2020. július 5., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Még mindig tartozik a szociális szolgáltatóknak a marosvásárhelyi önkormányzat

A Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal nem tartotta be azon kötelezettségvállalását, miszerint november 15-ig végrehajtja a szociális szolgáltatások támogatására vonatkozó költségvetést – tájékoztat szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében a Marosvásárhelyen szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek akciócsoportja. 

Amint arról lapunk hasábjain is beszámoltunk, október végén japánsztrájkba léptek Marosvásárhelyen a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek, mivel négy-öt hónapja nem kapták meg a polgármesteri hivataltól a leszerződött szolgáltatásaik ellenértékét. Mint mondták, emiatt számos egyesület, alapítvány a túléléssel küszködik, ahelyett, hogy felvállalt feladatait végezné.

A közleményben rámutatnak, hogy október 25-én megalakult Marosvásárhelyen a szociális szolgáltatásokat nyújtó, akkreditált civil szervezetek akciócsoportja. A csoport létrejöttének célja a Marosvásárhely területén működő, akkreditált szociális szolgáltatásokat nyújtó 17 magánszolgáltató képviselete a helyi tanács, a polgármesteri hivatal és a szociális igazgatóság előtt.

Az akciócsoport létrejöttének pillanatában a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal – a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóságon keresztül – hónapokra visszamenő adósságot halmozott fel a városban tevékenykedő szociális szolgáltatókkal szemben, emiatt igen nehéz helyzetbe kerültek a hátrányos helyzetűeket, időseket, betegeket felkaroló szervezetek. 

A megválasztott bizottság lépéseinek következtében a szociális igazgatóság megígérte, hogy november 15-ig végrehajtja a szociális szolgáltatások támogatására vonatkozó költségvetést.

Fotó: Nagy Tibor (archív)


– Ezúton tájékoztatjuk a kedvezményezetteket, a sajtót és a Marosvásárhelyi Helyi Tanács képviselőit, hogy a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal megsértette ezt a kötelezettségvállalást. A korábban felhalmozódott adósság részeként az októberre és novemberre vonatkozó összegek a mai napig nem kerültek kifizetésre, így a 34/1998. számú törvény alapján aláírt támogatási megállapodások nem naprakészek.

Az Alpha Transilvană Alapítvány a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatallal a Szociális Igazgatóságon keresztül kötött, szociális szolgáltatásokra vonatkozó egyéb szerződéseinek esetében pedig a 2019-ben felhalmozott adósságoknak csak a 35 százalékát törlesztette eddig a hivatal.

Ugyanakkor aggódva figyeljük, hogy a súlyos fogyatékkal élő személyek juttatásainak kifizetése is rendszerint 2-4 hetet késik. Szomorú és megalázó a juttatásra jogosult, több mint 750 súlyos fogyatékkal élő ember számára ez a várakozás, akik hónapról hónapra várják, hogy a hivatal teljesítse a fizetési kötelezettségeit – áll a közleményben. 

A szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek nem először kerülnek nehéz helyzetbe az önkormányzat vagy az állam részéről késve érkező kifizetések miatt, annak ellenére, hogy mindannyian olyan feladatokat látnak el, amelyekről az állam kötelessége lenne gondoskodni. Október végi sajtótájékoztatójukon elhangzott, hogy Marosvásárhelyen a szociális szolgáltatások 77 százalékát civil szervezetek biztosítják, és ez az arány az ellátottak számában is tükröződik: a rászorulók több mint hetven százalékát a civil szervezetek látják el. 

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója, az akciócsoport elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, a tiltakozás nyomán történt ugyan előrelépés, a városháza átutalt néhány havi elmaradást, jelenleg az októberi összeggel vannak elmaradva. Hozzátette, a szociális szolgáltatók nem értik, miért csak úgy tudják elérni, hogy a polgármesteri hivatal kifizesse nekik a szerződésben vállalt összegeket, hogy a sajtóban adnak hangot elégedetlenségüknek vagy tiltakozni kezdenek. Ugyanakkor van néhány szervezet, amelyeknek kiszerződött szolgáltatások fejében jelentősebb értékű támogatásokat nem fizet ki hónapokig az önkormányzat, és ezek a szervezetek még jobban ki vannak szolgáltatva a várostól érkező finanszírozásnak. A másik nagy gond, hogy a súlyos fogyatékkal élők juttatásait is folyamatosan többhetes késéssel fizetik ki, az ágazati igazgató szerint úgy, ahogy a hivatal munkatársai időben megkapják a bérüket, úgy a sérülteket sem lenne szabad kitenni annak, hogy hetekig várjanak az őket megillető juttatásokra. Kérdésünkre Ludescher László rámutatott, a sajtóvisszhangot követően rövid időn belül kezdték átutalni a szervezeteknek az elmaradást, holott azelőtt az anyagi források hiányával magyarázták a késést, ugyanakkor amikor a tiltakozó szervezetek képviselői hangot adtak elégedetlenségüknek a városi tanács ülésén, a képviselők arról biztosították őket, hogy erre a célra van elkülönítve pénz a költségvetésben. 

Ludescher László hozzátette, a Caritas több megyében mintegy ötven önkormányzattal dolgozik együtt, viszont egyik esetében sem kell ilyen mértékű kifizetési késéssel szembesülniük.