milliárd lej. Ez fix adótétel az üzemanyag árában, viszont a hozzáadottérték-adó az ár növekedésével párhuzamosan gyarapszik, mert a kiskereskedelmi ár 19%-át teszi ki. Ebből az adófajtából, múlt heti árakkal számítva, csak az év második felében több mint ötmilliárd lejes bevételre számíthat az államkassza. Éves szinten a kettőből lazán húszmilliárd feletti állami bevétellel lehet számolni, pláne, ha tovább tart a drágulási hullám. Ehhez képest egymilliárddal kompenzálni, tudva, hogy az üzemanyagárak gyakorlatilag az egész gazdaságra kihatnak, nem lényegi támogatás, csak csúfolódás.