2021. február 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Erdőcsinád tavaszi hangulata el sem képzelhető a néptánc- és népzeneegyüttesek felvonulása és fellépése nélkül.


Erdőcsinádon szombaton tizennyolcadik alkalommal szervezték meg a néptánc-, népdal-, népzene- és népviseleti Gyöngykoszorú-találkozót, ami a település eseménynaptárában megszakítás nélkül minden évben kiemelkedő helyet kapott, megmozgatva a település apraját-nagyját.

A mozgalom két évvel idősebb, április 28-án „betöltötte” huszadik életévét. Elindítói Szabó György Pál és felesége, Szabó Éva voltak. Az első találkozót Nyárádszeredában tartották.

Erdőcsinád tavaszi hangulata el sem képzelhető a néptánc- és népzeneegyüttesek felvonulása és fellépése nélkül. Idén is sokan érkeztek a településre, fellépett a helyi Árvácska együttes, a Füzesi Albert által vezetett Napsugár együttes közép- és nagycsoportja, a mezőmadarasi Árvalányhaj, a vajdaszentiványi hagyományőrzők csoportja, a kendi Csillagok, a gernyeszegi néptánccsoport, a segesvári Kikerics nagy- és kiscsoportja, a szászrégeni Kerekerdő, a gernyeszegi Boglárka, a szabédi Fürge Lábak, a dicsőszentmártoni Kökényes néptáncegyüttes kis- és nagycsoportja, a soproni Pendelyes, valamint egy japán pár. A mezőpanitiak a Sziporkázó zenekarral álltak közönség elé és sikert arattak az erdőcsinádi citerások, továbbá a marosvásárhelyi Fagyöngy citeraegyüttes is.

Az idei Gyöngykoszorú találkozót a helyi református egyházközség presbitériuma, az EMKE és a Marosszék Kulturális Egyesület szervezte – tájékoztatta lapunkat Fazakas Ildikó, az EMKE képviselője, a mozgalom aktív résztvevője.

A csinádi rendezvény záróakkordjaként gálaműsorral lépett fel a Maros Művészegyüttes, majd táncház következett.

A találkozó létrejöttét a helyi önkormányzat, vállalkozók és magánszemélyek támogatták.