2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Napi ezer fölötti az új koronavírus-fertőzöttek száma, ennek és a szülői félelmek ellenére tegnap megkezdődött a tanév. Hogy mi lesz belőle, hamarosan kiderül. 

Az RMDSZ elnöke is úgy véli, hogy sem a választásokat, sem a tanévkezdést nem kell elhalasztani a jelenlegi járványhelyzetben sem. Kijelentette: mindig lesznek kockázatok, és a választás sem jelent nagyobb kockázatot, mint például a vásárlás. Ám ezt a kockázatot is csökkenteni lehetne, ha a kormány „azt tenné, amit kell”. Emlékeztetett, hogy június és július folyamán is javasolták a kormánynak, növelje a szavazókörzetek számát, hogy a zsúfoltságot elkerüljék, de ez nem történt meg. Az új tanévkezdéssel kapcsolatosan úgy vélte, bár a kormánynak hat hónapja volt az új tanév előkészítésére, az Orban-kabinet áthárította a döntés felelősségét a helyi hatóságokra. 

Visszatérve a kampányra és a jelöltekre, javában folyik a korteskedés, hol agresszívebben, hol langyosabban. Vannak jelöltek, akik nyílt háborút folytatnak az ellenfeleikkel. Ami közös az erdélyi kampányban, hogy még azok is két nyelven kampányolnak, akik kampányon kívül nem szívelik a magyarokat. De mit meg nem tesz egy politikus a szavazatokért!

Ami a jelölteket illeti, vannak talpraesett, a közösségért tenni akaró és tenni tudó jelöltek, de olyanok is akadnak jócskán, akiknek még arról sincs fogalmuk, hány lakosa vagy hány utcája van annak a településnek, amelyet igazgatni szeretnének a következő négy évben. Erről felmérés is készült. A válaszok nagy része kabaréba illő. A legtöbb megkérdezett jelölt azt mérné fel elsőként, hogy mekkora a nepotizmus a polgármesteri hivatalokban, ki kinek a rokona, barátja, ismerőse. És elkezdené a „nagytakarítást”. Tegyük hozzá, hogy aztán nem kizárt, hogy a saját rokonait „hozza helyzetbe”. A község óhaja amúgy kevésbé érdekli őket, de azért mindenki felsorolta a szokásos szólamokat az európai pénzek lehívásáról, az infrastuktúra-fejlesztésről, az új kórházakról stb. Amikor meg kellemetlen kérdést kaptak, azt mondták: „ebben a pillanatban nem tudok kellőképpen koncentrálni”. 

Ha nem a választások előtt két héttel, mikor fognak koncentrálni? Hiszen közel a finis, most kellene meggyőzniük az embereket arról, hogy ők a legjobbak, minden problémájukat megoldják, rájuk kell szavazni. 

Sajnos nem egyedi esetről van szó: hasonló helyzetet találunk Botoşani-tól Piteşti-ig, Kolozsvártól Nagyszebenig és így tovább.