2021. október 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bántóan üres lelátók előtt játszotta a Marosvásárhelyi Arena női kézilabdacsapata története első felnőtt bajnoki mérkőzését hazai pályán. A fiatal, az A osztályba ifjúsági kerettel beiratkozott alakulat mérkőzésére sem szülők, sem barátok, sem kollégák, sem a klub ifjabb korosztályos játékosai – mintegy tíz lézengő érdeklődő kivételével –, egyszóval: senki nem volt kíváncsi. Ami jelenleg a marosvásárhelyi sport – politikailag „támogatott” – presztízsének is egyfajta fokmérője...

A mérkőzésen az Arena egyébként a 2. csoportból a feljutás legfőbb várományosának számító Kolozsvári U-t fogadta, és papírforma vereséget szenvedett. A sokkal tapasztaltabb, testileg erősebb, mélyebb merítésű kerettel rendelkező kolozsváriak ellen eleve igen kevés esélyük volt a marosvásárhelyi ifiknek, akik azonban becsületesen megküzdöttek Góliáttal. Sajnos, a kapuskontingens nem segítette a hazai csapatot, nagyvonalakban minden kapura tartó labda gólt jelentett, ráadásul az elején a kolozsváriak nagyon sok ellentámadásból szereztek gólt, miután a hazai lövések elakadtak az ellenfél védelmi falán. Az első félidőben elsősorban így a szélsőkre, pontosabban Gál Annára hárult a feladat, hogy szállítsa a marosvásárhelyi gólokat, de így is szorosabb lehetett volna a félidei eredmény, ha Țăgean nem véd ki két hétméterest és néhány további labdát.

Szünet után taktikát váltott a hazai csapat, már nem próbálkoztak a magasabb kolozsvári védők fölött, inkább derékmagasságból érkeztek a lövések, amivel sikerült is meglepni az ellenfelet, és a félidő felére az Arena öt gólra faragta a hátrányt. A kispad hiánya miatt azonban a végére elfogyott az erő, hisz Kolozsvárnak csak gólszerzője több volt a meccsen, mint amennyien a teljes házigazda keretet alkották.

A vereség ellenére néhány ígéretes játékost láthattunk a marosvásárhelyi együttesben, ami mutatja, hogy tehetségekből továbbra sincs hiány, bár egy éve egy teljes generációt elvesztett a város, hibás politikai döntések következtében. Lesz-e ezek után elég bölcsesség ahhoz, hogy legalább a jelenlegi tehetségek ne vesszenek kárba? Nem állíthatjuk, hogy töretlen az optimizmusunk ebben a kérdésben.

A női kézilabda A osztály B csoportjának 4. fordulójában az Arena csütörtökön Tordára látogat. Ezután szünetel a bajnokság, legközelebb október 24-én láthatja majd az a néhány kíváncsi a csapatot hazai pályán, amikor a Temesvári Universitatea lesz a vendége.

Fotó: Nagy Tibor


Jegyzőkönyv 

Női kézilabda A osztály, B csoport, 3. forduló: Marosvásárhelyi Arena – Kolozsvári U 28-39 (10-19)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok. Vezette: Adrian Baghiu (Resicabánya), Marius Fiscu (Temesvár).

Arena: Szász, Both, Jitaru – Țifui 8 gól, Gál 8, Virag 4, Opriș 4, Sârb 3, Popeanu 1, Moldován, Roșca, Mureșan.

Kolozsvári U: Țăgean, Dumanszka – Nichitean 7 gól, Șerban 7, Moisin 6, Lupașcu 5, Zegrean 3, Bărbos 3, Stana 2, Demian 1, Istratie 1, Cordoș 1, Bazon.


Eredményjelző

Női kézilabda A osztály, B csoport, 3. forduló: Resicabányai CSU – Nagyváradi Tonic 40-23, Nagyváradi CSU – Székelyudvarhelyi Hargita KK 43-17, Beszterce-Naszódi Gloria 2018 – Nagybányai CNOPJ 40-32, Temesvári Universitatea – Amy Slatina 38-28, Marosvásárhelyi Arena – Kolozsvári U 28-39, Zsilvásárhelyi CSM – CNE Rm. Vâlcea 32-31. A Tordai Liviu Rebreanu állt.


Bravúros Fradi-siker, nyert a Bukaresti CSM is a BL-ben

Női kézilabda Bajnokok Ligája:

* A csoport: 1. forduló: Team Esbjerg – Bukaresti CSM 22-21, Borussia Dortmund 09 – FTC-Rail Cargo Hungaria 25-25; 2. forduló: Bukaresti CSM – Rosztov-Don 27-30, FTC-Rail Cargo Hungaria – HC Podravka Vegeta 33-27, HC Podravka Vegeta – Bukaresti CSM 31-36, Rosztov-Don – FTC-Rail Cargo Hungaria 19-20.

Az állás: 1. Borussia 09 Dortmund 5 pont, 2. FTC-Rail Cargo Hungaria 5, 3. Team Esbjerg 4, 4. Rosztov-Don 4, 5. Bukaresti CSM 2, 6. Brest Bretagne Handball 2, 7. HC Podravka Vegeta 2, Buducnost BEMAX 0.

* B csoport: 1. forduló: Győri Audi ETO KC – Vipers Kristiansand 35-29; 2. forduló: Krim Mercator Ljubljana – Győri Audi ETO KC 26-31; 3. forduló: Győri Audi ETO KC – CSZKA Moszkva 32-22.

Az állás: 1. Győri Audi ETO KC 6 pont, 2. Metz Handball 4, 3. Odense Håndbold 4, 4. Vipers Kristiansand 2, 5. CSZKA 2, 6. Krim Mercator Ljubljana 2, 7. IK Sävehof 2, 8. Kastamonu Belediyesi GSK 0.